Annons

At the Gates - At War with Reality (8)

Band: At the Gates 
Titel: At War with Reality
År: 2014
Bolag: Century Media
Betyg: 8/10

Recensent: Stefan Lejon

Få band har haft samma fundamentala inverkan på de hårdare avarterna inom dagens musikscen som AT THE GATES. Med "Slaughter of the Soul" satte bandet ribban rent kvalitetsmässigt och påverkade samtidigt hundratals band att söka lyckan i melodiös döds- och thrash metal. Till skillnad från dessa band (många amerikanska) som klättrat på listor världen över var AT THE GATES saga all ganska kort efter släppet av deras viktigaste platta. I efterhand växte den istället till en milstople och måttstock inom extrem metal. Den oundvikliga (?) comebacken på livescenen efter 11 år har i alla fall nu lett till ett ny skiva, 19 år efter senaste släppet. Detta till mångas glädje och fasa. Frågan är förstås om ett gäng "gubbar" kan återskapa det ett gäng ynglingar lyckades frammana för drygt två decennier sedan.

Det gäller dock förstås att ta "At War with Reality" för vad den är - en ny skiva från ett gäng musiker med enorm erfarenhet från band som DISFEAR, THE HAUNTED, SKITSYSTEM, CRADLE OF FILTH, PARADISE LOST osv, osv, osv. Givet är alltså att musicerandet är klockrent. Givet är att det är stenhårt, kompromisslöst och genomarbetat. Tacksamt är att musiken är riktigt jävla bra. Enklast beskrivet är "At War with Reality" ett perfekt amalgam av det in-your-face-sound bandet hittade på "Slaughter..." och den relativa komplexitet som genomsyrade de tidiga plattorna. Skillnaden är att de nu behärskar instrumenten till fullo och inte spelar över sin förmåga hela tiden; vilket ofta kunde vara fallet på de tidiga skivorna. Det gör dock förstås att den ungdomliga charmen och intensiteten går förlorad till viss del.

"At War with Reality" är ingen ny "Slaughter of the Soul" och den kommer troligen inte heller att gå till historien på samma sätt. Omvärlden har helt enkelt kommit ikapp AT THE GATES. Det är dock en oerhört stabil comeback och en skiva som är väl värd sina pengar. Här ska skåpet stå helt enkelt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.