Annons

Necrophobic - Stockholm (Riddarkällaren)

Det är närmare tio år sedan NECROPHOBIC släppte sin debutskiva "The Nocturnal Silence" men det är inte så ofta man har möjlighet att se dessa herrar framföra sina skapelser live, i alla fall inte inom Sveriges gränser. Med senaste och fjärde släppet "Bloodhymns" i bagaget spelade man denna söndag på hemmaplan och på gedigna Riddarkällaren som kanske inte direkt är idealiskt för livespelningar men det var ändå en relativt stor skara, i dessa sammanhang, som hade hittat dit.

Tillsammans med veteranerna UNPURE och sålika tioårs jubilerande CELESTIAL PAIN sammanslöt man denna kväll för att förmedla Black/Death/Thrash metal av högsta klass. Utan att gå in närmare på de två andra banden, där det gavs rikligt med röj och vansinnesskrik väntade nog de flesta på Necro-killarna. Dock var det många som hade införskaffat sig tröjor med både CELESTIAL PAIN och UNPURE vilket befäster att undergroundscenen fortfarande lever, åtminstone i huvudstaden.

När väl NECROPHOBIC äntrade scenen var förväntningarna höga och det blev röj från första låten precis som man hade hoppats på. Bandet verkade taggat och levde sig in i de flesta låtar med headbanging och typiska metalposeringar. Märkbart var även att nya gitarristen Johan Bergebäck rörde sig mycket mer engagerat än förre strängbändaren Martin Halfdan. Dock var scenen för liten för att kunna göra några större utsvävningar och det blev bara några glimtar av trumfantomen Sterner som för det mesta var skymd. Det blandades friskt från alla fullängdare och från senaste släppet framfördes bland annat mina favoriter Shadowseeds och Roots of Heldrasill och den numera mustaschprydda sångaren gav ett skönt intryck med sin hetsiga stämma och säregna sångstil. Andra dängor som satt helgjutet var förstås Nailing the holy one, Into armageddon och avslutande klassikern The nocturnal silence. Men det hade inte skadat med fler låtar från nya skivan och någon mer goding ifrån "Darkside"-plattan. Allt som allt ett lyckat gig med en stor dos huvudryck och med en inlevelse från bandet som bådar gott inför framtida liveuppträdanden.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.