Annons

Kari Kajnulainen & Johanna DePierre - Amaran

Efter att ha funnit oss till rätta i en pub belägen på bottenplan i Söderhallarna och beställt in kaffe (eder utsände), öl (Kari) och te (Johanna) samt utgjutit vår irritation på den rådande väderleken och dilemmat om huruvida man ska gå till jobbet bakfull eller inte börjar vi prata om bandets stundande skivsläpp. Min första fråga är om de är nöjda med slutresultatet?
- Mer nöjd med den här än den förra, svarar Kari. Alltifrån låtar till medlemmarnas egna insatser och produktionen, fortsätter han. Det känns som om "A world depraved" var mer av en köttfärslimpa eftersom allt var så bråttom då. Sen var Pelle (Saether, ljudtekniker) ett stort stöd för bandet och då särskilt med Johannas vokala insatser. 
Arbetade ni på något annat sätt med den här plattan än inför den första?
- Jag har skrivit mer texter på den här skivan, börjar Johanna berätta. Det gjorde det lättare för mig att sjunga eftersom det är mina egna texter. Det blir lättare att ha rätt frasering på ord och lägga mer mening i sångerna. I övrigt skrev Kari låtarna precis som på förra skivan och så skickade han dom till mig så skrev jag en text och sen in i replokalen. 
- Vi skrev alla låtar utan sångslingor som förlaga. Möjligtvis fanns en del idéer. Johanna får vanligtvis en låt och sen säger jag åt henne att fixa sången till den, säger Kari med ett illvilligt leende på läpparna. 
Är det möjligt att se någon röd tråd textmässigt i låtarna?
- Nja, jag skriver texter hela tiden så det är väl ett hopplock av mina egna observationer och självupplevda saker, berättar den tesörplande vokalissan. Det är väldigt varierat så någon röd tråd finns det inte. Men vissa låtar har en lätt politisk underton. En låt som "Wraith" är till exempel en feministisk låt, avslöjar Johanna, feminism är en sak som jag alltid försöker nästla in i alla texter. Och "Revolution without arms" handlar mer om att man som människa aldrig är nöjd med det man har och alltid vill ha mer och mer. Det handlar alltså om en inre revolution utan vapen. 
Låtmaterialet på "Pristine in bondage" kännetecknas av en hel del starka refränger. Törs man säga att det finns fler "hits" på den här plattan?
- Det fanns aldrig någon tanke på att det skulle bli några hits eller att någon låt skulle bli mer radioanpassad, säger Kari och fortsätter, det blev bara som det blev. Men det kan kanske stämma, det är lite lättare att ta till sig de nya låtarna. Låten "Without stains" är väl den som fick den mest lättrallade refrängen. Men vi har absolut inte försökt göra detta med avsikt betonar han. 

Avhopp
Strax efter att gruppen var klar i studion meddelade Amarans basist Mikael Andersson att han tänkte hoppa av. Ett beslut som naturligtvis ställde till bekymmer för resten av gruppen. 
Varför ville Micke inte fortsätta?
- Vi kände väl alla under en tid att han kom och repade när han skulle men sen var det inte så mycket mer, berättar Kari. Så när vi började prata med honom om engagemang så svarade han att han upplevde att han inte kunde ge 100%. Om det skulle hända någonting större i samband med skivan visste han inte om han orkade ge allt om det så krävde. Han fick inte sparken eller så utan det var hans eget beslut. Det var synd tycker jag för Micke har en sån jävla talang. Han är så grymt duktig och han behövde knappt öva någonting. Det kanske var för lätta saker för honom, funderar Kari. 

Men riktigt ute ur bilden är inte den forne vapendragaren. Han ska nämligen följa med Amaran som basist på spelningarna i Finland. Detta eftersom bandets nye fyrsträngbändare Ronnie Bergstål har åtaganden med sitt andra band Centinex. Hur fann då Amaran sin nye medlem?
- Vi lärde känna honom när vi gjorde en spelning på Ekens gård här i Stockholm. Han är duktig på många saker, i Amaran spelar han bas och i Centinex spelar han trummor. Så när Micke slutade frågade jag honom om han var intresserad att ställa upp och det var han. Det tog bara två rep för honom att lära sig alla låtar så det var ett enkelt val. 

