Annons

Tio miljoner hårdrockare kan inte ha fel - pop är bra

SYSTEM OF A DOWN är ett bra band, eller hur? Hårt, löjligt catchy och utan tvekan bland det mest originella man kan lyssna på just nu. Jag vet inte exakt hur många vi är som köpt deras skivor, men allt som allt har en tio-elva miljoner exemplar hittat hem till lyckliga ägare världen över vid det här laget. Jag vet inte heller hur stor andel av dessa köpare som skulle kalla sig hårdrockare (eller något liknande), men rimligen är det rätt många. Vad brukar hårdrockare vara väldigt måna om " jo, att bara lyssna på hård musik och inte någon pop, hip hop eller annat soft trams.

Grattis, alla råa SYSTEM OF A DOWN-fans där ute " ni har pop i er skivsamling. Kanske har ni redan insett det själva och känner att det inte spelar något roll " bra! Men om ni nu skulle leva i villfarelsen att SYSTEM OF A DOWN är ett metalband: tänk om. Sångaren och gitarristen Daron Malakian har hävdat (i Metal Hammer i våras, om jag minns rätt) att han ser bandet som ett popband eftersom låtarna de skriver är uppbyggda enligt en väldigt poppig och tydlig formel med vers, refräng, vers, brygga, refräng och så vidare. Och lyssna på de skamlöst kommersiella refrängerna i låtar som "BYOB" och "Violent Pornography" från "Mesmerize" " mer pop än så blir det inte.

För hur skulle man annars kunna sälja flera miljoner exemplar av skivor som egentligen är rätt krävande musik, med de mest bisarra infall och upptåg? Som dessutom görs av fyra inte alltför visuellt tilldragande herrar med rötterna i Mellanöstern? Sådant ska ju, enligt all normal logik, inte gå hem hos den skivköpande allmänheten. Självklart händer det emellanåt att kvalitet säljer " en mer rättvis kommersiell braksuccé än denna kan jag inte tänka mig " men det måste också bero på popfaktorn.

Sen är det klart en fördel att man kan älska bandet av så många olika anledningar. För musiken, för deras humor, deras politiska engagemang, för att de trots allt svammel om pop är rätt brutala när det krävs. Själv tycker jag att låtarna och den fanatiska experimentlustan är det allra bästa; den där underbara känslan av att precis vad som helst kan hända " och förmodligen också gör det. Vilket annat band skulle sy ihop blastbeats, poprefränger, valstakter och Gud vet vad till något som inte bara är lyssningsbart, utan snarare låter som världens bästa och mest självklara påhitt? Jösses, med tanke på vilka idéer SYSTEM OF A DOWN använder hade de lika gärna kunnat vara världens sämsta band. Dessutom, för att citera Rolling Stone " hur många låtar om baseball har SLIPKNOT skrivit?

Och den 15 november " om releasedatumet inte ändras " får ni äntligen höra den andra delen av dubbelmackan "Mesmerize/Hypnotize". Ännu mer briljant pop i metalförklädnad " varning för mördarspåret "Vicinity of Obscenity"! " väntar på er. I väntan på ett promoexemplar (jag har bara tjuvlyssnat som hastigast i Chicago) tänker jag lyssna vidare på "Mesmerize". Årets hittills bästa popalbum...

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.