Annons

Science fiction på holländskt vis

Arjen Lucassen har med sitt AYREON förfört mången metalskalle under bandets 15-åriga existens. Förra året var det dags igen med en ambitiös science fiction-berättelse över två diskar i "01011001", kontroversiellt samarbete med Tobias Sammet i "Elected" och en summering av karriären i "Timeline". Lucassen tog en paus från skapandet av det kommande AYREON-albumet för att tillsammans med Metalcentral kika tillbaka på året som gått och avslöja lite om vad som komma skall.

Likt en tämligen enad skara Metalcentralläsare redan konstaterat var 2008 ett hyvens år ur ett metalperspektiv. För alla "ayreonauter" har emellertid det gångna året varit extra sött då hela tre AYREON-släpp nått skivdiskarna. För Arjen Lucassen var emellertid inte '08 bara bra, det var livsviktigt.
- 2007 var ett horribelt år för mig personligen. Efter att ha skilt mig från min fru och förlorat smak- och luktsinnet på grund av en virusinfektion sjönk jag ned i en djup depression. Min nya partner och manager Lori [Linstruth, und. anm.] som flyttade in hos mig i slutet av 2007 och skapandet av AYREON-skivan "01011001" räddade mitt liv, så jag kan definitivt titta tillbaka och säga att 2008 var ett fantastiskt år för mig.
Inte undra på det, förutom framgångarna på det personliga planet har det gått riktigt bra för Arjens releaser också.
- Fullängdaren, "01011001", gick in på försäljningslistorna i inte mindre än 14 länder och reaktionerna har överlag varit fantastiska. Jag spenderar ett par timmar varje dag med att svara på brev från fans så jag kan verkligen inte klaga. Även reaktionerna på den nya boxen, "Timeline" har varit positiva. Jag är mycket glad över att jag fått möjligheten att avsluta ett kapitel i AYREON-historien på ett så positivt sätt.

En annorlunda inspelningsprocess
Likt sina föregångare lockade "01011001" en rad celebra gästsångare (Hansi Kürsch, Tom S. Englund och Jorn Lande för att nämna några) och totalt medverkar inte mindre än 26 musiker på plattan. Detta innebär naturligtvis ett lite annorlunda tillvägagångssätt i jämförelse med "vanliga" band.
- Jag börjar med att spela in lite idéer med gitarr på en vanlig kassettspelare. De här idéerna dyker vanligtvis upp när jag sitter och slötittar på TV eller väntar på något och börjar leka lite med gitarren. Med andra ord, när det inte finns någon press. När jag samlat ihop runt 50 idéer så börjar jag spela in och arrangera dessa i min studio. Efter några månader har jag vanligtvis runt 2 timmar musik. Sen sätter jag låtarna i rätt ordning för skivan och börjar kontakta sångare. När det är klart låter jag musiken inspirera mig till att komma på en historia att berätta och när alla sångare blivit bekräftade delar jag upp deras roller över albumet. Det sista steget är att skriva texterna, samtidigt som jag gör detta utvecklas historien av sig själv.
Hur går det till sen när allting spelas in?
- Jag spelar in all bas, gitarr och keyboard själv i min egen studio, endast trummorna spelas in i en annan studio tillsammans med trummisen, Ed Warby. Sångarna flyger jag in individuellt till min studio. Ibland flyger jag till dem för att spela in i deras studio och ibland spelar de in på egen hand och skickar över filerna till mig via nätet.

Ingen turné i sikte
Det är som bekant inte bara AYREON som använder sig av ett, till upplägget, operaliknande koncept. En av de stora aktörerna är naturligtvis Tobias Sammet och hans AVANTASIA. Förra året släppte de båda "metalloperorna" sina fullängdare på samma dag vilket pressen inte var sena med att uppmärksamma och Arjen och Tobi utmålades som rivaler. Som ett svar på detta slog Lucassen och Sammet sina kloka huvuden ihop och startade upp ett samarbete som resulterade i EP'n "Elected". Ett på många sätt intressant projekt som enligt Lucassen fungerade väldigt bra.
- Egentligen träffades vi aldrig, utan Tobias spelade in sin sång i en studio i Tyskland och skickade över resultatet till mig via Internet. Vi hade dock mycket emailkorrespondens och snackade mycket över telefon. Jag tyckte det var väldigt roligt och det kan absolut hända att vi gör något liknande igen!
Något Lucassen, till fansens förtret, inte har några planer på att göra är att ge sig ut på vägarna med AYREON.
- Det hade varit omöjligt att få till stånd en turné med alla originalmusiker. De har alla sina egna band och projekt och kommer aldrig att finnas tillgängliga samtidigt, varken för turnén eller för att repa in låtarna. Dessutom är inte att spela live min passion längre. Rent teoretiskt skulle AYREON kunnat framföras live i en teatermiljö med skådespelare som är tillgängliga även för tiden det tar att sätta ihop något sådant. Själv är jag hellre kreativ och jobbar på nytt material istället för att spela samma låtar live natt efter natt. Så tyvärr, det finns inte så stor chans att jag ger mig ut på turné med AYREON är jag rädd.

E=MC2
Det faktum att Lucassen inte spenderar två år med att turnera efter varje albumrelease gör att han mer eller mindre omgående kan sätta igång och skriva nya AYREON-låtar. En ny platta är redan i görningen och holländaren lovar att han kommer att röra om rejält i grytan.
- Ja, det kommer att bli ganska annorlunda den här gången. Ny trummis i Chris Maitland och bara en sångare. Låtarna kommer att vara långa och episka, ingen sci-fi eller fantasy och ingen rockopera eller historia som berättas, även om det kommer att vara ett mörkt tematiskt koncept av något slag. Men med detta sagt... det kanske kommer att låta någorlunda likt ett AYREON-album i slutändan trots allt, haha.
Det har blivit dags att avrunda intervjun och jag uppmanar Arjen att leverera några väl valda ord av visdom till alla svenska AYREON-fans.
- Självklart kan jag göra det. E=MC2... Fråga mig bara inte vad det betyder, haha.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.