Annons

Metal Munching

images/stories/metalmunching.jpg

Bildat: Witchers Creed live at LustgårdsFestivalen 2018 ()Något jag har för vana att göra är att, oavsett var jag råkar vara lokaliserad, kolla metallutbudet för att hitta de lokala banden som ännu inte är kända, men som har potential att kunna bli det och hjälpa dem lite på vägen genom att lyfta fram dem. I Borås till exempel var det Zephyra som när jag hittade dem precis släppt sin första egenproducerade EP och som sedan fick kontrakt, de har släppt två fullängdare idag och jobbar med sin tredje.

Efter "flykten" för några år sedan till Katrineholm har det dock inte varit en helt enkel syssla att göra detta, det finns ingen egentlig scen för rockbanden här och att få möjligheterna att höra de rockakter som finns live är tämligen begränsade. Banden ska inte bara låta bra i studion, de ska också kunna leverera live och även sådant som scennärvaro och publikkontakt är viktigt.

Ehuru kom till slut chansen att få beskåda ett gäng unga herrar, fyra stycken till antalet, som tillsammans går under namnet Witchers Creed när de äntrade scenen på den nystartade LustgårdsFestivalen (som jag återkommer till i ett separat inlägg) och där visade var skåpet ska stå. Dessa herrar kommer jag utan tvekan att få återkomma till framöver i olika sammanhang.

Witchers Creed bildades 2016 och består av Dennis Hedlund (sång), Filip Andersson (gitarr), Emil Bjällerhag (bas) och Charlie Rangstedt (trummor). Tidigare i år signades bandet av amerikanska skivbolaget Ripple Music och debutalbumet "Awakened From The Tomb" inspelat i legendariska Sunlight Studio släpps under hösten 2018.

Deras egen beskrivning i Facebook-sidan:

A swedish doom metal / heavy metal band in the spirit of the early 1970’s & early 1980’s,(heavily influenced by bands like Black Sabbath, Witchfinder General, Trouble, Saint Vitus, Pagan Altar).

Dessvärre finns inga kvalitetsvideor ute ännu från albumet, men så snart det gör det kommer de upp i nyhetsflödet här på MetalCentral. Tills dess kan du njuta av några bilder från framträdandet på LustgårdsFestivalen där tyvärr en lågt stående sol ställde till med problem att få de riktigt bra bilderna.Återväxt i festivaler ()


I kölvattnet efter alla festivaler som gått på grund börjar det dyka upp en rad nya rockfestivaler, senast i raden att ha premiär blir Uppsala Rock Nights (URN) som för första gången öppnar portarna 6-7:e juli 2018. Man kommer köra med full fart i två dagar och på två scener där man ställer inte mindre än 31 eminenta rockakter på scenerna.

Biljett kan bokas hos Tickster, besök gärna Uppsala Rock Nights hemsida och Facebook-sida samt evenemangssidan på Facebook.

Vad har Uppsala Rock Nights och Motörhead Whisky gemensamt? Priset, en festivalbiljett för båda dagarna går lös på 666 svenska riksdaler och ska jag vara helt ärlig spenderar jag hellre de pengarna på två dagar med grym rock än en baksmälla och en tom whisky-flaska.

Hela 31 band ska alltså inta de båda scenerna och det är en suverän samling artister:

Satans Kadaver
Loch Vostock
Hexed
Bonafide
Midvinterblot
Septekh
Taiwaz
Highwater
Avund
Revelations
Sanctrum
Nale
Bullets & Octane
Psychostick
Ebrietor
Cobra Cult
Sarea
Black Magic Fools
Lizette &
The Unguided
Acidiun
Roof Down
Ocean To Burn
Ordos
Persefone
Thyrfing
Civil War

Den som är nitisk har säkert redan räknat och kommit fram till att det ”bara” är 27 band i den listan, det beror på att 4 akter ännu så länge inte är aviserade utan märkta som TBA (To Be Announced). Med andra ord kan det fortfarande bli ett par angenäma överraskningar.

