Annons

Paradise Lost - Stockholm (Klubben)

Engelska Paradise Lost är sannerligen bitterhet och ledsamhet personifierad. Visserligen för en gångs skull med all rätt med tanke på diverse otur under året med spruckna blindtarmar, inställda turnéer och skivbolagsstrul. När de gör entré på ett överraskande välfyllt Klubben som precis har fått genomlida en konsert med israeliska Orphaned Land så ser det verkligen ut som om de vill vara precis var som helst utom just här. Nick Holmes ansiktsutryck ser ut att vara stöpt i misär och hans gamla vapendragare Greg Mackintosh gömmer sig snabbt bakom sitt långa svarta hår och stannar där bakom under större delen av konserten. Just förmågan att leka kurragömma kan de med enkelhet göra med ett så enormt set av fantastiska låtar som i sin egenhet kan lyfta en konsert till oanade höjder trots att bandet endast framför de enligt regelboken med enstaka brittiska skämt som mellansnack. Stelt som attan och vore det inte för just styrkan i nya spår som "Grey", "Forever After" och "Shine" från den nya självbetitlade skivan i grunden och milstolpar som "True Belief", "Erased" och "One Second" så vore Paradise Lost minst sagt mediokra och irriterande nonchalanta. Hjältarna denna afton är för en gångs skull publiken som vägrar att låta sig vaggas in i tristess genom att tappert applådera och lyfta fram ångestfantomerna mot nivåer de knappast själv anade att de kunde bestiga. Just denna tapperhet får konserten att lyfta efter drygt halva setet och den sista halvtimman av konserten är helt enkelt rasande bra med den självklara avslutningen "The Last Time".

Paradise Lost gör sig fortfarande allra bäst på skiva men detta är åtminstone ett ordentligt steg i rätt riktning jämfört med vad man tidigare har fått genomlida när britterna uppträtt live. Vem vet, till nästa gång kanske deras framträdanden t.o.m. gör de fantastiska låtarna rättvisa? Svårt men knappast ouppnåeligt.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.