Annons

Tobbe & Victor - Overlord

Tjenare grabbs!

Släng iväg ett välmenat hej och ge oss en bandhistoria.


Hej där! Tobbe och Victor här. En detaljerad version av vår historia finns att läsa på vår hemsida, men en sammanfattning kommer här:

Overlord drog igång 1997. 1998 kom den första demon, "Beyond all Life", inspelad i Sunlight. Det var första gången vi var i en riktig studio, och resultatet blev väl därefter... Responsen blev både ris och lite ros, vi gjorde en del spelningar, bl a på Kafé 44 med Noctes och Wyvern. En hyfsad recension i Close-Up gjorde att en del bolag hörde av sig, bl a Voices of Death Records som ville ha med oss på samlings-CD:n "Voices of Death part III - In Death we trust". Vi spelade in en låt i Sunlight, "Through the Dark" som bolaget tydligen gillade, de la den i alla fall som öppningsspår på plattan. Vi kanske lägger upp den på hemsidan snart, mest som en kul grej. Det låter rätt annorlunda mot vad vi kör idag.

Vi har haft en hel del problem med vår line-up genom åren. Det är den huvudsakliga orsaken till att det dröjde fyra år mellan första och andra demon. Vi var faktiskt uppe i Dalarna någon gång 1999 tror jag (dock ej i Abyss) och försökte lira in en demo, men hann inte klart. Sex låtar hann vi sätta, men det fanns ingen tid över för att lägga sång. Vår dåvarande sångare skulle åka upp igen några veckor senare och fixa det, men då det inte blev av på ett halvår började inspelningen kännas inaktuell och det rann ut i sanden.

Vi bytte lite medlemmar inför inspelningen av "Demo 2002", vi spelade in den, och folk verkar gilla den. Ny demo är på gång, vi går in i studion i oktober. Det kanske i och för sig inte tillhör historien utan snarare framtiden. Vi ska inte gå händelserna i förväg!

Hur ser framtiden ut för Overlord med kontrakt och dylikt?

Vi har inte skrivit på något än, så alla förslag är välkomna. Självklart är siktet inställt på att hamna på ett stort bolag, med allt vad det innebär av promotion, turnéer, etc. Men kanske är det lite väl optimistiskt att tro att vi kommer att få släppa vår debutplatta på Metal Blade... Kanske är vägen dit att släppa en eller ett par plattor på ett mindre bolag, för att sedan ta över världen. Som sagt, stora och små bolag, alla är välkomna att höra av sig så kan vi snacka om saken.

När kommer kontraktet, kommer jag bli tvungen att signa er på ett eventuellt bolag som jag kommer tvingas starta?

Du behöver inte vara orolig. Du kommer att kunna koncentrera dig på ditt eminenta zine även i framtiden.

Vilka är de influenser ni använt er av för det sound ni har?

Självklart influeras vi av olika band när det gäller själva riffskapandet. Här bör väl band som Megadeth, Slayer och Cannibal Corpse nämnas (de sistnämnda mer på vår nästa inspelning). Dessa tre giganter kan verkligen skriva låtar. Det som vi känner skiljer oss från många andra band i de brutalare regionerna är förmågan att skriva bra låtar. Med "låtar" menar vi just låtar, riktiga jävla hits, och inte ett gäng riff som är staplade på varandra hur som helst. Vi sållar väldigt hårt bland våra riff. De får verkligen genomgå hårda tester innan de får äran att tas med i en låt. Vi kan rakryggat stå för samtliga riff, de håller även om du plockar bort alla andra instrument. Det vore kul (?) att höra t ex Krisiuns senaste platta utan trummor och sång... Fan, vår demo från '98 var bättre! Skämt åsido, man blir chockad över vilka mediokra, intetsägande skitriff även så pass stora (och speltekniskt briljanta) band släpper igenom. Vi har inga transportriff i våra låtar för att fylla ut tiden, utan jobbar hårt för att se till att varje riff ska ha något att tillföra, att riffen ska ha en gemensam röd tråd och att det ska hända något hela tiden. Hellre en treminuters låt med action rakt igenom än ett tiominutersepos som hettar till då och då.

