Annons

Calle Boman - Dogpound

- Ja, vi är väl nöjda kan man säga, konstaterar genomsympatiske trumslagaren Calle "Tuka" Boman när eder utsände träffar honom under lunchuppehållet på hans arbetsplats; musikaffären Slagverkskompaniet i Karlstad. Förutsättningarna var annorlunda, förstås, eftersom plattan är helt inspelad i replokalen...
Japp, ni läste rätt. Ett officiellt studiosläpp på ett "riktigt" bolag, vars tillkomst kan liknas vid en billig källardemos!
- Från början var det jag som ville spela in trummorna där inne. Ljudet var perfekt med betongkorridorer och allt, så vi bar dit halva studion och satte trummorna. Sen var ju allt redan färdigriggat och det var skönt att vara där, så Micke (Dahlqvist, gitarr) blev sittande och gjorde sina prylar direkt. Och så kunde Figge (Danielsson) lägga på basen... Så var det bara Hea (Henrik Andersson, sång) kvar, och han kom aldrig iväg till studion! (Skratt.)
Tid för inspelning var alltså ursprungligen avsatt i en lokal studio med producenten Ola Sonmark, men denne utförde alltså i slutändan även sin del av jobbet på plats i replokalen.
- Allt i samma rum, bekräftar Tuka. Han gjorde ett bra jobb, och vi ville heller inte ha det alltför finpolerat. Vi spelade in allt på hårddisk, men så kraschade den och det tog fyra dagar att reparera allt kaos. Dessutom spelade vi ju ute på helgerna med våra coverband och dansband, men det gick rätt fort ändå. Mina trummor tog exempelvis två dagar, och plattan som helhet ungefär två veckor effektiv inspelningstid.

Dogpounds därpå följande vedermödor för att få plattan utgiven är en smärre följetong som kan läsas i detalj på bandets hemsida; http://dogpound.da.ru. I slutändan såg produkten alltså dagens ljus på Lars-Eric Mattssons Lion Music under titeln "The Hellbum" (se recension).
- Det vill säga ett "helvetes album", som vi slog ihop till "hellbum". Det kan sägas syfta på Figge också, ha ha!
"The Hellbum" består alltså av melodistark befriande opolerad rock som jämförts med Freak Kitchen och (åtminstone av undertecknad!) Van Halen. Tämligen ovanligt i dessa tider, och synnerligen njutbart även strikt musikaliskt betraktat. 
- Vi har fått bra respons på skivan också. Det finns förstås dem som hakar upp sig på det här med Candela (dansbandet där Micke Dahlqvist spelar för att få ihop till livets nödtorft) - men det är ju bara ett jobb som alla andra!
Sant - och som motvikt kan andragas att Mickes gitarrspel även nyttjas av dödsmetallarna Godgory! Tuka fortsätter:
- Så är det omslaget som inte anses tillräckligt seriöst (Ett lustigt tecknat porträtt av de fyra bandmedlemmarna i tämligen ledig och ometallisk klädsel). Men bilden speglar oss som vi är, vi ville inte ha någon Rodney Matthews-målning eller något i den vägen. Till nästa platta ska vi förstås ha något annorlunda, men då blir det något ännu värre...

Att kalla Dogpound för "pudelrock" vore missvisande, men visst har de präglats av sitt 80-tal vilket naturligtvis per automatik ger landets samlade kvällspressignoranter frossbrytningar. Den saken bevärdigar Tuka dock endast med en symbolisk axelryckning, och ett "gillar man inte melodiös hårdrock kan vi inte göra något åt det". Det är rätt, ärlighet varar längst!
Att komma ut och spela live med sådan här musik är inte heller det lättaste i Sverige idag, men förhoppningar om några paketgig med göteborgska Dogface föreligger. En tänkbar titel på detta samarbete är - givetvis - "The Dogs".

Än så länge har knappast "The Hellbum" sålt färdigt, men tids nog ska naturligtvis uppföljaren komma.
- Vi har börjat skissa på nya låtar, men närmast är det en ny Deep Purple-tribute som vi ska medverka på med "Strange Kind of Woman" (1970). Själva plattan kommer förmodligen till vintern eller tidigt 2005, troligen något tidigare. Det blir inga överdrifter då heller, utan samma tugg. Men vi gör den troligen i Abyss, det blir mindre krångel i en riktig studio.
Jaså minsann, bröderna Tägtgrens Abyss?
- Ja, fast vi spelar antagligen in i B-studion tillsammans med Tommy Tägtgren. Han diggar oss faktiskt som fan!
Inte utan skäl i så fall. Detta är, som torde ha framgått, ett coolt gäng. Och inte minst väldigt bra.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.