Annons

Grave Digger går tillbaka till rötterna

För 25 år sedan fullängdsdebuterade en okänd kvartett kallad GRAVE DIGGER på ett då nystartat Noise Records. Idag är Chris Boltendahl med manskap i det närmaste en institution som fortsätter att leverera högkvalitativ metal år efter år. I och med den senaste avkomman, "Ballads of a Hangman", har tyskarna höjt sig ytterligare ett snäpp, och skivan har med all rätt klassats som en värdig utmanare till bandets klassiska medeltidstrilogi. Upprycket har bland annat förklarats med rekryteringen av gitarristen Thilo Herrmann, varför det kom som en smärre chock när bandet dagen innan vårt intervjutillfälle offentliggjorde att Herrmann fått foten. Det finns med andra ord lite att snacka om när GRAVE DIGGERs evige frontman, Christ Boltendahl, ringer upp Metalcentral.

Trots att gravgrävarnas nya platta, "Ballads of a Hangman", inte är mer än två månader gammal vid tiden för vårt samtal, blir den purfärska nyheten om att Thilo Herrmann blivit sparkad ett oundvikligt huvudämne för intervjun. Chris Bolendahl som denna eftermiddag är på märkbart gott humör verkar emellertid inte ha några problem med detta utan pratar gärna om orsakerna bakom att man valt att banta ned sextetten till en kvintett. Inleder gör vi emellertid med teorin om att Thilo ligger bakom bandets musikaliska uppsving.
- Vad kan jag säga?, frågar sig Boltendahl skrockandes. Många har sagt att Thilo var en Messias som tog tillbaka fräschheten och tyngden till bandet, det är inte fel men att "Ballads of a Hangman" blev som den blev var definitivt inte bara Thilos förtjänst. Exempelvis är de flesta låtarna på plattan skrivna av Manni [Schmidt, und. anm.] Men visst, Thilo kom med nya influenser, eller rättare sagt, nya fräcka riff.

Ingen Uwe Lulis
Chris är tydligt tacksam för det Thilo Herrmann bidragit med till bandet och den nya skivan och det var inte heller i studion de huvudsakliga problemen uppstod.
- Nej, i början såg allting väldigt bra ut med Thilo, konstaterar frontmannen. Men då hade vi bara spelat några få gig i Brasilien och hemma i Tyskland. När vi var ute på den långa turnén kom de riktiga problemen och det handlade absolut inte om det privata för Thilo är en riktigt schysst kille, men samtidigt har han en helt annan attityd på scen och behövde väldigt mycket utrymme, och hans show passade inte riktigt ihop med vår show. Så i mitten av turnén kom bandet och ville prata om Thilo och de kände sig väldigt obekväma med situationen. Eftersom jag hade samma tankar så pratade vi med Thilo, men inget ändrades och därför bestämde vi oss för att gå skilda vägar med honom efter turnén.
- Så här i efterhand tror jag inte att det är en bra idé att ha två gitarrister. Vi har varit ett band med en gitarrist i 27 år och alla sa att nu kommer det låta mycket mer kraftfullt live. Men när jag kollade på de privata DVD-skivorna vi spelade in från turnén så upptäckte jag att det lät hemskt i de snabba låtarna för det var inte helt tajt mellan gitarrerna. Det funkar väldigt bra på skivan, men på scen så funkar det inte riktigt. Till och med vår ljudtekniker kom och sa att andragitarren inte var riktigt stämd och otajt. Thilo behöver dessutom väldigt högt ljud i monitorn så varje gång man gick över till hans sida av scenen så exploderade öronen. Jens som tvingades stå på hans sida under den största tiden av turnén kände sig väldigt obekväm och bad Thilo sänka vid flertalet tillfällen, men inget hände och i slutändan så bestämde sig alla i bandet att det var dags att låta honom gå.
Du är inte rädd för att Thilo kommer att starta ett GRAVE DIGGER-liknande band som heter HANGMAN?
Haha, nej, nej. Jag tror inte att han är som Uwe Lulis, men det hade varit ett bra bandnamn. Nej, han är en schysst kille och jag har varit i kontakt med honom efter splitten och sa till honom att jag har mycket erfarenhet i branschen och hjälper gärna till om han behöver hjälp med ett nytt band eller liknande. Det finns inget ont blod, och kanske var det därför han blev chockad och inte förstod varför han var tvungen att lämna när jag ringde och berättade det. Men jag sa till honom att jag pratade med honom under hela turnén om saker som inte fungerade, men inget ändrades och därför blev resultatet att vi var tvungna att gå skilda vägar. Och dessutom, när han gick med i bandet sa jag till honom att han borde tänka på att låta håret växa under ett år eller så, och han sa; cool, inga problem, men när ett år hade gått sa han att han inte kunde på grund av sitt arbete och jag tycker han ser ut som en snubbe från DEPECHE MODE och inte en från GRAVE DIGGER.

