Annons

Nightwish - Göteborg (Lisebergshallen)

När jag anländer till Lisebergshallen har förbandet Lordi redan dragit igång. Jag hade bara hört några låtar med de finska skräckrockarna tidigare. Min uppfattning var att de har bra låtar, men att framförandet kunde vara bättre. Det intrycket består nu när jag ser dem live för första gången. Nu har ju dock Lordi så mycket mer än bara musik att bjuda på. Det är ju ett band som lever minst lika mycket på sin monsterimage och det är utan tvekan underhållande att se på deras show. Publikens mottagande är till en början ganska svalt, men ju längre spelningen lider desto fler armar ser jag i luften och jublet mellan låtarna blir allt högre. Det dryga halvtimmen långa setet avslutas med "Would You Love A Monsterman?" och av allsången att döma är detta publikens favorit. Jag kan bara instämma. Onekligen en klockren refräng!

Sedan följer nästan en timmes väntan innan Nightwish kliver upp på scen. Nightwish är i mina ögon bland det bästa musikvärlden har att erbjuda både på skiva och live och därför är mina förväntningar extremt höga. Om jag på förhand hade vetat att Nightwishs andra skiva "Oceanborn", som är min favorit, skulle utelämnas helt och att 6 av 16 låtar skulle vara hämtade från det lite svagare nya albumet "Once" hade jag garanterat blivit skeptisk. Nu blir det istället tvärtom. De nya låtarna fungerar fruktansvärt bra live. Att kanonlåtar som "Dark Chest Of Wonders", "Planet Hell" och "Nemo" är kanon även live förvånas jag inte över, men att de på skiva lite halvsega "Higher Than Hope" och "Ghost Love Score" är så ruggigt bra kommer som en överraskning. Den senare är till och med en av konsertens höjdpunkter. Så jävla mäktigt!

Jag får verkligen leta om jag ska hitta något att klaga på. I början av spelningen försvinner Tarjas röst några gånger, basisten Marco Hietala som står för inslagen av manlig sång är kanske inte världens bäste sångare och visst hade jag hellre hört ett par låtar från "Oceanborn" istället för t.ex. "Phantom Of The Opera" och "Wish I Had An Angel", men detta är bara petitesser en kväll som denna. Nightwish visar än en gång var skåpet ska stå och alla nöjda ansikten jag ser under och efter konserten bekräftar att jag inte är ensam om att tycka så. Det blir inte mycket bättre än så här. Det är inte lätt att vara objektiv när man ska recensera ett favoritband, men när jag trots mina högt ställda förväntningar känner mig tillfredsställd när jag lämnar Lisebergshallen kan det inte bli annat än ett högt betyg. Det är Nightwish definitivt värda.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.