Annons

Gränsöverskridande

Nu har det varit tyst alldeles för länge på den här bloggen och för att få lite fart under galoscherna kommer nu en liten följetong om gränsöverskridande musik, hårdrock så klart, baserad på tidigare inlägg på den ordinarie bloggen Den Rockande Kocken.

Måhända är det den mest utskällda genren av alla i musikvärlden, men slår man samman alla undergenrer är det trots allt den genre som har flest lyssnare också. All hårdrock är inte lika lättillgänglig, dödsmetall till exempel kan vara svår för gemene man att ta till sig medan glam metal kan avnjutas av de flesta oavsett vilken musik de lyssnar på vanligtvis.

Något som är universellt för hårdrocken är att den är gränsöverskridande. Oavsett hur gammal man är, vilket kön man har, vilken nationalitet eller etnicitet man har eller till och med vilket instrument man trakterar om man själv spelar så förenar hårdrocken.

Ett glatt gäng som spelar hårdrock på säckpipor är ryssarna i Moscow & District Pipe Band, nedan ett medley de framförde på St. Patrick’s Day i mars. Undrar om jag kanske kan boka dem till min födelsedag som råkar vara just den dagen.


Ett annat gäng lika glada gossar som spelar hårdrock på aningen oväntade instrument är finska Steve ‘n’ Seagulls, deras cover på AC/DC’s ”Thunderstruck” är obetalbar.


Ett annat gränsöverskridande hårdrocken står för är att man inte är rädd att blanda in andra stilar i musiken, till exempel i progressiv metal och inte att förglömma några japanska tjejer som var i ropet för några år sedan, Babymetal, och som blandar friskt från olika genrer.


Sammanfattningsvis, det spelar ingen roll om man är 15, 50 eller 75 år ung, om man är man/kille eller kvinna/tjej, om man är kaukasier, afrikan eller asiat. Hårdrocken förenar över alla gränser.

Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.