Vi är jävligt noga med att inte tjata ut bra riff, men samtidigt får man inte jävlas med lyssnaren hur mycket som helst och köra en cool grej i en sekund och sen köra något annat. Det är en balansgång det där, att få folk att känna sig sugna på mer men ändå inte otillfredsställda när låten är slut. Många är de nätter vi suttit och arrangerat låtarna på 2002-demon, vridit och vänt på dem fram och tillbaka och fram igen. Men det var det värt, nu har det gått nästan ett år sedan inspelningen och vi är fortfarande ruggigt nöjda och skulle inte vilja ändra på något.

Hur stort är intresset för metal idag?

Scenen lever. Det känns som att det inte finns någon tydlig trend just nu, som t ex Black Metal-trenden för några år sedan eller Göteborgstrenden. Det är dags för något nytt. Det är dags för oss. Ett par recensioner har försökt göra gällande att vi är fasansfullt ooriginella, men vi kan faktiskt inte hålla med. I vårt band står låtskrivandet i centrum och vi ser det inte som vår uppgift att krysta fram något som ingen annan gjort förut. Visst, vi spelar samma typ av musik som en hel del andra band. Och? Det handlar inte om vad man gör, utan hur man gör det. Ni som gnäller om att vi låter som alla andra: Skicka en inspelning med ett svenskt band som lirar samma stuk som vi och har bättre låtar, så kan vi diskutera saken. Till dess behåller vi vår ståndpunkt. Vi har förresten väldigt svårt att se framför oss det band som blåser oss av scenen en bra kväll.

För att återkomma till din fråga, är vi övertygade om att metal är en odödlig konstform. Eftersom det knappt finns några stålar i branschen, drar den till sig hängivna människor som verkligen brinner för musik. Oavsett konjunkturer, krig och talibaner; Metal will prevail.

Hur är formen för Overlord i nuläget? Vad händer i lägret? 

Mer än i en myrstack. Vi repar som fan inför inspelningen, jobbar fram omslagsidéer och sånt för att kunna släppa demon så fort den är inspelad, Tobbe finslipar texter, Victor nöter solon, vi har precis fått ett erbjudande om att göra en video till "The Dreamon" (från "Demo 2002") vilket vi tackat ja till, men den viktigaste nyheten är nog ändå att vi precis decimerat vårt manskap. Peter är inte längre med i Overlord. Orsakerna ligger på det personliga planet, men vi är inte ovänner på något sätt. Han är en jävligt bra kille och en grym gitarrist, men han var inte riktigt vår kille.

Nu söker vi alltså en kompgitarrist. Om någon därute lirar gitarr och vet hur man vevar med håret, kolla in www.overlord.nu för mer information om hur just DU kan få provspela för oss! Det finns ingen anledning till panik, detta kommer inte att påverka inspelningen av nästa demo. Victor kommer att lägga båda gitarrerna i studion och det kommer att låta hur bra som helst.

Hur känns det att bli utsedda till Sveriges bästa demoband av det lilla zinet Close-Up samt få en 10:a av undertecknad i trendsättande MetalCentral?

Självklart känns det schysst, alltid kul när ens ansträngningar visar sig ge resultat. Extra kul är att nästa inspelning kommer att innehålla bra mycket grymmare grejor än 2002:an. Soundet blir avsevärt brutalare, men utan att tappa thrashkänslan och svänget. Det kommer att bli en manglig, svavelosande headbangarfest! Vad kommer vi att få då, månntro? En 11:a? Du får ta och utöka skalan till dess, Peter!

Avsluta med vad ni vill och svara på varför öl funkar bäst på fyllan.

Först av allt: Tusen tack till dig, Peter, för intervjun och lycka till med blaskan!

Till alla äkta skallar därute: Håll utkik efter nya demon i höst! Releaseparty med gig är planerat men inget datum är satt ännu. Håll dig uppdaterad på www.overlord.nu, där du även kan avnjuta hela "Demo 2002"!

(Angående det sista har vi låtit frågan gå runt i bandet, men ingen kan dra sig till minnes att de någonsin druckit öl på fyllan. Svaret blir alltså: Pass.)

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.