Annons

Riwen - Tillbaka till Umeå

Johannes Persson är synonym med CULT OF LUNA och KHOMA, men den driftige gitarristen har sin musikaliska bakgrund i renodlad hardcore.
Det är dit han nu återvänder med RIWEN, uppbackad av medlemmar från bland annat TOTALT JÄVLA MÖRKER.

2002 ondgjorde du dig i Musikbyrån över "gubbar på 40 bast som lirar fortfarande". Nu går du som 36-åring tillbaka till dina hardcorerötter.
- Lustigt iakttagande, flinar gitarristen Johannes Persson. Men de unga ska väl vara föraktfulla mot de äldre och de äldre ska skratta åt de ungas naivitet. Det där riktades mot band som inte utvecklas; när reportaget gjordes spelade folk som växte upp med IRON MAIDEN och HELLOWEEN power metal. Fast skivorna man lyssnade på som ung är ju alltid de bästa. Det förklarar nog saken. I mitt fall var det snabb amerikansk hardcore som GORILLA BISCUITS, CHAIN OF STRENGTH, DAMNATION AD och BATTERY.
INTEGRITYs "Those who fear tomorrow" är den bästa metal-hc:n någonsin.
RIWEN känns som motsatsen till ditt huvudband CULT OF LUNA.
- I Luna soundcheckar vi och pillar med ljuset i upp emot tre-fyra timmar. Jag kände "vad fan, jag vill göra något där inte allt det där behövs". Bara gå upp på scenen, knäppa på förstärkaren och köra. I min första grupp REVIVE spelade vi old school-hardcore, men jag gick snabbt vidare till ECLIPSE som blev CULT OF LUNA. Vi hittade fort vår grej och lämnade hardcoren. Egentligen går RIWEN ut på att hitta tillbaka till en period i mitt liv som var väldigt speciell, där alla lirade musik. Under konserterna gav sig alla in och röjde i piten, banden stod i publiken och publiken på scenen. Det var grymt skön sammanhållning. På turnéerna sov vi tillsammans på golv eller till och med under bar himmel.
Hur gammalt är materialet på albumet "The cold"?
- Ett riff i "Stalking a wounded wolf" är faktiskt från den gamla ECLIPSE-tiden. Slingan i "The curlew" snodde jag från en förmodligen oinspelad låt av Umeåbandet BLOODPATH som hommage till hela den scenen. Annars är allt nytt. Jag bestämde mig för att skriva en låt om dagen och se vad det blir. Förutom hardcore har jag en fäbless för black metal och det har nog smugit sig in. Black metal-ideologin var aldrig min grej, men attityden och ärligheten på DARKTHRONEs första plattor tilltalar mig skarpt.
"The curlew" (spoven) är en ovanlig titel på en hardcorelåt.
- Storspoven är Västerbottens landskapsdjur. Den har ett säreget läte som hörs i början på låten. Jag bor i Stockholm men kommer från Röbäck utanför Umeå. På Röbäcksslätten finns många storspovar, så det lätet är för mig att komma hem och representerar hela min uppväxt i Västerbotten. Skivan "The cold" handlar om hardcore, men lika mycket om min egen hemlängtan.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.