Annons

Skribent Gustafssons testamente - årskrönikan 2005

Mår hårdrocken bra?
Det verkar så om man betänker att IRON MAIDEN spelade för ett utsålt Ullevi som dessutom direktsändes i både tv och radio. Hultsfredsfestivalen gjorde sitt bästa år på länge tack vare att man bokat tyngre artister och Sweden Rock Festival cementerade sin ställning som norra Europas största hårdrockfestival. Det var väl bara 2000 Decibel som inte gick bra och därmed dog kvävningsdöden. Tyvärr fungerar ju marknadsekonomin på det sättet. Det finns inte plats för alla.

Ytterligare ett svar på den inledande frågan kan man få om man ser till medieutbudet med hårdare musik som huvudämne. I tidningshyllorna finns nu ett digert utbud av svenska tidskrifter för alla smaker. Close-Up Magazine och Sweden Rock Magazine slåss naturligtvis om förstaplatsen och i den bataljen tycker jag inte längre att den förstnämnda blaskan kan känna sig helt säker på att gå vinnande ur striden. SRM har gaskat upp sig både när det gäller innehåll och kvalité. Det är roligt. Lite motstånd måste man ha för att bli ännu bättre. Det finns även ett par tidningar strax under som också är väl värda att läsas. Och på radion kan man höra hårdrock både på P3 och P4. Internet svämmar över av bra webzines. Gemensamt för allihop är att de görs av människor som brinner för sin musik. Precis som de som läser gör. Dessutom kommer ju SVT att inrätta "Rundgång" i januari där det under tio vinterveckor utlovas hårdrock i kvadrat och kubik.

Och den tredje indikatorn på hårdrockens hälsa är naturligtvis skivskörden för 2005. Det har varit ett relativt jämnt år med några få överraskningar tycker jag. OPETH levererade tyvärr en liten besvikelse i mina ögon. "Ghost Reveries" kändes inte lika intressant som föregångarna. SYSTEM OF A DOWN levererade två halvbra plattor som jag inte heller riktigt tyckte levde upp till förväntningarna. Levererade gjorde däremot CORROSION OF CONFORMITY som med "In the arms of God" tog mig fullständigt på sängen. Att gubbarna fortfarande hade det i sig anade jag aldrig. CANDLEMASS gjorde oväntat bra ifrån sig och den självbetitlade återkomsten var precis så där bra som CANDLEMASS ska vara.

Andra bra släpp under året: GAMMA RAY "Majestic", DARK TRANQUILLITY "Character", DOZER Through the Eyes of Heathens", NOCTURNAL RITES "Grand Illusion", NINE INCH NAILS "With Teeth", FACE DOWN "The Will to Power", BOLT THROWER "Those Once Loyal", THE PROJECT HATE "Armageddon March Eternal", GOD FORBID "IV: Constitution of Treason", NAPALM DEATH "The Code is Red"Long Live the Code", WOLFMOTHER "s/t", PRIMAL FEAR "Seven Seals", DARK FUNERAL "Attera Totus Sanctus", SPIRITUAL BEGGARS " Demons", GRAND MAGUS "Wolfs Return", CONSTRUCTED "The Grand Machinery", JOHN NORUM "Optimus", ALICE COOPER "Dirty Diamonds" och WITCHCRAFT "Firewood" bara för att nämna några.

Hårdrocken mår ganska hyfsat med andra ord.

Så vad kan man då förvänta sig av 2006? Det är ju naturligtvis omöjligt att säga. Vad jag vet nu är att IN FLAMES kommer att leverera "Come Clarity" i februari och den skivan kommer att ta göteborgarna så högt upp i karriären att de kommer att få svindel. KATATONIA är också aktuella med en ny skiva och smakprovet jag hört låter lovande. Men mest hoppas jag på att vi får höra något livstecken från SLAYER och METALLICA samt nya studiovax med återförenade giganter som TESTAMENT och ANTHRAX. Bakåtsträvare som jag är.

För mig personligen var 2005 ett fantastiskt år. Många upplevelser och intryck kommer att bestå för evigt. Som att till exempel ha stått vid samma lyktstolpe utanför rocklubben CBGB som THE RAMONES och att ha sett allt det där som kallas New York. Som musiknörd är den staden ett veritabelt museum vart än man går. Och jag kommer också att minnas alla gamla hjältar jag fått äran att tala med under året. John Norum (EUROPE), Barney Greenway (NAPALM DEATH), Leif Edling (CANDLEMASS), Peter Dolving (THE HAUNTED) och många andra. Snart har jag faktiskt intervjuat de flesta av mina gamla bragdmän känns det som. Och alla spelningar med NAPALM DEATH, CANDLEMASS, THE HAUNTED, WITCHCRAFT, DISMEMBER, GOD AMONG INSECTS, NOCTURNAL RITES, DARKANE och andra spelningar jag bevistat under dessa 365 dagar. Höjdpunkterna har varit många.

"But life goes on" skaldade ENTOMBED en gång i tiden! År 2006 kommer också att ta mig till helt nya platser i livet. Andra prioriteringar måste göras vilket förmodligen innebär att jag inte kommer att hinna skriva lika mycket om musiken jag älskar. Till exempel tar det tid och energi att bygga ett eget hus. Och någon gång efter midsommar kommer en ny generation Gustafsson till världen som ska fostras till hårdrockare med fast hand...

Men hårdrocken består! Alltid!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.