Tillbaka till rötterna
Efter en mindre utsvävning om hur man bör se ut för att vara en "riktig" GRAVE DIGGER-medlem lämnar vi ämnet för att diskutera den nya plattan, "Ballads of a Hangman". En kreation frontmannen givetvis är väldigt nöjd med.
- Jag tycker att det är en av de bästa GRAVE DIGGER-plattorna hittills, för det påminner mig om vår guldålder, inleder Chris blygsamt. Jag tror att när vi började komponera låtar med Manni och Thilo så ville vi ta tillbaka allt till rötterna, det vill säga att en GRAVE DIGGER-låt skall man kunna lyssna på två gånger och sen kunna sjunga med i. Jag tror att vi har lärt oss mycket av den här skivan, vad vi kan göra till nästa skiva och skivorna efter det. Och ibland behöver man något i sitt liv för att förändra något, och kanske var Thilo den här förändringen och kanske kom han med något vi saknade i några år. Men samtidigt, nu har vi fått tillbaka det, haha, och nu vet vi vad vi vill och skall göra i framtiden och tyvärr passade detta inte ihop med Thilo.
Nytt för "Ballads of a Hangman" är, förutom bandets line-up-ändring, att GRAVE DIGGER lämnat Locomotive Records till förmön för anrika Napalm Records. Om man får tro Boltendahls lovord är detta ett samarbete som kan komma att hålla länge.
- Jag tycker definitivt att Napalm är ett av de bästa indie metal-bolagen, och när vi skrev på för dem så lovade vi att vi skulle leverera ett av de bästa GRAVE DIGGER-albumen någonsin. Och, vi hade en bra motivation efter allt de lovade oss och sedan också gjorde. Så vi har en väldigt bra relation med grabbarna på Napalm och allting är helt okomplicerat. Det är enkelt att arbeta för vår del för vi vet att de gör mycket för oss vad gäller marknadsföring, etc.

Debaclet i Danmark
Att turnerandet blir en allt viktigare ingrediens för att kunna leva som musiker syns tydligt på GRAVE DIGGERs turnéschema. 2009 lär inte bli någon siesta för tyskarna som vid tiden för den här intervjun nyligen avslutat den första intensiva delen av bandets Europaturné.
- Det har varit en riktigt fin turné än så länge, konstaterar Chris förnöjsamt. Vi lirade 23 spelningar på 24 dagar så det var en riktigt hård resa, men samtidigt en väldigt lyckad sådan. Vi spelade över hela Europa med bra resultat och nu förbrereder vi för att ge oss ut på vägarna igen, vi har en liten men riktigt bra festival i mars och sen skall vi tillbaka till Ryssland vilket alltid är stort. Vi ser självklar också fram emot att lira i Sverige! Fulla snubbar på en båt med heavy metal, det kan inte bli tråkigt, haha.
Huruvida det blev succé eller inte för GRAVE DIGGER på Sweden Rock-kryssningen får de som bevittnade spelningen redogöra för, men förhoppningsvis petar båtgigget inte ner Chris hittills sämsta turnéminne från tronen.
- Vi lirade inför 25 personer i Danmark, suckar Chris. Helt otroligt! Och jag tror att vi lirade tillsammans med BRAINSTORM så det var mycket märkligt. Vi har inte lirat i Danmark sedan dess, haha.
Trots debaclet i Danmark menar Boltendahl att det alltid är en nyttig erfarenhet att spela i Norden och hoppas att han kommer att få möjligheten att besöka våra breddgrader vid fler tillfällen. Inom den närmaste framtiden är det dock annat som gäller.
- Vi vill spela så mycket vi kan nu över sommaren, med festivaler och liknande och sen börjar vi direkt med att komponera nya låtar. Jag tror att alla kommer att vara intresserade av vad vi lyckas åstadkomma nästa gång. Folk pratar redan om "Ballads of a Hangman" som en topp, men jag tror att vi klarar av att överträffa oss själva igen. Nästa år firar vi trots allt 30 år som band så vi kommer inte att vänta två år med nästa release utan vi skall se till att få ut en riktigt grym skiva till september-oktober.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.