Annons

Musikvideon är den nya demokassetten

Musikvideor, överallt musikvideor.
I kadavret efter MTV myllrar det numera av liv.
Synen är inte alltid vacker.

"Om en bild säger mer än tusen ord är ett videoklipp på en minut lika med 1,8 miljoner ord", konstaterar en grupp analytiker på Forrester Research. Med den växlingskursen mellan ord och bild har Psys "Gagnam style", med sina 2,4 miljarder Youtube-visningar, inpräntat sisådär sjutton kvadriljoner ord i vårt kollektiva medvetande (och skriver man ut denna textmassa på a4-papper och travar på hög kan man illustrera vilka astronomiska mängder det rör sig om, men eftersom Hampus i 3B är ute och spelar kula, och ingen annan bryr sig ett dyft om denna uträkning, kan vi väl bara säga att traven når till typ månen och låtsas att vi har blivit lite klokare av den informationen).

Enligt en sammanställning på sajten Digital Music News har ett tiotal musikvideor sprängt miljardvallen på Youtube och av allt att döma blir det snart trångt om saligheten på andra sidan den tiosiffriga gränsen. Branschexperter förutspår att strömmad video kommer att utgöra 69 procent av den samlade bandbredden om ett par år. Och statistik från mätningsföretaget Nielsen uppskattar att närmare hälften av alla visningar på videosajter 2013 kunde sorteras i kategorin musikvideor.

Om du som läser det här kallar dig själv entreprenör har du antagligen dollartecken för ögonen nu. Det är du i så fall inte ensam om. Sedan ett år tillbaka finns det spjutspetsföretag som ägnar sig åt så kallad "retroaktiv produktplacering", som i korthet innebär att man med digitala förlängningsarmar kan sträcka sig in i en video och skylta om i den med senaste nytt, måttsytt efter just din användarprofil ("visa mig dina cookies och jag ska säga dig vilka produkter som väcker ditt habegär"). De oheliga allianserna med storkapitalet är i dag så djävulska att det får baklängesbudskap på hårdrocksskivor att framstå som oskyldiga busstreck i jämförelse.

Om Youtube funnits på Abrahams tid hade Gud troligtvis gett honom i uppdrag att räkna musikvideor i stället för stjärnor, varpå patriarken svarat: "Herren behagar skämta med mig! Inte ens Lucifer själv har hunnit favoritmarkera mer än en bråkdel av alla black metal-videor!" Det går inte en minut förrän en ny musikvideo kastas in i gapet på det vidunderliga internet, för att spjälkas upp i det magsura kommentarfältet. Ett band som TRIVIUM har på egen hand pytsat ut hela tre videor inom loppet av några veckor och det från en skiva som släpps först i oktober. KATAKLYSM har å sin sida föresatt sig att konceptualisera varenda låt på nya skivan "Of ghosts and gods" i rörlig bild. Till och med det där fritidsgårdsbandet från Årjäng som du aldrig hört talas om har en egen Youtubekanal som innehåller åtminstone två musikvideor fler än vad som är önskvärt. Som kontrast kan vi påminna oss om att METALLICA väntade med sin videodebut till fjärde skivan, då de redan uppnått arenastatus.

Kanske är det som Marcus Hammarström i STERBHAUS är inne på, att musikvideon - tack vare avgiftsfria distributionsvägar och billigare produktionsmedel - har ersatt den funktion som demokassetten hade på åttio- och nittiotalet: något att vifta under näsan med på pösiga skivbolagsbossar. Frågan är bara hur imponerade de blir av en så kallad "performance video" - i svartvitt givetvis, eftersom det är kodspråk för "konstnärlig integritet" - som är korsklippt med ett episodiskt drama som enligt upphovsmakarna är "öppet för tolkning" (de allra flesta verkar med andra ord handla om hur svårt det är att berätta en historia inom ramarna för en musikvideo).

Det är som om MTV exploderat i miljontals atomer, i en fission vars långtidsverkande effekter ligger bortom vår förståelsehorisont. Troligtvis är det, i enlighet med entropins lagar, omöjligt att defragmentarisera det kaos vi nu befinner oss i. Synen är som sagt inte alltid vacker, men det är väl för det vi har ögonlock. I nio fall av tio är det bättre att blunda och skapa sig egna bilder av musiken.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.