Annons

Peter Tuthill - Construcdead

Du kommer inte att läsa en enda intervju med CONSTRUCDEAD utan att SOILWORK nämns på ett eller annat sätt (se, nu gjorde jag det också) - antingen på grund av att Helsingborgarnas gitarrist Peter Wichers satt i producentstolen under inspelningen av "Violadead" (Black Lodge), eller kanske för att det faktiskt finns vissa likheter mellan de båda bandens sätt att varva aggressivt melodisk dödsmetall med skönsång, stora refränger och diverse elektronik. Peter, som har de mest respektingivande polisonger jag sett på länge, suckar lite när jag för denna lättköpta liknelse på tal.

- Äh, det är bara att svälja det. Eftersom alla vet att Peter Wichers har producerat lyssnar de aktivt efter att höra SOILWORK-influenser, men jag vet inte... Huvudsaken är att vi skriver musik om vi tycker är bra, som vi kan stå för. Viktigast av allt för mig är att pricka in några sköna refränger, sådana som man får pirr i magen och gåshud av.

Refrängerna, ja. Peter levererar storslagna refränger med samma pondus som han vrålar lungorna ur sig och utan tvekan en viktig anledning till att CONSTRUCDEAD låter så bra. Hans kollegor Rickard Dahlberg (gitarr), Christian Ericson (gitarr), Joakim Harju (bas) och Erik Thyselius (trummor) ska ha all respekt för sina insatser, men det är den dynamiske vokalisten som verkligen lyfter ensemblen till höjder som den förra upplagan av bandet aldrig kunde nå upp till. 2002 års debut "Repent" var brutal dödsthrash rakt igenom, utan några melodier eller annat finlir.

- Jonas Sandberg var tvungen att lämna bandet, trots att han försökte ta sånglektioner för att bredda sin röst. De andra killarna hade tänkt sig att CONSTRUCDEAD skulle ha ren sång från början, men det fungerade inte för honom, så det var ett ömsesidigt beslut att han skulle hoppa av. De provade ett par, tre killar utan resultat, sedan råkade någon ringa Tony Jelencovich (TRANSPORT LEAGUE), som kände mig. på den vägen är det. Nu kan vi köra hårt och lugnt - hela paketet, precis som det var tänkt från början.

- Nu siktar vi på att prångla ut ett album om året, dels för att stilla vår egen musikhunger, dels för att göra fansen glada och uppdatera ofta, så att säga. Black Lodge har mycket bättre resurser än gamla Cold Records för att genomföra vår vision, så det verkar lovande. Drömmen är så klart att kunna leva på musiken, som IN FLAMES till exempel, utan att sälja sig.

Ett steg på vägen mot framgång är en nyligen avslutad videoinspelning, som Peter hoppas ska rotera flitigt på ZTVs "Plektrum" och andra hårt rockande program. Den visuella biten består av att killarna röjer runt i ett vitkaklat rum, alldeles likbleka och med massor av svart smink runt ögonen och ljudspåret är hitlåten "Wounded".

Så mycket rockstjärneliv har det inte hunnit bli ännu konstaterar Peter. Men det bör påpekas att miniturnén med DISMEMBER inte var avverkad när intervjun gjordes... Utifall CONCTRUCDEAD skulle råka bli megastora kan det vara läge att redan nu försöka jaga rätt på första Japanpressen av "Violadead" - den kan bli värd stora pengar i framtiden, skulle jag tro.

- Det är en raritet, skrattar vokalisten. Japanerna fick en halvfärdig version att mastra ifrån, så det förekommer pruttljud och annat dumt på skivan. Den finns bara i tusen exemplar, så det gäller att skynda sig...


Jonn Jepsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.