Annons

Anders Nyström - Bloodbath

Hur uppkom bandet?

-
Ja, det hela började typ runt '93 när jag o Jonas lattjade runt med dödsriff i väntan på att de andra medlemmarna skulle dyka upp på Katatonia rep, så ett ett death metal projekt föddes där kan man säga, även om vi hade 100 projekt till som aldrig lämnade replokalen haha! Året därpå, under en Katatonia session i Unisound berättade vi för Swanö att vi hade börjat jamma upp massa brutala riff och att en dag skulle vi komma o lira in det under namnet Bloodbath! Framåtspolning till året '98. Danne ringde en dag och berättade hur han uppgraderat massa skit i studion för nytt digitalt system och föreslog att nu var ett ypperligt tillfälle för mig och Jonas och Mike att komma ner på ett jam och sparka igång det där gamla Bloodbath liket och få till en riktig klassiskt rykande old school death demo och till och med släppa den som en underground kassett, precis som de såg i början av döds eran. Så vi drog ner och började jamma som ett äkta rep och efter bara några timmar hade låtarna 'Breeding Death' och 'Omnious Bloodvomit' skapats. Det var magi i luften, det hela gick fort och var jävligt kul, vi hade en jävla blast helt enkelt och blev dyngraka. Några veckor senare ringer dock Dan och berättar att inspelningen är helt väck. Någon hårddisk hade tydligen spårat ut och raderat allt, så han slängde ut den skiten för gott, drog in en ADAT och vi fixade en nytt jam. Vi drog ner och lirade in allt IGEN, men bestämde oss för att addera ytterligare en låt - 'Furnace Funeral'. Det var inte samma magi som första sessionen, men allt lät snäppet bättre nu så det var nog bara bra. En tid efter detta drog jag på inspelningen på stereon svin högt och blev blown away av vad vi hade gjort, så jag beslöt mig för att jaga en minicd deal på ett bolag istället för att släppa en demo. Century Media var snabbast på att lägga sina klor på skiten, så that was it! Stockholm's blodbad revisited!!!

Alla medlemmar har andra band. Hur ligger Bloodbath prioriterat?

-
Bloodbath är ett renodlat studioprojekt. Vi har faktiskt fått kämpa bara för att få igenom det med alla korsande tidscheman. Innan vi fick ihop våra påsar till att plattan och kunde gå in helhjärtat för det hade det plötsligt gått nästan 3 år. Bloodbath startade totalt som en kravlös fylle grej och har nu avancerat till en slags "all star death metal gathering", men dealen var bara att skapa en skiva så Bloodbath ligger illa till i prioritet. Det kunde egentligen inte vara värre timing egentligen. Mike är svinupptagen med Opeth som ska ut på vägarna hela vintern/våren. Katatonia har varit i studion hela hösten och släpper platta i april med turné på det. Swanö's Nightingale likadant förmodar jag. Det skulle vara ENORMT kul att lira med Bloodbath på några festivaler i sommar och faktiskt även att göra en riktig turne. Jag önskar allt vore mindre komplicerat och att det bara var att gå upp på scen med Bloodbath, men så enkelt är det inte.

Fanns det en tanke att släppa en fullängdare efter Breeding death?

-
Nej, inte alls. Eftersom Bloodbath inte är vårt huvudband så kändes det jävligt överraskande att få så kraftig respons på 'Breeding Death' minin som vi fick. Responsen från scenen, hype från skivbolaget och en lust att vilja hedra det svenska soundet triggade tanken att göra en full-längdare. På mini cd'n ville vi komma åt det amerikanska soundet och hämtade in influenser som Death, Morbid Angel, Cancer etc, men på 'Resurrection Through Carnage' siktade vi in oss på Sunlight/Stockholm's scenen, med band som Entombed, Dismember, Carnage etc som husgudar. 

Hur kommer det sig att det är 3 år mellan skivorna?

-
För att det fanns först ingen tanke på att göra en platta och sedan skulle man få tiden att matcha.

Hur skrivs materialet?

-
På minin skrevs allt på plats some ett jam i studion medans inför plattan skrev vi 3-4 låtar individuellt på enskilt håll på diverse sequensers. Jag och Jonas drog ner till Swanö under där han har inkvarterat sin hemstudio "The Room" och smällde in alla gitarrer plus bas till ett click track och lämnade demos som guide. Swanö drog till en annan studio och smattrade in trummorna efteråt till samma click track. Sen dök Mike ner i The Room och lade sången på det sammansatta materialet och lämnade över till mix. Pang! 'Resurrection Through Carnage' was made! 

Finns planer på turnè och dylikt, och att satsa ordentligt?

-
I dagens läge är alla i bandet för tungt involverade i sina huvudband för att göra det. 

Musiken är annorlunda jämfört med era andra band. Ett medvetet drag, för att kunna använda nya ideèr?

-
Bloodbath har egentligen inget samband med våra huvudband alls. Det handlar om ren och rak death metal som den lät sent '80/tidigt '90-tal. Om folk går och förväntar sig progressiv komplex originell musik för att vissa av medlemmarna är kända för att stå för det med respektive huvudband, kommer de bli grymt besvikna. Det finns inget nytt att hämta hos Bloodbath, bara gammalt hederligt genuin svensk death, precis som den lät när vi alla 4 i bandet var långhåriga underground headbangers och hängde på vart enda jävla döds gig. Tiden INNAN Göteborg boomen där det började trallas och tramsas och det plötsligt skulle ligga en harmoni på varje riff. Jag har verkligen inget emot harmonier och melodier, men det finns en gräns för vad ku kan komma undan med om du vill stå för brutalitet. Jag vill ha min death metal mörk, ond och enkel. Med enkel menar jag inte amatörmässig, utan catchy. Alla i Bloodbath älskar ju '89-'92 eran av döds och det är den enda stil vi alla gemensamt dyrkar och upplevt som FANS. Så när vi drog igång och ville mangla denna nostalgi tripp så tänkte vi ju på samma gång att "nu jävlar ska vi visa hur riktig döds ska låta"... Vi har grävt upp ett profilerat ljud som legat begravt i minst 10 bast. Om nu många nya unga fans kommer få upp ögonen och gå tillbaka och kolla upp dessa tidiga plattor så är det ju kanon. True death shouldn't be evolved, just be kept alive!!! 

Hur är läget i bandet för tillfället? Kommer det dröja 3 år till nästa skiva?

-
Väldigt svårt att spekulara om framtiden just nu. Vi är alla bundna till andra sysslor, men om det finns en stark efterfrågan, samt vi hittar dötid att smälla in skiten och magin fortfarande hänger kvar tror jag det kan bli mer badande i blod (med reservation för line-up förändring.)

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.