Annons

Ashes - The Cell (6)

Band: Ashes
Titel: The Cell
Antal låtar: 4
År: 2008
Betyg: 6/10
Recensent: Erik Arvidsson

Hemsida: www.myspace.com/ashesswe
E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Att man som recensent drar paralleller till välkända konstellationer som QUEENSRŸCHE och FATES WARNING är nog inte något ASHES medlemmar höjer ögonbrynen över. Nyköpingsherrarna lär vara väl medvetna om att de påminner en hel del om de nämnda storheterna även om de själva är något mer avskalade. Jag skulle också vilja lägga till ETERNITY X (om nu någon minns dessa fantastiska amerikanare) och en uns DREAM THEATER och IRON MAIDEN till referenserna för att ge bilden av bandet ytterligare nyans. Samtidigt skall det påpekas att svenskarna inte är några billiga kloner, för det finns definitivt en egen touch i soundet också. Oavsett inspirationskällor och grad av originalitet skall "The Cell" (vilken för övrigt är gruppens andra demo sedan starten 2002) hur som helst katalogiseras under "lätt progressiv metal".

Ett aber för många demoband och som kan slita sönder det bästa av material är förstås kvaliteten på produktionen. På denna punkt klarar sig kvartetten med bravur. "The Cell" har försetts med en klar och balanserad ljudbild som inte lämnar något att klaga på ur ett demonivåperspektiv. En obskyr black metal grupp eller ruffigt rock & roll-gäng kan kanske komma undan med en sunkig ljudhistoria men aldrig ett band som ASHES.

Vad då med låtmaterialet? Vi bjuds fyra spår varav de två första - "Friend or Foe?" och "The Cell" - är de som mest ekar av nämnda QUEENSRŸCHE och FATES WARNING. Balladen "My Mistakes" och bonusspåret "Scars" vandrar mer sin egen väg utan att för den delen göra avkall på inriktning eller helhetskänsla. Kvaliteten på kompositionerna är relativt jämn och är varken utstickande storverk eller anonyma petitesser - utan landar någonstans mitt i mellan. Något som kort och gott genererar omdömet "bra". Det krävs ytterligare ansträngningar för att nå upp till influensernas kvaliteter - men det känns ingalunda omöjligt - då kapaciteten helt klart dväljs i bandet. Överlag är intrycket av "The Cell" positivt och nu återstår bara att se om något skivbolag anser det samma och tar ASHES under sina barmhärtiga vingar.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.