Äntligen ut och spela 
Sist jag träffade Amaran så var medlemmarna inte så nöjda med sitt skivbolag Listenable. Stödet var dåligt rent allmänt och kanske mest missnöjda var Amaran med bristen på marknadsföring av "A world depraved" och det klena antalet spelningar. Fast den här gången verkar Johanna och Kari mer nöjda med situationen.
- Nu får vi ju åka på en massa spelningar i Europa vilket vi inte fick tidigare. Vi har i och för sig gnällt rätt mycket också. Det började med att de redan i juni pratade om att de ville släppa den nya plattan i Japan på licens men det drog ut på tiden. Det blev inte av förrän i december. Då kändes det som om vi inte hade någon morot. Efter att ha tjatat via e-post så fixade bolaget spelningar med Sun Caged i Holland och nästan direkt på det kom turnén som vi ska göra ibland annat Frankrike i januari. Dessutom tillkom några datum med Katatonia i Finland.
- Det känns också som om de tror mer på den här skivan, fyller Johanna i.
Hur har den första erfarenheten av att spela utomlands varit då?
- Spelningarna i Holland var riktigt proffsigt arrangerade, säger Kari. De hade ordnat med sängar och sängkläder. Så det var riktigt positivt.
- Sen var alla så vänliga mot oss och det var en kul atmosfär när vi spelade, säger Johanna. Till skillnad från i Danmark som vi spelade i dagen innan vi åkte vidare till Holland. Det var riktigt hemskt. Det var nog vår värsta spelning någonsin faktiskt. Karis förstärkartopp gick sönder på soundcheck och vi skulle spela först. Så vi fick låna en topp som lät skit vilket gjorde att Karis gitarr knappt hördes under de första låtarna. Och publiken stod tio meter från scenen förutom tre killar som ställde sig framför mig och gjorde diverse obscena gester under hela giget. Så fort jag tittade åt höger blev jag distraherad. Så det var ganska illa. Men kvällen efter fick vi riktig revansch i Holland. Det var riktigt roligt. Och Sun Caged är riktigt sköna killar som är duktiga och trevliga.
Hur tror ni att det blir den här andra svängen då?
- Ingen aning, svarar Kari. Vi får åka dit och se vad det är för något. Det känns som om vi är långt ned på prioriteringslistan. Vi spelar först av fyra band och på några ställen tillkommer lokala band så det är en betydligt större tillställning (som arrangeras av den franska hårdrockstidningen Metallian). 
Orkar ni med tre veckors turnéliv?
- Jag kan inte dricka alkohol alls för röstens skull, säger Johanna. Den pajar då. Så det kan ju bli lite jobbigt då när alla andra kommer att festa när jag vill sova. Men det ska nog gå bra. Det jag lärde mig i Holland är att det är en stor skillnad att sjunga när man har alkohol i kroppen och när man inte har det. Jag sjunger helt enkelt bättre när jag inte druckit fyra öl innan en spelning. För jag blir alldeles andfådd och får svårt att nå tonerna då. Så jag kommer att vara den nyktraste i sällskapet under turnén, säger Johanna med en missnöjd min. Däremot blir det mycket taxfree på hemvägen istället. 
Kari fortsätter.
- Vi får göra det bästa av situationen. Jag har inga förväntningar. Däremot ser jag väldigt mycket fram emot våra spelningar i Finland. Det känns extra roligt eftersom vi vet att det finns folk där som verkligen vill se oss. Det har vi märkt på forumet på vår hemsida. Åker man med i ett stort turnépaket vet man ju inte hur mycket folk det kommer och vem vet hur många som vill höra på oss?

Releasefest ett måste
Det är dags att bryta upp. Härnäst på schemat för Amaran står alltså tre veckors turné som förmodligen kommer att utökas med en del spelningar till för i skrivande stund pågår en del förhandlingar om spelningar på svenska och norska scener. Det tar tid att boka en turné och det är många saker som ska klaffa för att det ska bli av. En sak är i alla fall klar om gitarristen och sångerskan får bestämma.
- Vi måste ha en releasefest! Förra gången vi hade en på Kafé 44 kom det säkert 200 personer och jag fattar inte varifrån alla kom, säger Kari och ler åt minnet. Det var en av de roligaste spelningarna vi gjort innan Holland. Men det var så mycket folk, vi har inte så många polare så det är helt obegripligt. Problemet är väl bara att hitta en tid som ligger tillräckligt nära själva släppet i slutet av januari. Annars blir det lite konstigt. Men på något sätt ska det väl gå. När vi väl bestämmer oss för att ha ett releaseparty är alla välkomna!
Menar du alla?
Ja, alla!


Amaran släpper "Pristine in bondage" den 27 januari på Listenble Records.
För mer info: www.amaran.net

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.