Annons

Här är ditt liv...

Jag började aktivt köpa skivor i mitten av 1980-talet. I början var det uteslutande vinyl som gällde men 1988 fick jag min första cd-spelare och då byttes formatet ut snabbt. Den första digitala produkt jag köpte var, hör och häpna, Scorpions "Savage Amusement". Sedan följde en strids ström av hårdrock i samma skola, Yngwie Malmsteen, Gary Moore med flera finns representerade i samlingen i överdåd. 1989 händer så någonting annorlunda. De första death metalskivorna dyker upp. Några som utmärkte sig var utgåvor av Bathorys "Under The Sign of the Black Mark", Carcass "Symphonies of Sickness", Napalm Deaths "Scum" och Obituarys "The end Complete". Seriös dödsmangel som idag betraktas som genredefinierande. Och ska sanningen fram så tycker jag att de är rätt häftiga än idag. Nåja, produktionen på Bathorys tidiga alster är väl aningen bristfällig om man ska uttrycka sig diplomatisk men attityden och hjärtat sitter på rätt plats. "Blood Fire Death" är och förblir för tidigt hädangångne Quorthons magnum opus. 

Sedan följer en period av intensivt sökande om man ska tro skivsamlingen. Under åren 1991 till 1995 trängs obskyr punk, grunge, rock och Nick Cave i raden av plattor. Svensk trallpunk växte sig stark och detta återspeglas i en stor mängd Birdnest- och Beatbutcherutgåvor. Strebers, Charta 77, De Lyckliga Kompisarna och Coca Carola med flera finns representerade med album och singlar. Parallellt återfinner man Bad Religion, Social Distortion och en hel del annat i samma skola. Allt detta direktsändes i Hallstahammars Närradio som jag då var djupt engagerad i. Detta i kombination med flanellband som Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains och resten av Seattles stoltheter och en massa klassik rock såsom Jimi Hendrix, The Doors och många andra av 60-talets ikoner präglade dessa år. Allt detta skvallrar om ett ivrigt identitetssökande hos den drygt 20 år unge herr Gustafsson. Fann han den? Låt oss rådfråga den allvetande skivsamlingen igen.

1995 händer någonting igen. En överkonsumtion av svenska poeter som Vreeswijk, Åkerström och Lundell kan skönjas. Sturm undt drang. Livssmärta. Utanförskap. Uppbrott. Jag funderade vid denna tidpunkt på att lämna trygga Hallstahammar för att studera vidare på annan ort. Sagt och gjort, efter att ha läst upp betygen bar det av till Linköping 1997 för universitetsstudier och studentliv. Jag började göra studentradio och där konfronterades jag med nya musikstilar som reagge, soul och hip hop. Att ha tillgång till radions skivarkiv, Napster och en cd-brännare tillförde samlingen en del märkliga tillskott såsom Weezer, Asian Dub Foundation och Cypress Hill. Samtidigt börjar en längtan efter gammal hederlig hårdrock gro i mig igen. Det smyger sig in plattor med Halford, Iron Maiden och Monster Magnet i skivfloran som jag köpte på nice price-avdelningen hos den lokale skivhandlaren på Platensgatan i centrala Linköping. År 2001 flyttade jag tillbaka till gamla hemtrakter och Västerås efter avslutade studier. Nu öppnades åter de tunga portarna på vid gavel mot de tyngre och hårdare tongångarna. Skivbörsens begagnathylla länsades på klassisk och ny metal. In Flames blandades med Kiss och tanken på att på allvar ta tag i karriären som musikjournalist väcktes. 

Sedan hösten 2002 skriver jag här på Metalcentral och har dessutom avverkat en sejour på en av landets större tidskrifter för hård musik. Skivor med all möjlig hårdrock har levererats till min brevlåda. Den nedre regionen på min nya skivhylla är fylld till bredden med skivor med skiftande kvalité i pappomslag. Dessutom har ett mastodontprojekt som går ut på att införskaffa alla de plattor jag har på vinyl i cd-format påbörjats. 

Kärleken till hårdrocken har aldrig avtagit egentligen. Alla mina skivinköp bygger egentligen på en sorts släktforskning med hårdrock som grund. Jag har gått bakåt och framåt i musikhistorien för att finna grunden till den musik jag gillar mest. Samtidigt ser jag hur musiken jag lyssnat på speglar den tid under vilken jag blev vuxen. Alla faser en ung man genomgår för att bli den han blev finns här. Så vill du veta varför du är som du är så råder jag dig till att göra samma sak. Sortera om din skivsamling.

Magnus Gustafsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.