Annons

Queensryche - Ett revanschsuget band släpper nytt album
Efter några turbulenta år är det legendariska prog metal-bandet från Seattle mer energiskt och hungrigare än på många år. Den nya sättningen med Todd La Torre som frontman är fast övertygade om att vinna tillbaka fansen och kritikerna. Metalcentral har träffat gitarristen Michael Wilton som berättar bland annat om den nya förbättrade sammanhållningen inom bandet och om en nyfunnen kreativitet.

Efter rejäl turbulens i QUEENSRYCHE under en längre period så kulminerade allting 2012 då bandets legendariske sångare Geoff Tate sparkades. Sedan följde en tid av verbala käftsmällar från båda sidor och en juridisk process som avslutades först 2014. Originalmedlemmarna Scott Rickenfield, Michael Wilton, Eddie Jackson samt Parker Lundgren beslutade sig för att fortsätta under namnet QUEENSRYCHE och rekryterade Todd La Torre från bandet CRIMSON GLORY som ny sångare. Efter att bandet lagt allt det negativa bakom sig, släppt två rosade album ”Queensryche” (2013) och ”Condition Human” (2015) samt turnerat oavbrutet, är det inte konstigt att Wilton pratar om en pånyttfödelse för bandet.
– Det första nya albumet som vi släppte med den här sättningen var för mig definitivt en pånyttfödelse. Känslan var att ta tillbaka integriteten till vad som var QUEENSRYCHE, att hitta tillbaks till grunden och att införliva det i låtskrivandet igen. Helt enkelt att återfå känslan av att vara del av ett band där vi alla är vänner.

Den förbättrade bandkänslan och ett mer kollaborativt arbetssätt är punkter som Michael är väldigt mån om att lyfta fram när han pratar om dagens sättning och dess fördelar.
– Jag tycker definitivt att bandet nu har ett mer inkluderande sätt att arbeta till exempel i våra olika kreativa processer. Särskilt med tanke på hur vi kommunicerar. Todd är ett bra exempel; han är en musiker som behärskar det ”musikaliska språket”. Han kan inte bara sjunga, utan även spela bas, trummor och gitarr. Om han inte gillar något med en låt så säger han exakt vad han inte gillar. Exempelvis ”Det fjärde ackordet, ändra det till ett mollackord”, istället för att säga ”Jag gillar inte den här låten”. Det sätter igång bandets låtskrivarprocess där vi alla kommunicerar och skapar.

Michael erkänner utan omsvep att man fortfarande känner av en viss press från de krävande QUEENSRYCHE-fansen, men också från musikbranschen att hitta tillbaka till det som en gång utmärkte bandet och gjorde dem till ett av de klassiska och mer intressanta metalbanden.
– Vi har en historia som band och med våra fans. Det är som att väcka en sovande jätte ibland, men de flesta av de fans som jag träffar och pratar med älskar det vi gör och har accepterat det här nya kapitlet i bandets historia. Det är alltid press inblandat och vissa av dem kommer alltid att vara skeptiska, men nu efter snart fem år så vet folk hur bandet låter med Todd. Det har tagit sin tid, men det är en del av livet och vi vill visa att vi är ett riktigt bra och konsekvent band. QUEENSRYCHE-fansen är väldigt passionerade och särskilt när det kommer till de tidiga skivorna, så för oss handlar det om att relatera till de första sex albumen, men ändå gå framåt musikaliskt utan att kopiera det vi gjorde tidigare. Det är vad våra fans förväntar sig av oss.
Jag tror att situationen vi är i nu har gjort att vi utmanat oss alla att göra både bättre och mer av det. Den ständiga bevakningen från media bidrar också till det. Om man spelar ”skräpigt” eller om ljudet är sunkigt så hamnar vi på YouTube och det kan vi inte riskera.
Todd har definitivt fört in en ny energi i bandet då han är lite yngre än några av oss andra. Dessutom för han med sig en ärlig scennärvaro också. Fansen säger att bandet är tajt och att de kan se att vi har kul på scenen och det är helt enkelt som det borde vara. Vi måste ut och visa upp oss för folk som kanske glömt bort oss eller slutat lyssna på vår musik. Vi turnerar frenetiskt. Det är ju så band överlever idag och jag tror vi kom upp i 100 spelningar bara under 2016. Vi tror på oss själva, vår kreativitet, kemi, sångskrivande och försöker hålla allt det negativa ”bruset” borta, menar Michael.Just kreativiteten är stor inom bandet, men inför de två senaste skivorna grävde både Michael Wilton och trummisen Scott Rickenfield fram gamla demos med outgivna låtar och idéer.
– Vissa av de låtarna smög sig in på skivorna genom ett riff eller en melodi, men vi startade processen från början och vi skapade verkligen från noll. Det handlar om fem kreativa musiker som skapar tillsammans. Det är det som är kul med att vara en del av ett band för mig; när alla bidrar och man ser hur ett litet gitarriff till slut blir en mäktig och komplett låt.

Även om bandet har hittat ny energi och glädje i skaparprocessen så skiljer sig sättet man arbetar fram låtar idag något jämfört med förr berättar gitarristen.
– Idag arbetar vi med ny teknologi. Nu har vi möjligheten att spara idéer direkt på en hårddisk och arbeta med riffet eller låten när vi vill. Allt rör sig snabbare. Det är en fördel tycker jag. Förr handlade det mer om att ha bandmöten och visa upp idéer. Det är likadant idag, fast annorlunda. Mer anpassat till en teknologisk era. Tro det eller ej, men vi jammar och repar fortfarande fram nya låtar. I höstas kom jag på ett nytt riff med en konstig timing och Todd försökte komma på ett trumkomp som passade. Det slutade med att vi tog in trummisen från METHODICA som var vårt förband under en del av vår Europa-turné och han hjälpte oss med låten. Det var kul och jag hoppas att det riffet i slutändan kan bli en ny låt.

QUEENSRYCHE avslutade sin senaste turnérunda i februari och nu väntar ett omfattande arbete med att skapa en ny platta.
– Ja, glädjande nog har vårt skivbolag bett oss att göra ett nytt album och som det ser ut nu så släpps det till hösten om allt går som det ska. Citera mig inte, men det är tanken just nu (Skratt!). Tidigare i vintras hade vi nog ett halvt dussin låtar i demoversion och vi har skrivit varje dag sedan dess. Vi får se vart det tar oss. Jag har ingen aning vart vi är på väg musikaliskt utan jag släpper på tyglarna och låter låtarna och musiken leda oss. Därför vill jag inte spekulera i hur det kommer att låta för det vet jag inte och vill inte veta heller. Det jag hoppas på är att vi kan använda oss av samma producent, Chris ”Zeuss” Harris, som på ”Condition Human” och att det här albumet tar oss i en musikalisk riktning som fansen också älskar.

Text & foto: Henrik Halvardsson
 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.