Annons

80-talet regerar - vare sig du vill det eller inte

På allmän begäran så sätter jag mig bakom tangentbordet för att skriva en krönika. Det har varit ett jäkla tjat från redaktören och delar av läsarkretsen men man ska väl vara smickrad antar jag.

Så vad ska man skriva om? Höstens utgivning av skivor kanske, för det har verkligen varit en höst som heter duga när det gäller högkvalitativa skivsläpp om man gillar metal. Ta bara GOD FORBIDs senaste "IV: Constitution of Treason". Ädlare metal får man leta efter denna höst. En skön blandning av thrash och heavy metal. Eller varför inte en skopa CONSTRUCDEAD? Svenskarna övertygar med sitt senaste släpp "The Grand Machinery". Ett annat hett tips är MUNICIPAL WASTE som nog står för den absolut bästa injektionen blod i dagens thrashscen. Som ett ungt och argt NUCLEAR ASSAULT piskar gossarna från Virginia skiten ur de flesta av sina föregångare med "Hazardous Mutation".

När jag tänker på just det så slår det mig att det sällan är någon som ifrågasätter band av just MUNICIPAL WASTEs karaktär trots att de spelar en musik som hade sin storhetstid för knappt tjugo år sedan. Annat är det med CRASHDÏET. De får bara frågor och gliringar om sin glam och sleaze som de bär med bravur. Varför undrar jag? De har ju bara de attribut som just den typen av hårdrock alltid har haft. Ingen ifrågasätter Lars Fredriksen från RANCID som ser mer ut som en medlem i EXPLOITED än vad medlemmarna i just EXPLOITED gör själva idag. Men Lars Fredriksen spelar punk och punk har kanske mer cred än sleazedoftande hårdrock. Sen spelar det ingen roll att CRASHDÏET kanske har spelat in den bästa plattan i sin genre på mycket länge. De bär ju de fåniga attributen från ett årtionde som alla älskar att göra sig löjliga över. 80-talet. Och vi musikjournalister är nog de värsta utövarna av denna dubbelmoral av dem alla.

Missförstå mig inte nu. Jag är den förste att säga att 1980-talet på många sätt var det vidrigaste årtiondet sen 40-talet i Tyskland. Och det smärtar mig oerhört när jag nu ser hur detta ruttnade lik ännu en gång flyter upp för att göras till senaste mode. Värst blir det när tjugoåringar som inte ens hade uppnått mental medvetandenivå när det begav sig får något nostalgiskt äckligt i blicken när de talar om 80-talet och önskar att de fått varit med om det själva. Tro mig snorungar, det vill ni inte alls. Jag var där. Och de fasor jag upplevde i min ishockeyfrisyr, loafers (med tofs) och midjekorta kavaj önskar jag ingen. Men det finns naturligtvis några bra saker med dessa tio år också och hårdrocken är en av dessa.

Men du skulle aldrig få den genomsnittlige hårdrocksrecensenten att idag erkänna att BON JOVIs "Slippery When Wet" är en rätt okej platta. Du skulle inte för all maskara i Los Angeles 1989 få den genomsnittlige hårdrocksrecensenten att idag offentligt säga att de dansat tryckare till POISONs "Every Rose Has It´s Thorn". Eller att de har skrålat för full hals till KISS "Crazy, Crazy Nighs" på varenda fest under hela 1987. Och ändå står de där när MÖTLEY CRÜE spelar på en åker i Blekinge och gråter av lycka. Om det beror på att de fått hårspray i ögonen eller att de inte kan leva med sig själva för att de så hårt förnekat sitt sanna jag är svårt att säga.

Jag har alldeles säkert också hycklat och föraktfullt fnyst åt CINDERELLA eller någon annan läppstiftsförsedd grupp. För jag lever också i denna förnekelse. Men långsamt har jag insett att jag faktiskt tycker att det kom mycket bra hårdrock som inte var thrash metal eller någonting hårdare under dessa tio år. Så nu sträcker jag ut min hand till alla er andra hårdrocksskribenter som passerat 30-årsstrecket och erbjuder er en ledsagare ut ur lögnen.  Kom med mig och lev ett sannare liv och ni blir mycket bättre människor.

Annars är det följande spellista i cd-spelaren som gäller: EXHUMED " "Garbage Daze Re-Regurgitated", "MUNICIPAL WASTE - Hazardous Mutation", "THE PROJECT HATE - Armageddon March Eternal" samt naturligtvis CRASHDÏET " "Rest In Sleaze". På nattduksbordet ligger: Fredrik Strage " "Fans", John Ajvide Lindqvist " "Hanteringen av odöda". Samt i dvd-spelaren: "Metallimania" och  CANDLEMASS " "The Curse of Candlemass".

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.