Annons

Konsten att ta det osäkra före det säkra

Rättfärdighetens väg blir allt smalare.
På internet är vi närmast korsfästa av alla budord.
Gud nåde den som inte hedrar våra klassiker.


De flesta historiker är i dag eniga om att det i ett fjärran förflutet bedrevs handel med så kallade cd-skivor; cirkelformade bruksföremål i plast som enligt källor var inristade med musik. Varför de plötsligt gick upp i rök finns det olika teorier om, men ingen bestrider att asteroidnedslaget som var internet spelade en avgörande roll. Den en gång så prunkande epoken var efter det inte mycket mer än aska och ruiner. Ett Pompeji som vi i nostalgiska återblickar kan vandra runt i som storögda turister: "Om jag har förstått saken rätt bar dessa urtidsmänniskor alltså runt på musik i stora plastfodral? Vet man om det här var före eller efter hjulet?"

Alla som har minnen från detta tidigare liv vet att man på den tiden köpte musik baserat på rekommendationer från betrodda vänner eller proffstyckare på recensionssidor. Det förekom också att man köpte grisen i säcken i hopp om att komma hem med en riktig skatt. Folk stapplade runt som barn som precis lärt sig att gå. Och jösses vad de ramlade och slog sig ibland, men de gjorde det utan alltför mycket hjälpmedel. Till slut hittade de jämvikten och stod stadigt på sina bedömningsgrunder. Hållningen var deras egen.

Riktigt så är det inte längre. I dag kan vi hoppa upp i auktoritetens bärsele och låta oss invaggas i tryggheten. Förutom recensionssajter som kritiker.se och rateyourmusic.com som statistiskt säkerställer en skivas status blir vi bombarderade med information om hur bra en låt eller skiva är räknat i Youtubetummar eller andra rankningssymboler. Råkar man sedan plumsa ned i ankdammen som är kommentarsfältet är man så genomblöt av andras åsikter att man riskerar att insjukna i konsensus.

Enbart dåligt är det förstås inte att läsa sig fram till vilka skivor som åtnjuter hög status, men något man bör komma ihåg är att det är stalltips man har framför sig, inga eviga sanningar. Att bara gå på det som är helgonförklarat i hårdrockskyrkans högsta råd är att beröva sig själv äventyret att slira loss på avvägar och u-svänga i återvändsgränder och helt enkelt följa sin egen kompass. Visst kan man skydda sig själv från besvikelser genom att ta ett hoppsasteg från BLACK SABBATHs "Sabotage" (betyg 3,87 av 5) direkt till "Heaven and hell" (3,98) utan att nudda mark vid "Technical ecstasy" (3,04) och "Never say die!" (2,98), men om man aldrig går på grund vet man heller inte var man har botten. Vördnad är något en skiva måste förtjäna, inte krävas som lösen för att man över huvud taget ska få inträda i helgedomen.

Med ett band som METALLICA är det kanske så att alla vägar förr eller senare leder till "Master of puppets", men tänk om det är vägen som är själva målet? En person som har sicksackat sig fram till skivan via "Garage inc.", "Lulu" och "St. Anger" har en helt annan historia att berätta än den som har tagit den kronologiska rälsen "Kill 'em all" och "Ride the lightning". I slutändan kanske båda älskar "Master of puppets" lika mycket, men de gör det av olika anledningar eftersom våra sinnesapparater är som mörkrum som blixtrar av minnen och erfarenheter. Mycket talar för att det skulle vara mer lärorikt för mig att diskutera hårdrock med en person som plankade in på scenen via BRING ME THE HORIZON än med ännu en IRON MAIDEN-proselyt. Samförstånd är mysigt men inte särskilt utvecklande.

Så, vad vill jag då ha sagt med allt det här? Att CELTIC FROSTs "Cold lake" inte är så hopplöst urusel om man tar den för vad den är och inte för vad den inte är (det vill säga en "Into the pandemonium")? Eller att KISS "Crazy nights" (2,79) är bättre än "Destroyer" (3,58)? Nej, jag säger ingenting. Det är det som är poängen. Självklart ska du lyssna på klassikerna, men gör det med kritiska öron. Hör inte det som andra har hört innan dig, hör själv, och hör sedan!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.