Annons

Mastodon - Liverecension från Stockholm

Band: Mastodon
Stad: Stockholm, Annexet
Datum: 14/1-2012
Betyg: 9/10

”Det känns som att ha blivit överkörd” säger U efter MASTODONs första headlinespelning i Sverige på nästan sju år. ”Men på ett skönt sätt” fyller jag i. För precis så känns det nämligen att tillbringa dryga nittio minuter i kvartettens sällskap; mörbultad på ett angenämt sätt. Låter det märkligt? Försök föreställa dig följande scenario: du har gått en tuff match i ringen mot Ivan Drago och med igenmurat öga lyckats resa dig på nio och med ett välriktat slag erövrat mästarbältet. Är du med? Bra.

Åter till verkligheten. I ett, oftast, blodrött sken med utskjutande ljusstrålar går MASTODON på knock redan i inledande ”Dry Bone Valley” där Brann Dailor visar att han inte bara kan trumma som en demon utan också besitter en vass pipa. Redan där och då vet jag att den här kvällen kommer att bli precis så bra som jag hoppats på. En kväll där fokus, inte helt oväntat, ligger på senaste plattan ”The Hunter”. En skiva som spelades in under en kort intensiv period som en reaktion på den mer intrikata och komplexa ”Crack The Skye”. Devisen denna afton är således kort, koncist och kärnfullt.

Så istället för ”Hearts Alive”, ”The Czar” och ”The Last Baron” bjuds en kanonad av låtar om tre, fyra minuter. Resultatet är enastående. Allra bäst, om man över huvud taget ska göra en gradskillnad, blir det i nämnda ”Dry Bone Valley” och ”Crack The Skye”. Dessutom är avslutningen med ”March Of The Fire Ants”, ”Blood And Thunder” (svårt att tro att en trummis kommit på riffet) och ”The Creature Lives”, där förbandet RED FANG förstärker på sång, magisk.

MASTODON är ett band som alltid låtit musiken stå i centrum, rörelse och prat är underordnat takt, melodi och känsla. Så också denna kväll. Ändå finns det i gruppens framförande en intensitet, som inte enbart härrör ur Brann Dailors eftertryckliga trumspel, och en energi som sätter hela Annexet i gungning. Då spelar det mindre roll att sången svajar vid ett par tillfällen och att man kunde tänka sig att byta ut ett par låtar. För när MASTODON är så här bra kommer få andra ens i närheten.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.