Annons

Jocke Lundgren - Hellfueled

Hellfueled lät på sina första demos mer som Cathedral eller Entombed.
Jocke kallar musiken för doomboogie, en genre som till i dag varit helt okänd för undertecknad. Men beskrivningen är ändå talande för hur det lät.
Bandet hette då Below, men så en dag ringde ett amerikanskt band från
New York med samma namn och hävdade intrång på sitt varumärke. Så de hårt rockande smålänningarna bytte namnet till Firebug. Men den amerikanska rättvisan hade åsikter även om detta då det visade sig att det redan fanns ett band som hette likadant i staterna. Efter hot om stämning så bestämde sig bandet för att det var bättra att fly än illa fäkta och bytte namn till Hellfueled. Ett namn som ingen har protesterat emot. 

Den stora förändringen kom dock när den musikalika inriktningen ändrades. Något som enligt Jocke faktiskt var något av en olycka.
- I samband med inspelningen av vår självbetitlade demo från 2001 började vi experimentera med nya ljud och sätt att sjunga. Det blev ren sång istället för brölsången och av misstag faktiskt så råkade jag stämma upp gitarren. Egentligen var det ingen stor förändring men det visade sig ändra hela vår ljudbild till det bättre och så har vi kört på.

När man lyssnar på "Volume One" är det omöjligt att komma ifrån det faktum att det låter väldigt mycket Ozzy Osbourne. Särskilt Andy Alkmans sång är skrämmande snarlik Ozzys. Jag frågar Jocke om de inte är rädda för att tas för ett tributband?
- Det är rätt rysligt hur likt Ozzy han låter faktiskt. Men vi står för det ändå. Det är det här vi gör och vi för arvet vidare. Hur många band finns det inte som låter som Black Sabbath idag? frågar Jocke retoriskt. Det är ingen som klagar på till exempel Mustasch som enligt mig låtar väldigt mycket som Black Sabbath. Men dom för ju det arvet vidare på sitt sätt och vi tar den senare delen vidare till eftervärlden. Huvudanledningen till det här snacket är ju egentligen att Andy låter så jäkla lik Ozzy. Det är ju så han låter när han sjunger!
Så det är ingenting han anstränger sig för att göra?
- Nej, när vi var i studio Fredman tillsammans med producenten Fredrik Nordström så var vi lite oroliga att det skulle låta för likt så Andy testade att sjunga lite annorlunda. Men Fredik sa "sjung som du gör istället och ta i" och då lät han så här. Så vi får ta den smällen att folk frågar om Ozzy varje gång, säger Jocke och skrattar. 

Att få spela in i Studio Fredman är något av en dröm som gått i uppfyllelse för Jocke. Bland annat har ett av hans absoluta favoritband Spiritual Beggars spelat in flera av sina plattor där tillsammans med Fredrik och det var meningen att Mike Amott skulle ha gästspelat på "Volume One" men det gick tyvärr om intet av olika anledningar. 
- Att spela in i Fredman var vår egen önskan och det var väldigt kul att den gick i uppfyllelse. Dessutom har vi blivit vänner med Fredrik på det privata planet också så kemin stämde mellan oss. Jag hoppas att nästa platta också kan spelas in där. Han fattade direkt vad det var vi var ute efter. Vi är mer än nöjda med slutresultatet och Fredrik arrangerade om en del av materialet så att det blev otroligt bra. Till en början var vi lite skeptiska över en del av hans idéer som till exempel att ha en gospelkör på låten "Midnight Lady". Man vill ju inte ha en massa gospel på sin platta och komma från Jönköpingstrakten Då kan ju folk få fel uppfattning om en. Men det visade sig att han hade rätt. 

Skivan är nu släppt både i Sverige (där den gick direkt in på hårdrockslistans elfte plats) och utomlands i Europa och Japan. Överallt har den fått ett varmt mottagande. Hellfueled ska också ut och spela några enstaka spelningar runt om i Sverige tillsammans med Wolf. Men på festivalfronten är det tunt, även om ett band som Hellfueled skulle vara helgjutna på till exempel
Sweden Rock Festival. Jocke har en förklaring till det.
- Till de stora festivalerna har vi varit så sent ute eftersom skivan släpptes först i april. Många festivaler bokar ju sina band redan i januari och februari. Men vi har hört via skivbolaget att många av bokningsansvariga ändå har bandet i åtanke eftersom skivan är så bra. Så man vet ju aldrig. Janne Stark på Sweden Rock Festival har faktiskt sagt i en intervju att han tror att vi är ett framtidslöfte. Vi får väl ligga på där så att vi får komma på festivalen nästa år.


Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.