Annons

Sveriges hårdaste hypokriter bryter ny mark

Med sina snart 20 år och elva hyllade fullängdsalbum under bältet är det svårt att referera till HYPOCRISY som något annat än pionjärer inom sin genre. Bandet som aldrig visat rädsla för att utvecklas är i höst tillbaka med sitt kanske mest mångfacetterade sound hittills, i och med nya "A Taste of Extreme Divinity".  En utveckling bandets basist, Mikael Hedlund, tillskriver gott om studiotid när han ringer upp Metalcentral för en intervju.

- Jag är mest väldigt stolt över vad vi har presterat, lyder basist Mikael Hedlunds inledande kommentar till det nya alstret som nådde skivdiskarna i slutet av oktober och som mottagits med öppna armar av en relativt enig hårdrockspress. Det första jag personligen la märke till hade dock väldigt lite med skivans sound att göra. Istället noterade jag att den med titeln "A Taste of Extreme Divinity" skvallrar om att innehålla en något annorlunda lyrik än sina föregångare "Virus" och "The Arrival". Har HYPOCRISY fått nog av rymdgubbar månne?
-Njaä, det vet jag inte, säger Hedlund efter viss betänketid. Det är ju Peter som skriver alla texter, så det är ju mer vad han har varit med om och vad han tänker på. Det han har i huvudet gör han om till låttexter, så det kommer säkert komma upp alientexter i framtiden. Men det är givetvis svårt för mig att säga vad han har i huvudet.

Ett smakprov av extrem gudom
För fansen har väntan på den nya skivan varit lång. Hela fyra år har passerat sedan det att "Virus" såg dagens ljus, vilket är tämligen icke-ortodoxt beteende för ett produktivt gäng som HYPOCRISY. Hedlund försäkrar dock att väntan tills nästa giv lär bli avsevärt kortare.
- Ja, det här med fyra år tror jag inte kommer att hända igen, säger strängbändaren övertygande. Vi har ju alltid släppt skivor åtminstone vartannat år. Men jag vet inte, vi bara sa efter turnén 2006 att nu skriver vi låtar till en ny platta, och sen har väl alla haft lite med sitt och jobbat med sina grejer och så vidare. Så det var ingenting vi tänkte på att nu skall vi ha ett break på fyra år, utan det föll sig naturligt. Och det känns jättebra att vi i slutändan fick ihop en såpass bra skiva som vi alla är riktigt nöjda med. Men att det tar fyra år tills nästa släpp, det tror jag inte. Fyra år är lång tid.
Helt utan HYPOCRISY-giv har vi dock inte varit de senaste fyra åren. Förra året gav trion nämligen ut en remake av det ömsom hyllade ömsom bespottade givet "Catch 22". Själv är jag väldigt förtjust i skivan, som av kritikerna lite hånfullt benämnts som en HyPAINcrisy-kreation, och var därför överraskad av valet att göra en ny version. Således tog jag givetvis tillfället i akt att fråga varför man valde att spela in skivan på nytt.
- Jo, vi testade väl lite ny grejer gällande produktion och så när vi spelade in den skivan och personligen tyckte jag att det blev väldigt tufft, berättar Hedlund om originalversionen. Det var lite annorlunda och det behöver man ibland. Men, den blev lite missförstådd bland folk samtidigt som vi tycker att låtarna är riktigt bra så därför valde vi att spela in en ny version av plattan, en klassisk rockversion. Och jag tycker om båda versionerna - det är ju en smaksak det där.
Så det var för att tysta HyPAINcrisykritikerna?
Tja, det vet jag inte om man kan säga. Det var mer att vi ville testa vad vi kunde få ut av skivan. Vi har ju alltid varit nöjda med resultatet men vi var helt enkelt sugna på att testa den i vanlig HYPOCRISY-tappning.

