Annons

Death Angel - The Art of dying

Band: Death Angel
Titel: The Art of dying
År: 2004
Bolag: Nuclear Blast
Betyg: 8/10

Recensent: Magnus Gustafsson

Okej, låt oss ta det här från början. 1987: "The Ultra-violence". 1988: "Frolics through the park". 1990: "Act III". Sen ingenting på 14 år. Death Angel har verkligen bidat sin tid för att planera sin återkomst. Och på något sätt faller det sig ju naturligt just nu eftersom band från The Bay Area som Exodus och Metallica är aktuellare än någonsin. Jag har alltid värnat Death Angel lite extra. De tillhörde inte riktigt de stora namnen när det begav sig utan betraktades alltid som det där bandet som var så unga och oerhört begåvade. Därför uteblev nog det riktigt stora genombrottet som mycket väl kunde ha kommit 1990 i samband med förra plattan, mästerverket "Act III". Istället splittrades bandet och det hände ingenting mer. Därför blev jag så oerhört glad när jag först hörde ryktena om en återförening 2001 och senare när det började surras om en ny platta. Och det blev precis så bra jag hoppats på!

"The Art of dying" bär alla sigill ett album med Death Angel ska göra. Här finns extremt hård thrash i form av inledande "Thrown to the wolves", Motörhead-doftande röjarrock i "No" och mer experimentella saker som "The Devil incarnate" och den mäktiga avslutningen i "Word to the wise". Det är tekniskt ofta halsbrytande arrangemang med typiska start/stopp-avsnitt som det så ofta är i thrash från San Francisco. Samtidigt är det ändå en betydligt enklare skiva än sin föregångare. Men det är hela tiden Death Angel. Omissigenkännligt. Mark Osegueda har en av genrens bästa röster och den har bara blivit bättre med åren. Även gitarristen Rob Cavestany och trummisen Andy Galeon får lufta stämbanden i varsin låt. Den sistnämnda gör det tyvärr sämst. 

Inledningsvis gör enkelheten att "The Art of dying" kändes oroväckande anonym vid de första genomlyssningarna. Men efter att ha lyssnat om och om igen under en dryg veckas tid nu så är det totala omdömet mycket gott. Den växer med tiden. Så konnässörer av Bay Area Thrash kan gnugga händerna och låta det vattnas i munnen redan nu. Death Angel kommer inte att göra er besvikna!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.