Annons

Fusk eller inte fusk


Tänkte att vi ska grotta ner oss i dagens trend med förinspelade grejer live.
Vad är fusk och vad är inte fusk? Kan man kalla det musikalisk doping?

För att beskriva hur det ser ut i dag i musikvärlden, så kan jag väl säga att många trummisar idag spelar efter "klick", vilket betyder att de har takten på respektive låt i hörlurar/öronsnäckor. Detta tar ju såklart bort all typ av improvisation a'la DEEP PURPLE. I och med att man spelar efter klick, är det enkelt att lägga in typ förinspelad körsång, gitarrstämmor, synthmattor och, ja vad som helst. Till och med leadsång.
Detta är en trend som jag verkligen tar avstånd ifrån och som bland annat numera ses i varenda bidrag i melodifestivalen.

Ett klassiskt exempel är från Sweden Rock Festival för några år sedan, då ett band, nämner inget namn, spelade. De som stod ute i publiken och lyssnade tyckte sången lät fantastiskt bra, samtidigt som de som stod vid sidan av scenen eller backstage hörde att sångaren var helt trasig och sjöng mycket dåligt. Hur kan då detta komma sig? Jo, ljudteknikern som skötte utljudet, ljudet publiken hör, hörde ju så klart att sångaren var trasig och drog ner den "riktiga" sången och höjde upp den förinspelade sången. Playback kallas det för, men publiken var nöjd.

Jag har hört om sångare som är på turné och skriker sönder sig efter typ två gig och därefter mimar sig igenom resten av turnén. Rätt eller fel? Tja, det är ju klart att om man får ställa in gig så är det ju ett ekonomiskt bakslag. Jag tillhör dock den skara som hellre hör en kraxande sångare än att se någon stå och mima. Gudarna ska veta att man har varit söndersjungen ibland, men jag har alltid kämpat och oftast levererat. Förinspelad leadsång får tummen ner av mig även om man kan tycka att det hade varit ett bra alternativ för en viss sångare numera om han envisas med att fortsätta turnera på ålderns höst.
Överhuvudtaget så tycker jag att många gamla legender borde dra sig tillbaka med äran i behåll. Lättare sagt än gjort dock, eftersom de flesta gamla rockrävarna säkert inte har pengar på banken. De har alltså inget val: turnera eller hamna på fattighuset.

Detta om leadsång. Vad gäller mina band, så kör t ex ASTRAL DOORS helt utan förinspelade körer. LION'S SHARE har lite förinspelade körer och någon synthpryl, men inte mycket. CIVIL WAR dock har bland annat basen på backingtrack. När vår basist, Pizza, slutade, ville vi inte ha in någon ny medlem eftersom vi är ett så sammansvetsat gäng. Vi valde att gitarristen, Petrus, fick spela in basen till alla låtar och så kör vi basen via backingtrack. Fel? Visst, men vi vill inte ha in fler i bandet så vi valde den lösningen.

I CIVIL WAR är alla medlemmar dessutom med och sjunger bakgrundssång, men vi har ändå massiva körer förinspelade. Varför? Jo för att konkurrerande band kör med samma koncept och låter maffiga live, således måste ju vi svara upp med samma sak för att inte låta sämre. Detta blir ju såklart en ond cirkel som byggs på och byggs på. Vart går gränsen?
Jag vet många band som till och med har gitarrer förinspelade. Stämsolon och dylikt. Detta är ju en form av musikalisk doping.

Inom idrotten finns det ju dopingtester och en dopingkommission. Kanske man skulle införa en "playbackkommission" som åker runt och tar stickprov. Band som har för mycket på backingtrack blir avstängda i två år!

Personligen skulle jag önska att allt man hör live är på riktigt. Inget förinspelat. Dessvärre tror jag att trenden med detta har kommit för att stanna. Den enda chansen att få bort det är att fansen bojkottar band som håller på med detta, vilket är lättare sagt än gjort, eftersom man måste vara ganska hemma på musik för att ens höra och se att vissa grejer är fake.

Jag kan garantera er att jag aldrig någonsin kommer att börja med förinspelad sång. Är jag sjuk så kör jag ändå och det har hänt många gånger; spelade en gång med 40,5 i feber och de gånger jag har spelat med kraftiga förkylningar är oräkneliga.

Så tycker ni att jag låter lika live som jag gör på skiva, så är det för att jag gör det helt enkelt. Inget fusk här!

Avslutningsvis vill jag ge en eloge till alla trummisar som får lov att spela efter klick: ni gör en otrolig insats. Minsta lilla fel och alla är helt borta. Jag är mycket imponerad över alla trummisar som spelar efter klick. De håller ju faktiskt hela showen i sina händer!

Skål på er, /Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.