Annons

Nordic Black Metal - Reportage från festivalen


SHINING

Nordic Black Metal
Stad: Köpenhamn, The Rock
Datum: 21/11

Recensent: Eva Grahn

Stället öppnar klockan fyra på eftermiddagen och det första bandet går på klockan fem. Då sitter jag fortfarande och äter middag så dem kan jag inte redogöra för. Någon information om spelordningen finns inte att tillgå så allt är lite förvirrat. Publiken består till största delen av inresta svenskar, några norrmän och en handfull danskar. Kvällens hjälte är studenten från Umeå som betalat närmare fyratusen spänn enbart för att få se SHINING.
Första bandet som jag har behållning av är PAGAN RITES vilka inleder sitt set med "Up the Pagans" och sedan klockrent levererar dängor som "Retriumph with Satan from Hell" från 2003 års "Mark of the Devil, "Catholic Sodomy", Sodomy in Heaven, "Moonfog" och "King of Evil". Jag gillar deras old school-black och svenska stil som på något vis stramar upp stökigheten i musiken utan att någonting på något sätt låter tillrättalagt.
I Danmark finns som bekant inte någon starkare tradition inom black metal så döm om min förvåning då köpenhamnska MOLOK äntrar scenen och röjer loss ett set som får de flesta att häpna.
-Vad heter det här bandet?
-Vilka är detta?
Frågorna surrar i publiken.
Bandet ståtar med två sångare som växelvis äntrar scenen. Den första har skrudat sig i törnekrona och höftskynke, samt blod på väl valda stigmatapunkter. Han skriker bra. Gitarristen kvävs nästan i sin gasmask men jävlar vad de kan lira. Det är tight och tungt med galenskap och fuck you-attityd i botten. När Jesus look-alike går av kommer en lång ståtlig herre in i bar överkropp och med en något överdriven rekvisita. Det vill säga blodet. Det ser ut som om han hällt ett par liter över huvudet så håret smetar fast i ögonen, han tycks ha svårt att orientera sig men sjunga kan han. De framför en teknisk black med influenser från den gamla norska skolan med inslag av punk. När jag senare stöter ihop med ett par av bandmedlemmarna får jag reda på att detta var deras tredje spelning, och än så länge har inget av bandets alster dokumenterats.
-Vi vet att ingen i vårt hemland kommer att gilla oss eller lyssna på vår musik. Vi vet att den musik vi gör inte är ett dugg gångbar. Det skiter vi i och det är väl det black metal handlar om, säger Loke Nielsen.
Håll utkik efter det här bandet för om det finns hopp för Danmarks black metalscen kommer de att vara en del av den.
När EPISODE 13 från Turkiet går på befinner jag mig i damrummet för att pudra näsan så därför missar jag Niklas Kvarforths gästspel. Så amatörmässigt av mig! Men efterföljande låtar som "Pitch Black" från förra årets fullängdare med samma namn framförs med glödande energi. I setlistan varvas nytt och ohört med äldre material och många i publiken blir storligen imponerade verkar det som. EPISODE 13 är än så länge ganska obekanta för den skandinaviska publiken men har turnerat en del i östeuropa. Själv såg jag dem första gången på Infernofestivalen tidigare i år så Köpenhamnsgiget var ett kärt återseende.
Frontmannen Oz har en fenomenal scennärvaro och matchas utmärkt av sina bandkollegor. När "Death"Reclaiming the Faith" och avslutande "Spread his Word" klingat ut är det en svettig skara som beger sig mot baren.
Vi väntar på SHINING som strax kliver på scenen och ser ut att vara i högform. Kvarforth har bandagerat sina armar och gasbindan delas så småningom ut till hugade souvenirsamlare. Vid flera tillfällen ägnar sig han och basisten Andreas Larssen åt intensivt tungkyssande medan Huss runkar fram solo efter solo. Vi får bland annat höra "Plågoande o´Helga Plågoande", "Vilseledda Själars Hemvist", "Ohm" och "Neka Morgondagen". SHINING har en energi som inte lämnar någon oberörd. När Kvarforth halvligger över monitorn och kräks får en tjej bredvid mig ett raseriutbrott. Överlag är det många långfingrar i luften både från scenen och nedanför den. Stämningen är tumultartad, men det brukar den ju vara när det här bandet uppträder.
Tidigare under kvällen har Niklas Kvarforth berättat att under inspelningen av "Klagopsalmer" fungerade konstellationen som ett band där alla fick komma med idéer.
-Platta nummer sju har jag skruvat på i många år och då bestämmer jag allt. Den vill jag släppa i mars eller april och titeln blir nog "Född Förlorare".
Han berättar vidare att skiva nummer åtta, nio, och tio finns färdiga inuti hans huvud så förhoppningsvis kan vi räkna med att den här sagan fortsätter ett bra tag till.
Däremot är kvällens saga slut och jag konstaterar att den innehöll flera magiska ögonblick.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.