Annons

Himmel och helvete - 2006 i backspegeln

2006 var ett år då det inte hände så mycket egentligen. Dåligt med riktigt bra skivor och de där riktigt stora konsertupplevelserna uteblev. Det var vad man skulle kunna kalla ett klassiskt mellanår.

Det började ganska illavarslande med en klen utgivning av intressanta plattor. Personligen så såg jag mest fram emot MINISTRY och EVERGREYs nya alster och den förstnämnda höll verkligen vad den lovade. Al Jourgensen manglade skiten ur George W Bush på alla tänkbara sätt. En av årets bästa skivor helt klart. EVERGREY försökte men nådde inte ända fram. Också värd att nämnas är TOOLs "10 000 Years" som var precis så där progressiv och tung som man kan önska sig av gruppen. Men som sagt våren lunkade på och inget speciellt hände på skivfronten. Men den som väntar på något gott"

Hösten 2006 var dock aningen bättre. För att inte säga riktigt bra. NAPALM DEATH, SLAYER, IRON MAIDEN, EUROPE, BLIND GUARDIAN, WOLF, KRUX, THE HAUNTED med flera släppte väldigt bra skivor under hösten. Det som är utmärkande för många av dessa är att det är veteraner som lyckas åstadkomma de bästa plattorna på många herrans år.

Ett komplett SLAYER med Dave Lombardo tillbaka bakom trummorna sparkade stjärt med det mesta av dagens unga thrash metal-band. IRON MAIDEN gjorde den bästa IRON MAIDEN-plattan sedan 1988, EUROPE gjorde en ny skiva som visade att bandet faktiskt har mer bjuda på i framtiden vilket är mycket glädjande. Det må vara nostalgi som gör att jag tycker att detta är så oerhört roligt men det spelar ingen roll egentligen. Bra musik är bra musik.

Priset för årets bottennapp måste utan tvekan vara QUEENSRYCHEs vedervärdiga "Operation: Mindcrime II" som endast har titeln gemensamt med föregångaren. Det spelar ingen roll att det finns en del enstaka spår som är okej. Helhetsintrycket blir ändå att detta bara är ett försök att göra pengar på fornstora dagars meriter. QUEENSRYCHE får gärna släppa nya skivor men de kunde gott ha döpt plattan till någonting annat. 

Höjde ögonbrynen gjorde nog många när THE HAUNTED släppte "The Dead Eye". Borta var stenkrossthrashen och fram släpptes istället melodier, ren sång och en hel del lugna passager i musiken. Personligen tycker jag att "The Dead Eye" är den intressantaste plattan bandet åstadkommit hittills. Den är mörkare och paradoxalt nog något av det hårdaste bandet gjort. Men fansen är delade i två läger. Den ena halvan hyllar och den andra halvan undrar var i hela friden manglandet tog vägen. De enda som inte verkar bry sig är THE HAUNTED själva.

På scen noterar jag att GUNS N' ROSES plötsligt dök upp från ingenstans. Utan någon ny skiva i sikte och med ett helt nytt band bakom sig genomförde Axl Rose en världsturné där både nytt och gammalt spelades. Ingen var imponerad. Skandaler kan dock Axl fortfarande bjuda på och i linje med detta så hamnade Rose i den svenska ordningsmaktens arrest efter spelningen i Stockholm. Annars var det dåligt med mastodontkonserter under 2006. Bakfyllan efter IRON MAIDENS besök förra året sitter i. Och årets besök var nog en besvikelse för många då bandet knappt spelade några äldre låtar. Sweden Rock Festival var ovanligt avslagen och saknade den där riktigt spännande laguppställningen trots att både WHITESNAKE och DEF LEPPARD var headliners. Kanske blir det bättre nästa år. Hultsfred verkade ha gett upp hårdrocken helt trotts att år 2005 visade att metal är vägen till publiksuccé. Hoppet står kanske till de mindre festivalerna som äger rum i landet under sommarhalvåret.

På det stora hela så var 2006 ett halvljummet år för hårdrocken i mina ögon. Det kom inga riktigt stora band på besök och det släpptes inte många bra plattor. Det var svårt att få ihop en årsbästalista. Men kanske 2007 bjuder på fler överraskningar.

Jag hoppas det.

Förövrigt firar Metalcentral.net fem år under 2007. Med fler besökare än någonsin och en samlingsplatta på gång så lovar vi att göra vad vi kan för att hålla hårdrockens fana högt under året som kommer.

Vi hoppas att ni är med oss!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.