Annons

Seventribe / Meldrum - Västerås (Village)

Till att börja med kan jag konstatera att Västerås äntligen fått en utmärkt lokal för medelstora akter, något staden saknat. Village har tidigare haft jazz- och bluesarrangemang på menyn men under hösten kommer musikföreningen Decibel att husera där några kvällar i veckan. Det började med Entombed för ett par veckor sedan och framöver kan vi se framemot Opeth, Mustasch och Bigelf. Mums! Att försöka anordna rockkonsert under lönehelg i Västerås verkar dock tyvärr allt för svårt. Folk går tydligen hellre ut på krogen och super sig fulla och lyssnar på dåliga pubtrubadurer istället för på bra hårdrock.

"All the best bands are tribes" sa Henry Rollins i en intervju 1995. Hemmalaget Seventribe består av sju stycken medlemmar iförda vita skjortor och svarta slipsar. De spelar enligt egen utsago "aggrocore" vilket låter som en korsning mellan Raging Speedhorn och Slipknot. Under introt hetsar de upp både sig själva och den förväntansfulla skaran framför scenen så till den grad att jag först tror att slagsmål ska utbryta. Likheterna med overallrockarna från Iowa slutar inte bara vid uniformstvånget och den extremt aggressiva hållningen gentemot publiken. Den traditionella instrumentuppsättningen kompletteras dessutom av en percussionavdelning bestående av lite järnskrot som det glatt bankas på. Seventribe bjuder på en helgjuten spelning dock! Det är tajt och tungt. Det är svårt att inte gilla septetten som gör sitt yttersta för att tillfredställa åhörarna som till minst hälften verkar bestå av kompisar från förr. Med rökare som "Bountykilla" kan jag inte låta bli att charmas. Det märks att stammen är rustad för krig. Och jag tror banne mig att de kommer att vinna det! 

Stackars Meldrum. Stockholmskvartetten blev inkallad för att ersätta grindkombon Nine som i sista stund fick ett erbjudande att följa med Entombed på en europasväng. Men Meldrum är nu inga duvungar. Förra året agerade man förband åt Motörhead och sångerskan Moa Holmsten tar sig an den nu ännu glesare publiken som vilken spelning som helst. Nackdelen med att förbandet har alla sina polare på plats är att de flesta tyvärr försvinner efter Seventribes spelning trots att de uppmanas av sångaren att stanna. Synd för de som drog säger jag. För Meldrum, en helt ny bekantskap för mig, imponerar. Med skitig, bredbent hårdrock rotad i 70-talet och 200 % attityd gör Meldrum en helt okej show. Mest och bäst gör sig gitarristen Michelle Meldrum som riffar sönder publiken i småbitar med sina Zak Wylde liknande strängkrevader! Jag blir alldeles matt! Meldrum förtjänade mer uppmärksamhet och jag hoppas verkligen att vi får se mer av denna grupp i framtiden!
Trots den klena publiktillströmmingen så var kvällen på Village åtminstone lyckad vad gäller det musikaliska. Västerås rockpublik bör vara glada för den satsning som Decibel gör i höst och jag lyfter som stor älskare av hårdrock och metal ödmjukt på hatten som tack!

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.