Under den knappa månaden fram till Uppsala Rock Nights kommer jag min vana trogen att successivt presentera alla medverkande akter på Den Rockande Kocken så håll ögonen öppna så du inte missar dem, det blir mängder med videor och bilder.

Mitt bland alla festivaler som lägger ner börjar det som sagt dyka upp allt fler nya festivaler att besöka också, tillgången till livemusik är inte helt försvunnen. Skivbolaget Frontiers Records har tidigare med framgång arrangerat så kallade ”labelkvällar” i Milano och Los Angeles, nu tar man steget längre och arrangerar en helt ny rockfestival på Fryshuset i Stockholm i samarbete med Triffid And Danger Concerts och Truck Me Hard.

Frontiers Rock Sweden som är namnet festivalen fått är en ”showcasefestival” där man ställer sina egna band på scenen, den går av stapeln 13:e oktober och bland banden man visar upp finns Eclipse, The Dark Element, Crazy Lixx, One Desire, Perfect Plan och Creye.

Bildat: Art Nation live at Headbangers Eve #9 2018 ()

I mitten av maj höll man i Flen sin stadsfestival, Fest i Flen, och som del av denna arrangerade eldsjälarna Peder Rongvall och Patrick Gejdeman upplaga nummer 9 av Headbangers Eve där man 18:e maj ställde bland annat Art Nation på scenen. Så klart fanns Den Rockande Kocken på plats och fotodokumenterade evenemanget.Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Bildat: Kill The Kong, Age Of Reflection & Artificial Sky live at VRF 2018 ()

Dags att avsluta bildexposén från Västerås Rockfest som hade sin premiärrunda 28:e april med lite blandade bilder på de resterande banden, Age Of Reflection, Artificial Sky och Kill The Kong. Kvalitén är dessvärre lite undermålig på en del av bilderna, ljussättningen på den scenen var långt från idealisk. Missa inte nästa bildexposé med lite trevliga bilder från Headbangers Eve i Flen där bland annat Art Nation och The Poodles ockuperade scenen.

Age Of Reflection

Artificial SkyKill The Kong
Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Tidigare Bildat-inlägg från Västerås Rockfest:

Corroded
The Hawkins
Amaranthe
Smash Into Pieces

Bildat: Smash Into Pieces live at VRF 2018 ()

Min enkla lilla bildexposé från Västerås Rockfest fortsätter och jag bjuder på några utvalda foton från Smash Into Pieces uppträdande på festivalen. En del bands ljussättning gör det lite mindre enkelt att få riktigt bra bilder, autofokusen i kameran vill liksom inte riktigt hänga med, och tyvärr hör det här gänget till de banden.
Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Bildat: Corroded live at VRF 2018 ()

I slutet av april var det premiär för en av de många nya endagsfestivaler som börjat poppa upp som svampar ur den svenska myllan och jag var där med Alphan i högsta hugg. Det blev en hel del trevliga bilder från aftonen på Västerås Rockfest, under den närmaste tiden bjuder jag på några utvalda bilder och börjar med Corrodeds scenframträdande. Recensioner kommer också framöver.


Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken. Mer bilder finns på Instagram.

Nykomling i festivalvärlden ()

Det har varit en del svackor för festivalsugna rockälskare med diverse festivaler som försvunnit de senaste åren. Metaltown i Göteborg fick stryka på foten och uteblev 2014-2015, men återkom som en endags inomhusfestival 2016. Sedan har det varit tyst från det hållet. I Gävle hölls Getaway för sista gången 2015. Och på det sättet fortsätter det, även storsatsningen Bråvalla meddelade att det 2017 inte blir någon festival.


