Annons

Altaria - Divinity (7)

Band: Altaria
Titel: Divinity
År: 2004
Bolag: Metal Heaven
Betyg: 7/10

Recensent: Erik Thompson

Den här kvartetten må vara finnar, men de låter så svenska någon överhuvudtaget kan bli! Närmare bestämt på 80-talsvis. Den här plattan hade i princip kunnat vara släppt 1987 och då känt sig precis som hemma bland Europe och deras tallösa samtida: Treat, Madison, Dalton och hela konkarongen. Och gärna för mig. Den svenska pudelvågen utgjorde en diger grogrund för eminent musikerskap och producerade en hel del häftig musik på köpet. Påstår någon något annat, ska vederbörande bara ha en rak höger!

Sedan fjolårets debut "Invitation" har Altaria mist andregitarristen Emppu Vuorinen, som blivit för upptagen med huvudbandet Nightwish. De har även bytt sångare till Taage Laiho, något de inte förlorat på " även om han som så många andra gärna fick lära sig hur man uttalar "tyranny" ("tírrani" är rätt, "tájranni" är FEL!). Bandets starkast lysande stjärna är och förblir dock gitarristen Jani Liimatainen (Sonata Arctica), som också är upphovsmannen bakom de stiltypiska "Miami Vice"-keyboards vilka så på pricken kompletterar bilden av Altaria som ett "infött" 80-talsband.

Men viktigast är förstås i vanlig ordning att Altaria skriver bra låtar. Inledande "Unchain the Rain" hör till mina personliga favoriter, och bandet har skickligt undvikit att släppa igenom några renodlade måndagsexemplar. Ska man invända något är det kanske att produktionen får musiken att framstå som lite väl fluffig, men det är åtminstone lite omväxling från den i vår tid vanligare missen att prodda AOR på ett alltför råbarkat maner. Emellanåt överraskar Altaria också med att lägga in naturligt hårdare riff, exempelvis inledningen till "Darkened Highlight" som inte så lite erinrar om Megadeths "Symphony of Destruction" (1992). 

Altarias "Divinity" är kort och gott en välbehövligt starkt lysande stjärna på en för tillfället matt AOR-himmel, och den som har turen att lägga vantarna på ett exemplar från förstapressningen får dessutom en bonuscover på Accepts "Balls to the Wall" (1983) med en viss Joacim Cans på gästsång. Ack, den som hörde till detta lyckliga fåtal...

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.