Annons

Madam X är tillbaka och laddar inför sommarens Sweden Rock Festival

Efter att ha tagit en time-out på 30 år gjorde originalmedlemmarna i MADAM X en bejublad comeback på Sweden Rock Festival 2014. Där initierades tankarna på att göra ett nytt album. Men arbetet gick långsamt och det skulle ta ytterligare tre år innan skivan landade i skivbutikerna. I en intervju med Metalcentrals Henrik Halvardsson förklarar bandet vad som hände under den tiden, om den nya musikaliska inriktningen och hur de planerar att överraska sin svenska publik inför spelningen på sommarens Sweden Rock Festival.

Maxine Petrucci (gitarr), Roxy Petrucci (trummor), Chris ”Godzilla” Doliber (bas) och sångaren Bret Kaiser är på ett strålande humör: Nya plattan, ”Monstrocity”, har fått tummen upp av fans såväl som kritiker och bandet upplever en stark medvind just nu.
Bret: Den överväldigande positiva feedbacken och recensionerna på skivan har fullkomligt chockat oss. Visst har det funnits någon enstaka person som tyckt att ”de låter ju inte som ”High in High School”. Det är ok, för vi är inte längre det bandet som vi var 1984.
Chris: Ja, för mig känns det som att vi stängt ett kapitel för bandet, men samtidigt öppnat ett nytt.
Roxy: Det spelar ingen roll egentligen om plattan säljer bra eller inte. Vi gjorde den för vår egen skull. Vi är stolta över den, mest för vi är sanna mot vilka vi är idag.
Maxine: Det som är coolt är att fansen berättar att de alla har olika favoritlåtar: ”Resurrection”, ”Hello Cleveland”, Freak Parade”...  Då vet man att man har gjort ett bra album.

Efter comeback-spelningen på Sweden Rock Festival 2014 berättade ni att bandet skulle släppa en ny platta, men det dröjde ända till hösten 2017 innan det fanns ute i handeln. Vad hände egentligen under den tiden?
Chris: Vi bor på olika platser i USA. Jag, Maxine och Roxy bor i Detroit medan Bret bor i Phoenix, plus vi har annat i våra liv som tar tid, så det är en utmaning. Processen var därför ganska krävande. Jag skrev exempelvis en låt, spelade in den och skickade den till de andra i bandet som tyckte till, sen spelade vi om vissa delar som vi inte gillade, skickade runt den igen, och så pågick det en lång tid. Vi arbetade med sammanlagt cirka 30 låtar och vissa låtar på skivan har vi kanske spelat om sex gånger totalt.
Maxine: Ja, alla i bandet var så engagerade i processen kring albumet och vi ville verkligen göra det så bra som bara möjligt. Vi bestämde oss för att ”bra” inte var tillräckligt så vi arrangerade och spelade om låtar som vi inte var nöjda med.
Roxy: Exakt! Den här gången skrev vi låtar mer som ett band dessutom. På ”We Reserve The Right” var det mest Chris och Bret som skrev. Nu var i alla inblandade på ett helt annat sätt. Vi ville verkligen inte släppa något som vi inte tyckte var bra nog. Vi kände att om fansen har väntat i 30 år så kan de vänta i tre år till för att få en så bra skiva som möjligt.
Bret: Visst, vi kunde ha släppt något efter Sweden Rock bara för att vi är MADAM X, men det ville vi inte. Vi ville göra något som vi är stolta över och som får folk att säga: ”Wow! Det här var värd all väntan!”.

Ni släppte en singel under 2014, ”Another 80´s Rock Song” som lät mer som traditionella MADAM X: metall med glimten i ögat. ”Monstrocity” däremot är tyngre, mörkare och hårdare i sitt sound. Varför denna förändring?
Maxine: ”Another 80´s Rock Song” var toppen, men vi kände att den stilen inte passade oss längre. Vi ville spela metall och musik som reflekterar vilka vi är idag. I slutändan måste vi vara ärliga mot oss själva.
Bret: Den låten var mer ”Hej här är vi igen!”. Men när vi spelade in låtarna på ”Monstrocity” så var känslan bara ”Wow!”.

Var ni aldrig oroliga för att ni skulle förlora er gamla publik med den nya musikaliska inriktningen?
Roxy: Vi är annorlunda som band och människor idag, jämfört med förr. Vi har förändrats, och vi måste förändras för annars stagnerar vi. Visst, vi hade en kultstatus som band, men ärligt talat så var vi aldrig på exempelvis BON JOVIs nivå, så vilka skulle vi främja oss ifrån? De sanna MADAM X fansen, de som hängt med i alla år, de blev angenämt överraskade och älskar den nya skivan.
Maxine: Jag tycker vi har en hel del melodiska låtar även om soundet är tyngre och att albumet känns varierat. Alla låtar låter inte som exempelvis titelspåret ”Monstrocity” eller ”The Rise”, utan vi har även en ballad: ”Die Tryin´”.
Chris: Jag tycker fortfarande att vi har låtar med ”glimten i ögat”. Det är definitivt fortfarande MADAM X. Vi kan alltid göra en ny skiva, mer i samma anda som den första. Den dörren är alltid öppen. Vi gör vad vi själva vill.

