Annons

Cradle Of Filth - Stockholm (Arenan)

Igår kväll var jag på fest; det var jag, min flicka, och ett par hundra av mina bästa vänner. Vi var alla samlade för att hylla ondskans makter och få vara riktigt, riktigt arga en liten stund. Vi gjorde det i sällskap med ett av de största banden inom extrem metal; Cradle Of Filth. De inledde konserten med en stenhård version av "Gilded Cunt", och sedan bjöds vi på en bländande genomgång av deras hits, till och med så långt tillbaka som "Vempire", skivan som är inspelad samma år som de flesta i publiken var födda! Förra gången jag såg bandet var under Tattoo The Planet-turnén, och då gav jag Dani Filth syrlig kritik då har försökte sjunga trestämmigt med sig själv. Denna gång gjorde han klart bättre ifrån sig, även om han fortfarande envisas med att sjunga under Sarah Jezebel Devas partier. Dessutom har jag ärligt talat lite svårt för de riktigt gälla toner han stundom tar under de äldre låtarna, men det handlar ju om konstnärlig frihet här, så låt gå.

På senaste plattan, "Nymphetamine", är det Liv-Kristine (Leaves' Eyes, ex-Theatre of Tragedy) som sjunger på titelspåret, men live framfördes ledsången av bandets körsångerska Sarah, och det var en helt annan dimension som framträdde för oss på scen. Om Liv-Ks sång är vän och nästintill mjäkigt skör, har istället Sarah ett helt annat tillvägagångssätt, och hon sjöng här på ett sätt jag aldrig tidigare hört henne under de år jag lyssnat på bandet. Det skall erkännas att i det ögonblicket var jag mäkta stolt över henne, smörigt som det må låta. Något direkt mellansnack fans det inte, men då det skulle vara tyst senast klockan 23.00 antar jag att de brassade igenom setet så fort som möjligt. Jag har tidigare haft svårt att förstå idén med liveskivor, men efter gårdagens konsert förstår jag bättre; Det är ju ett ypperligt tillfälle att gå igenom ett bands musikaliska historia, och vi fick en redig uppvisning av de brittiska smutskastarna.

Publiken var hela tiden med på noterna och sjöng med på såväl kända låtar som "Nemesis" och "Cradle To Enslave", till delar inte ens undertecknad kan utantill, vilket säger en hel del. Dani i sin tur verkade ha tagit på sig rollen som gympalärare, där han småstudsandes sprang omkring över scenen

De hade en fullspäckad scenshow med allsköns monster, fuskeld och trapetskonstnärer i multum, vilket ju har blivit en bestående del av deras framträdanden. Över lag var det en helt godkänd konsert, inte världsomvälvande i sig, men det var en god stunds verklighetsflykt bort från snöslask, trafikkaos och dokusåpor. "I want more..."

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.