Även om vi de senaste åren haft en festivaldöd är hoppet inte helt förlorat, i höstas fick Kungälv en ny rockfestival och Metallsvenskan återuppstår på ny ort. Nu är det dags för en nykomling även östra sidan av nationen när Västerås Rockfest slår upp dörrarna för första upplagan 28:e april med en rad trevliga små band på scenen:

Amaranthe
Smash Into Pieces
Lillasyster
Corroded
Kill The Kong
Age Of Reflection
The Hawkins
Artificial Sky
Guns ‘n’ Posers

Rockfesten drar alltså igång 28:e april klockan 18:00 och planerar att hålla på till klockan 02:00 på natten, notera att man har en 18-årsgräns för att bevista festivalen. Biljetterna kan förbeställas hos Ticketmaster för 380:- för ståplats och 435:- för onumrerad sittplats.

Läs mer om Västerås Rockfest

För min del blir det en dag med såväl kära återseenden som nya bekantskaper och även chansen att få träffa artister jag bara känner genom sociala medier tidigare. En del av de medverkande artisterna har jag även jobbat med på olika sätt, till exempel Smash Into Pieces som jag ställt på scenen på min egen rockklubb Big Bang och också haft med i Metal Munchers, Sveriges första hårdrockskokbok.


De medverkande banden kommer under veckorna fram till festivalen att presenteras på Den Rockande Kocken. Festivalen har ännu ingen hemsida, men du hittar dem på Facebook.

Pop? Metal? Popmetal? ()

Ju mer jag hör och ser av hårdrocken med alla dess subgenrer desto mer förundrad blir jag över den otroliga bredd och variation det i den här musiken finns, just när man tror att nu kan de väl ändå inte förnya och bredda den mer så dyker det upp något nytt och aldrig tidigare skådat. Det tycks inte finnas några som helst gränser för vad som kan göras och ändå vara hårdrock, man plockar friskt in komponenter från helt andra orelaterade genrer och implementerar det i den egna musiken.

Ett sådant tillfälle infann sig för några år sedan när jag på uppdrag av en distributör skulle kolla in ett band från Ukraina, Semargl, för att ge ett omdöme om distributören skulle skriva ett avtal med dem om att hantera distributionen av skivor i Skandinavien. Det här gänget bevisade att rocken inte bara passerar nationsgränser utan också kan vara stilmässigt gränsöverskridande i allra högsta grad.

Själv är jag lite lätt förvirrad och vet inte riktigt vad jag ska kalla deras stil, i vilken subgenre jag ska placera dem, men bandet kallar sin musik satanisk popmetal. Bandet bildades 1997 och spelade till en början en blandning av black och death metal, men ändrade drastiskt stilen 2011/2012 till den stil de har idag. I samma veva började man också ha dansare på scenen.

Bandets medlemmar idag är Rutarp (sång och keyboard), Shaddar (gitarr), Adele Ri (sång), Romulus (sång och bas) och Anima (trummor). Plattor som släppts är ”Attack On God” (2005), ”Satanogenesis” (2006), ”Manifest” (2007), ”Satanic Pop Metal” (egensläppt 2013), ”Killer Dance” (2014) och ”Love” (2014).

Och så några ord om bandets namn. Semargl (eller Simargl) är en fornslavisk hednisk gud med oklar funktion och ingick i furst Vladimirs pantheon. Enligt vissa forskare en halvgud, möjligen en budbärare mellan de himmelska och jordiska världarna, som hans hypotetiska persiska förebild Simurg. Han är beskyddare av frön, rötter och växtlighet. Inom nyhedendomen förekommer han ofta som eldgud och jämförs med den hinduiske guden Agni.

Med denna sjätte del avslutar jag följetongen om gränsöverskridande musik för den här gången, men det är mycket möjligt att fler delar kan tillkomma med tiden.

 
Tidigare:

Gränsöverskridande
Arabisk rock
Kvinnligt
Färgblind
Djävulens musik

Fotnot: Publicerat i samarbete med Den Rockande Kocken