Annons

Dave Culross - Malevolent Creation

- Allt är perfekt!
Inledningen visar prov på en mer än nöjd Culross, och responsen för nya plattan är tydligen överväldigande. Till synes mycket belåten när undertecknad själv anser att Warkult är snäppet vassare än The Will To Kill spinner Culross som en belåten katt.

- Det här är vad vi fått höra nu det senaste. Precis det du säger, att plattan är lite vassare än The Will To Kill. Visserligen är den enligt mig också en kanonplatta, men vi har på något sätt nått ett litet steg längre.

Var Culross har befunnit sig de senaste åren är betydligt mer omfattande än
vad den lilla inledningen säger.

- Jag tröttnade helt enkelt. Jag tröttnade inte på musiken i sig.
Den kommer jag alltid att brinna som fan för. Det är inte där problemet ligger. Det var snarare det faktum att man är ute hela tiden och tvingas ta väldigt simpla jobb som knappt ger några pengar. Jag blir precis som alla andra äldre, och måste försörja mig. Så jag flyttade till New York, och har nu familj och egen firma. Jag har pengar att försörja mig, min flickvän och vår lille son.
När jag kom dit kunde jag hitta ett välbetalt jobb, som ledde till att jag startade eget, och jag har absolut inga problem med det. Men jag har råd att finnas till hands för både bandet och min familj nu. På sätt och vis är ju båda min familj, och det vore fel att svika någon.
Skulle det nu vara så att jag behövs kan jag bara flyga över och "göra min grej".

Åter tillbaka till nya plattan Warkult. Ljudmässigt är det precis lika klockrent som vanligt när Jean Francois Dagenais från Kataklysm är inblandad, men av det har trummisen ingen erfarenhet.

- Nej, där har jag inget skvaller, skrattar Culross. Jag la mina grejer nere i Florida, sen har resten av gänget åkt upp till Kanada och lagt grejer där.
Men för min del är det absolut inga problem. Vi är helt nöjda med ljudet, och jag anser att trumljudet helt klart är till sin fördel, så inga klagomål från mig. Det är vad jag kallar ett fungerande samarbete, vafan, är det ingenting som strular så varför bryta ett vinnande koncept?

Sannerligen klokt, men varifrån kommer den udda idèn att göra en cover på Hobbs angel of deaths gamla dänga, "Jack the ripper"?

- Den lilla idèn är min fnissar en lätt belåten Culross. Vi har bollat lite fram och tillbaka med just den tanken att göra en cover. Problemet blir i många fall när man tar en lite mer känd låt att man inte gör låten rättvisa. Vår idè blev att ta en låt som vi har fått mycket inspiration från, och på något sätt ge tillbaka något till bandet.

Så låten är mer av en tribute än en cover?

- Precis! Det är vårt sätt att ge tillbaka något till våra rötter, och kanske ge andra en chans att upptäcka den här musiken, jag lovar dig att den är "great"!

Det är en pratglad amerikanare som befinner sig på andra sidan linjen, och efter vad jag hittils hört kan jag lätt förstå varför. Men när Sverigespelningarna som försvann förs upp på tal blir mannen lite mer tystlåten.

- Jag vet ärligt talat inte. Förmodligen massa skit med gränser och sånt där.
Det kan bli lite problem med det ibland, och det är verkligen jobbigt när det ska behöva drabba folk som verkligen vill se en. Nu hade vi visserligen inget med det här att göra, men det känns ändå som ett svek.

Så vad har du att säga till de svenska fans som vill se er?

- Att vi kommer att komma till Sverige. Jag kan inte säga något datum eller någonting. Allt har med arrangörer att göra. Vi kan göra önskemål om att vi vill spela i Sverige och liknande, men vi kan inte garanterat säga att vi gör det. Men visst vore det väl omöjligt om vi inte skulle spela där? Jag har gott om goda minnen från senaste gången vi var där. Toppenpublik och massa trevliga folk.

Och när var det?

- Ja... fyra år sedan kan jag tänka mig, en lätt grubblande Culross har lite svårt att komma ihåg det exakta året. Men, kommer det sedan.. jag har för mig att det var i samband med Envenomed. Jag minns i alla fall att vi körde en dubbelturnè med både Malevolent Creation och Hateplow. Det var svettigt!

Hateplow, ja. Hur fungerar det egentligen att kombinera de båda banden?

- Det är väl egentligen samma band. Det enda som skiljer oss är en medlem, så för våran del är det inga problem. Det är mer när vi är ute och kör gemensamma gig som det kan bli jobbigt. Men musikmässigt så finns det väl inte så jättestora likheter. Hateplow kör ju mer gammaldags streetgrind medans Malevolent Creation alltid har haft ambitionen att hålla sig till mer dödsthrash. Sen är ju sången lite skrikigare i Hateplow. 

Det ryktas om en DVD som ska dyka upp, och namnet Tommy Dziubinski och Metal Mind Productions dyker upp lite här och var där MC drar fram.
Någon kommentar?

- Visst ska det komma en DVD. Finns väl inget exakt datum eller så.
Men visst ska vi ha material till det. Tommy Dziubinski är snubben som försökte sig på förra DVDn. En polack som släppte en bootleg och försökte att få den officiell. Men den är stoppad nu som tur är. Vi var inte nöjda med något ljud, och det var aldrig något tal om en hel spelning eller så. Bara massa hopklipp. Sen ville de andra killarna ha med mig i bild också för att fånga det MC som är just nu, så därför rasade egentligen allting. Men vi har filmat nya grejer nu, och kan välja och vraka lite mer. Vara lite mer selektiva om man säger så. 

Från bootleg går tankarna lätt till förra bolaget Roadrunner som för ett tag sedan släppte Best-of-skivor med gamla band som Deicide, King Diamond, Mercyful Fate, och så Malevolent Creation. Står bandet på något sätt bakom plattan?

- Nej, suckar Dave. Men de äger rättigheterna så de ger ut precis hur många jävla best-of-plattor som helst. Det handlar bara om att tjäna pengar.
Jag vet inte riktigt hur lyckat det är. Men de äger inte rättigheterna till några logos eller något sådant så det är därför ingen av de där skivorna har bandets originallogos på sig. Det kan man väl ta som ett litet tecken på att vi inte står bakom det. Men jag tror inte det är någon av de som vi jobbat med på Roadrunner som ligger bakom det här. Snarare är det väl en order högre upp att bara släppa det som finns med gamla band. De släppte en massa bra band och körde en ordentligt schysst grej på Roadrunner.
Sen hängde man på i trenden och kastade ut alla band som inte var "inne".
Nu när vi och de här banden bevisat att vi fan kan stå på egna ben och har byggt upp en publik så försöker man tjäna pengar på våra namn.

Känner ni att ni får den uppskattning nu som ni förtjänat? Ni har ju tidigare kallat er dödsmetallens Mike Tyson.

- Javisst! Nu äntligen känner vi att vi har fullt stöd från bolaget, det här är killar som har diggat våran musik i många år, och det märks på deras sätt att behandla oss. För dem är vi inte bara något projekt som de kan mjölka pengar ur. Vi är veteraner, och det vet de.

Malevolent Creations trummis är med all anledning fullt belåten med sitt liv, och efter diverse artighetetsfraser avslutas samtalet. "Take care, and see you around dude".


Peter Gustavsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.