Vissa skivbolag vill lägga sig i hur deras band låter på skiva. Ofta får banden höra att de ska låta som de gjorde på 80-talet.
Bret: Vi valde EMP för att de tillät oss vara de vi är. Vi fick fria händer. I kontraktet stod det att vi skulle in en högkvalitativ skiva, det var allt. De sa aldrig att ”ni behöver en hit” eller ”ni behöver en singel”. Vi spelade helt enkelt upp plattan för dem och de älskade det verkligen.

På albumet samarbetar ni med flera personer, bland annat legendaren Michael Wagener (DOKKEN, SKIDROW, METALLICA, OZZY OSBOURNE med flera) och Mark Slaughter, sångare i SLAUGHTER. Vad var deras roller?
Maxine: Michael Wagener är otrolig! Han får ut det bästa hos alla band han arbetar med! Han var inte inblandad i produktionen, utan mer i själva mixningen.  Vi skickade mixar till honom och han gav oss råd: ”skruva upp trummorna här”, ”sänk gitarren där”. Ofta satte vi allt efter tre mixningar. Han kritiserade aldrig musiken utan älskade det och var väldigt ödmjuk.  Vi kallar honom maestro. Han har en otrolig musikalisk gåva. Vi ville verkligen att Michael skulle mixa hela skivan åt oss, men processen tog för lång tid och han hade andra åtaganden. Jag och Roxy arbetade med Mark Slaughter i ett annat projekt som heter VIP AFTERSHOW och frågade om han ville mixa MADAM X. Han sa ja och mixade låtarna ”Freak Parade” och ”Wish You Away”. Mark är en toppmusiker och duktig producent och tekniker. Han lyssnade på det Michael Wagener hade gjort tidigare och anpassade sig efter det. Så arbetade även Kevin Sharpe som också var inblandad i produktionen.

Har era nya tyngre och hårdare låtar påverkat hur ni lirar era äldre låtar live?
Roxy: Det är troligt att det är så. En del av de äldre låtarna som ”Come One, Come All” exempelvis, jag kan inte spela den som vi gjorde förr. Den känns annorlunda och jag har en annan känsla för den numera.
Bret: Jag tror också att det beror på det faktum att vi fyra gillar att spela tillsammans och vi får inte chansen att spela ihop så ofta som vi skulle vilja göra. När vi väl får den möjligheten frigörs det otroligt mycket adrenalin. Alla är verkligen på och det finns en aggressivitet i luften. Det är mäktigt!

På Monsters of Rock-kryssningen i februari gjorde ni era två debutspelningar med låtar från nya ”Monstrocity”. Ni valde att spela hela nio nya låtar. Många andra band spelar högst 1-2 låtar från deras senaste skiva. Hur gick tankarna där hos er?
Bret: Vi förstår att folk är nostalgiska och vill återuppleva musiken från när de var unga igen, men de borde leva mer i nuet.
Maxine: Vi ville spela vårt nya album helt enkelt. Band borde spela deras nya musik, varför inte? Det känns självklart för oss. Förr i tiden följde vi aldrig reglerna, utan vi formade våra egna. Vår attityd var alltid: ”Vi gör vad vi vill”. Så har det alltid varit och vi är fortfarande samma band.

Fredagen den 8:e juni står ni återigen på Sweden Rock Festival och möter er svenska publik. Hur känns det?
Bret: Jösses! Sverige öppnade sina armar för oss och gav oss så mycket energi och så mycket kärlek att det fullkomligt knockade oss! Vi visste ju inte att vi hade gjort ett sådant intryck på er. Publiken på Sweden Rock Festival älskade oss, de älskade ”High in High School” och vi kommer alltid att spela den.
Roxy: Jag minns att när vi började närma oss festival-området innan spelningen var Maxine riktigt nervös och jag försökte lugna ner henne. ”Det är lugnt, vi har nog inte mer än 200 personer i publiken” sa jag och hon svarade: ”Ok, bra!”. När vi klev ut på scenen var det snarare 13,000-14,000 personer och jag gav henne en blick och det var bara ”Lycka till!” (skratt!). 

Vad kan de svenska fansen förvänta sig av er denna gång?
Maxine: De kan förvänta sig MADAM X! Vi gör vad vi gör och vi är vilka vi är, så förvänta er MADAM X! Ingen klagade förra gången precis! (skratt!).
Chris: Vi har 75 minuters speltid så vi kommer att spela 9-10 nya låtar och en massa från den första skivan. Våra gamla fans kommer att få höra de låtar de förväntar sig att höra och de som hört den nya skivan får också sitt.  Vi kommer även att bjuda på överraskningar, lita på det! Men vi kan inte avslöja för många detaljer! Vi ska spela in två låtar som släpps innan festivalen: En är en cover och den andra är en helt ny låt och båda är helt otroliga! Vi arbetar på en video till en av låtarna också. Den blir rejält påkostad och är lite som videos var förr med ett tema blandat med oss och livescener.
Roxy: Vi är bara glada att få komma dit. Gör er redo, för nu kommer vi!


/Henrik Halvardsson

 

 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.