Annons

Rockstad: Falun - en gemytlig uppstickare

Från 1600 besökare i en gammal militärlokal första året, 2008, till årets evenemang med flera aktningsvärda bokningar på rostern och Lugnets Skidstadion förvandlad till ”Hårdrocksstadion”. Rockstad: Falun har gjort en aktningsvärd resa under sina första år i livet, och Metalcentral har nu fått ett snack med arrangemangets main man Krister Lindholm som berättar om drömbokningar, nykterhetsinitiativ och kampen mot svåra ekonomiska odds.

Hej Krister. Vi hoppar direkt in i hetluften: Vilken av årets spelningar tänker du absolut inte missa?
– Jag hoppas kunna se lite av allt. Det är alltid min målsättning, men nåt som gått käpprätt åt helvete hittills... *garv* I år har jag inte det yttersta ansvaret själv, det ligger på vårt nyförvärv Jonte som för första året fungerar som festivalchef på plats i Falun. Jag är mer en backup till honom, så i år kommer jag att kunna se fler band. SABATON, PAIN, HELLOWEEN, HELL och DEALS DEATH är heliga för mig i år.

SABATON, ja. De har blivit något av ert husband, och kommer i och med årets framträdande att ha spelat på alla fyra upplagorna av Rockstad. Vad har ni egentligen för speciell relation?
– Allt började ju med SABATON. Det var 2008, då vi satt och snackade om att göra en fet releasefest-spelning i hemstaden. Efter en lång natts party och snack så var grunden till en festival ett faktum. Jag har jobbat med SABATON sedan 2007, och festivalen ägs av mig plus Pär och Joakim i SABATON med en tredjedel var. Att vi haft dem som bokning varje år är ju för många självklart, men vi ser det absolut inte självklart i framtiden – även om det inte heller är omöjligt...

Okej, men vilken bokning av alla som ni haft sedan starten 2008 är du mest stolt över att ni lyckats landa?
– Svår fråga... Då varje bokning av de större banden kan innebära lite prövningar hit och dit, så jag vet ärligt talat inte. Självklart är HELLOWEEN en askul bokning i år, likväl som GAMMA RAY förra året, och ja, det finns en röd tråd... *garv*
– I år har vi HELL exklusivt samt en PAIN-festival som även den är exklusiv, och de bokningarna känns kanske allra coolast, fast på lite olika vis. Sen var det ju inte helt enkelt att få SABATON över huvud taget till en början, och det blev även det en väldigt unik bokning till slut.

...och den givna följdfrågan: Vilken är din ultimata drömbokning till Rockstad: Falun?
– Jag brukar säga att om man får drömma helt fritt, utan någon som helst förankring i verkligheten, så vill jag ha IRON MAIDEN och METALLICA i Falun samma dag, med MAIDEN som huvudakt!

Ja, det hade nog gett en skaplig utdelning i antal besökare. Om vi ändå håller oss till verkligheten, så hade ni förra året ungefär 4500 besökare – hur många siktar ni på i år?
– Ge mig 5 000 – 6 000 så är det helt okej. Kommer det 7 000 ska vi dansa, och kommer det 10 000 ska vi dessutom le, trots att det gör ont i ansiktet när man ler! Vi vet i och för sig redan nu att det kommer bli en helt okej publiksiffra, men det ska ändå bli spännande att se slutsiffran om ett par veckor.

Vad är det enligt dig som främst lockar publiken till Rockstad: Falun? Vad skulle du framhäva som Rockstad: Faluns unika ”selling point”?
– Det där ska du inte fråga mig, utan alla besökare som kommer tillbaka varje år. Jag träffade några av dem på Metallsvenskan härom helgen och fick indikationer av Nisse, från Sorsele att "Javafan, ni är ju bara så jävla sköna hela bunten... Sen är ju SABATON så förbannat bra och... Ska du ha en till öl?". *garv*
– Hulkoff från RAUBTIER brukar säga att vi är den "bästa jävla festivalen i Sverige!" och killarna i RAUBTIER brukar vägra att åka hem förrän på söndagen även om de så själva lirar på fredagen... Jag vet inte, men tror att vi gör det rätt bra, det kanske bara är så enkelt? Kom hit och avgör själv, vet jag!

Tack för inviten; den som lever får se... Men du, lite allvar nu då: Många festivaler runt om i Sverige lider av ekonomiska problem, och flera klassiska arrangemang har de senaste åren gått i graven. Hur ser den biten ut för er som relativt nystartad och växande festival – är det tufft att få det att gå runt?
– Det vore onekligen att ljuga om jag påstod annat än att det är en strid på kniven att överleva ett så här pass stort projekt, allra helst i år med den konkurrens om besökarnas plånböcker som råder. Det finns ju flera grymma rockfestivaler som är större än oss, varav vissa hållit på i snart hundra år [här hostar Krister fram ett diskret ”SRF” i förbigående]. Sedan kommer det alltid några hårdrocksgiganter per år som fyller Ullevi, ofta bara några få veckor efter vårt arrangemang.
– Självklart är det tufft. Det handlar om att hålla i varje slant som kommer in, och att få folk att köpa biljetter så tidigt det bara går. Utan pengar på kontot går det ju inte att leva – eller att boka band för den delen, då många i dag kräver betalt i förskott. Vi jobbar stenhårt på att förbättra vår ekonomi så vi blir mindre sårbara till nästkommande år. Dock tar det tid att bygga upp en verksamhet när man jobbar i en verklighet då man har nästan hela sin årliga omsättning under en enda helg, med vädret som största fiende... Samtidigt är det inte bara tufft, utan kul också!

Apropå tufft, så är kanske inte överdriven alkoholkonsumtion särskilt tufft, men något som ofta brukar höra festivallivet till. I år kör ni initiativet ”Ung och nykter på festival” tillsammans med Kopparstaden AB. Kan du berätta lite om det initiativet, och hur det föll på plats?
– Jag fick nys om ett liknande initiativ redan tidigt i höstas och kände att det där var ju ett fiffigt trick, att låta de yngre besökarna själva välja att vara nyktra. Det finns en vettig morot för att välja nykterhet, och det känns som en vettig grej för att kompisar ska sporra sig själva att skippa spriten. Efter att jag fann den perfekta samarbetspartnern i det kommunalägda bostadsbolaget Kopparstaden, var det bara att koppla in allt på vår festival! Jag är stolt över att ha fått till det, och har såklart en förhoppning om att det kommer ge ett mycket positivt resultat med många deltagare!

Det kan jag skriva under på. Du, innan vi avrundar – kan du dela med dig av något smaskigt, besöksfrestande skvaller? Har du någon udda eller lustig anekdot från tidigare upplagor av Rockstad: Falun att dela med dig av, som kan få än fler att vilja komma?
– What happens in Falun, stays in Falun... *garv* Nej, men allvarligt, det finns för mycket tokigheter att ta av så jag kan helt enkelt inte välja något vettigt att berätta. Som sagt, kom hit och se för er själva!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.