Annons

Metal Church - XI (7)

Band: Metal Church
Titel: XI
År: 2016
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 7/10

Recensent: Martin Wilhelmsson

Historien är fylld av band som kunde ha blivit stora, band som förtjänar mer berömmelse än vad dom fick, och band som var nära att slå igenom, men som någonstans snubblade på mållinjen.
De amerikanska veteranerna i METAL CHURCH är ett sådant band. METAL CHURCH hade självaste METALLICA som förband, James Hetfield har nämnt David Wayne som en influens sångmässigt och deras två första album är klassiker.
Trots detta så fick bandet aldrig något större genombrott på bredare front, men har fått en kultstatus bland konnässörer av heavy metal och thrash metal.  

Nygamle sångaren Mike Howe har återvänt och gör sin första platta med bandet på 23 år. Förra plattan ”Generation Nothing” lämnade ett ganska intetsägande helhetsintryck, men Mike Howes återkomst höjer helheten med sin ljusa taggtrådsstämma, som fortfarande känns pigg. Riffandet och låtarrangemangen vandrar i gränslandet mellan gubbthrash och NWOBHM-doftande heavy metal. Det är tight med en vital stämma på toppen. Dock hade plattan mått bättre av att ha förkortats något, speltiden klockar in på drygt en timme och en del av låtarna känns mer som utfyllnad.  

Veteranbandets elfte platta är bättre än föregångaren och bland deras starkare alster på denna sida utav millenniet. Kanske inte en av årets bästa plattor, men jänkarna har klämt ur sig ett godkänt album.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.