En mer avslappnad miljö
När HYPOCRISY debuterade för sjutton år sedan med den nu klassiska stänkaren, "Penetralia" var det en betydligt mer brutal och enkelspårig dödsmetall som stod på menyn. Bandet har sedan dess färdats långt, och den nya plattan, "A Taste of Extreme Divinity", är troligtvis det mest mångfacetterade trion släppt ifrån sig.
- Jag vet inte, inleder Hedlund trevande när jag frågar varför ljudbilden blev som den blev på den nya plattan. Vi försöker bara få fram det bästa ljudet och nu har vi haft ganska lång tid på oss att jobba på allt sådant i studion, så det kanske har lite med saken att göra. Men jag vet inte, det är ju ingenting vi går runt och tänker på direkt. Man testar fram olika grejer och sen visar det sig när mixen är klar vad det blir för resultat.
Just att ta det lugnt i studion är en lyx få förunnat. Studiometern tickar snabbt och att lira in en platta tenderar att vara ett dyrt företag. Detta är emellertid något Mikael Hedlund och hans manskap slipper oroa sig för, det faktum att bandets frontman Peter Tägtgren också är en välrenommerad producent och studioägare underlättar givetvis en hel del just vad gäller inspelningsprocessen.
- Jo visst, vi kan ju jobba lite mer avslappnat, konstaterar basisten. När inte jag och Horgh är i studion kan Peter jobba på kvällarna också, och justera vissa grejer och så vidare. Så visst, på det viset är det ju en bra fördel.

Fokus på Mr. Tägtgren
I infobladet från HYPOCRISYs skivbolag Nuclear Blast skall det mycket till för att uppfatta trion som ett band. Mycket kretsar kring frontfiguren Tägtgren och det tyska skivbolaget refererar till och med till "A Taste of Extreme Divinity" som "Mr. Tägtgrens new album". Någon avundsjuka hos Mr. Tägtgrens ständige vapendragare går emellertid inte att finna.
- Nej, det faller sig naturligt, förklarar Hedlund och fortsätter med att hylla sin bandkamrat sedan sjutton år tillbaka. Tittar man tillbaka på vad han har gjort och åstadkommit sedan han började inom musiken är det en självklarhet, så det faller sig som sagt naturligt att man vill lyfta fram honom och att de flesta vill prata med honom. Och det är absolut ingenting jag går runt och tänker på, jag vet ju vad vi gör inom bandet och det är det som räknas. Vad som står i pressen och på andra ställen är helt oviktigt för min del.
Hur går det egentligen till när ni skriver låtar till plattan. Är det lagarbete eller en "one man show"?
- Nu till nya skivan sa vi redan 2006 att nu börjar vi skriva nya HYPOCRISY-låtar, och sen har vi suttit hemma var för sig och skrivit ihop riff och försökt få ihop låtar. Efter det träffas vi i studion och kollar på vad vi har för grejer. Tar man mina låtar som exempel så sitter jag och Peter och bollar fram och tillbaka och arrangerar ihop dem tillsammans.

Borta bra - hemma bäst
I skrivande stund befinner sig HYPOCRISY ute på en intensiv turné som sträcker sig en bra bit in på mars månad.
- Ja, det är ju det vi vill göra, slår Hedlund fast när det späckade schemat kommer på tal. Det här är vårt liv, och det låter kanske mycket för en utomstående men det är egentligen ganska enkelt. Det är så roligt, så det flyter liksom bara på.
Vi börjar prata om USA-turnén (som dessvärre inte blev av då bandet inte fick sina arbetsvisum i tid. Red.  Anm.) , men till skillnad från många andra tycker inte Hedlund att det är något överdrivet speciellt att spela i staterna; "Det är en konsert som alla andra, och väl på scen är det inte så stor skillnad" är hans kommentar till det hela, och basisten lyfter istället fram spelningarna på eget territorium.
- Att vi skall spela i Sverige nu i början av mars ser jag verkligen fram emot, för vi har aldrig gjort en riktig Sverigeturné. Visst har vi spelat förband till band i Stockholm och lirat lite här och var, men vi har aldrig gjort någon riktig headlineturné på hemmaplan, så det kommer bli riktigt roligt.
Är det svårt att få till bra spelningar i Sverige?
- Ja, på något sätt är det så, och det är så märkligt för vi har ju så fruktansvärt många bra band i Sverige, fantastiskt många egentligen. Tittar man på vår folkmängd så är det helt otroligt vad vi åstadkommit i Sverige, men ändå får man sällan till det. Och jag vet inte, vi är kanske lite dåliga på att spela på hemmaplan, men det är svårt att få med Sverige i en Europaturné till exempel. Jag menar, man spelar nere i Europa och att då få med en avstickare till Sverige är svårt att få in. Men nu har vi i alla fall fått till en turné i Sverige och det skall som sagt bli riktigt kul.
Och det är tur att HYPOCRISY gillar att spendera tid på vägarna, ty mycket annat lär de inte ha för sig på ett bra tag.
- Nej, vi har väl inga mer planer egentligen. Vårt management jobbar för fullt för att fixa spelningar till våren så det lär dyka upp en hel del gig framöver. Sen kör vi givetvis festivaler under sommaren, så det kommer definitivt att bli mycket framöver.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.