Annons

Färgblind

I fjärde delen om gränsöverskridande musik berör jag lite försiktigt etniskt ursprung, något som är känsligt att skriva om i dagens Sverige. Hårdrocken är inte bara etniskt blind och könsneutral, den är dessutom färgblind.

Förvisso är det alldeles för få med mörkare hudton inom hårdrocken, men det finns en del musiker med sitt ursprung på den afrikanska kontinenten även i de här genrerna (såväl hårdrock som mindre hård rock). Varför det är så få ska jag låta vara osagt, men kanske finns det fördomar även bland de som inte är kaukasier (som är överrepresenterade) om vilken musik man ska syssla med beroende på vilket ursprung man har.

Ett lysande exempel på ett hårdrocksband som ignorerar gränserna är Oceans Of Slumber, inte bara har de en mikrofonförare med sitt ursprung i Afrika utan dessutom en kvinnlig sådan. Mer gränsöverskridande av den modellen välkomnas, det skulle tillföra hårdrocken många nya dimensioner.

 
Tidigare:

Gränsöverskridande
Arabisk rock
Kvinnligt

Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.