Annons

Undivine kämpar i motvind

När UNDIVINE debuterade med "A Deceitful Calm" i somras var många snabba med att peka ut Gävlesönerna som DISSECTIONS efterlängtade ersättare. Skivan fick god kritik och framtiden såg ljus ut på alla sätt och vis. Framgångssagan fick sig emellertid en ordentlig törn när bandets bolag slutade att höra av sig samtidigt som kvintetten fick kalla handen av den svenska livescenen. Nu står bandet kontraktslösa med en ny fullängdare färdiginspelad och utan ett enda gig på kalendern, en situation som hade knäckt den bäste. UNDIVINE har emellertid inga planer på att kasta in handduken, utan kämpar vidare trots motvinden. Metalcentral har snackat med bandets vokalist Tommy Holmer som trots allt ser optimistiskt på framtiden.

Sagan om UNDIVINE tog sin början år 2005 då Erik Kumpulainen, Kristofer Nilsson och Robert Fältström grundade bandet SVARTALV. Nilsson som även var aktiv i WITHERED BEAUTY tog med sig skinnbankaren Jonas Lindström från de vissna skönheterna, och när sångaren Tommy Holmer anslöt var bandets line-up komplett. Efter att ha bytt namn till UNDIVINE kom så första avkomman i demon "Behind Thy Eyes" (2006) som väckte Aural Offerings Records intresse, och ett kontrakt skrevs under i 2007. Sommaren 2008 landade bandets debut, "A Deceitful Calm", i skidiskarna och mitt intervjuobjekt, Tommy Holmer, förkunnar att responsen hittils varit klart godkänd med betyg över medel i de flesta recensioner. Själv verkar sångaren emellertid inte vara speciellt entusiastisk när jag ber honom berätta om skivan.
- Ja du, vad kan man säga? Nu när vi har det nya materialet klart till kommande skivan så känns "A Deceitful Calm" rätt utdaterad, men det är väl mest för vår egen del. Melodisk döds-black med en rätt kraftig svensk old school-känsla beskriver den ganska bra skulle jag tro.

Bolagstrubbel
En vanlig missuppfattning bland de som saknar insyn i musikindustrin är att så fort ett band kirrat ett skivkontrakt är det lugna gatan mot framgång. Verkligheten är dessvärre en helt annan, något som märks tydligt när Holmer redogör för samarbetet mellan UNDIVINE och deras bolag, Aural Offerings.
- Samarbetet fungerar väl inte alls längre, eftersom de slutat svara på våra mail. Anledningen till att vi hamnade där var att vi fick ett helt okej kontraktserbjudande, och vi ville ju få ut skivan så fort som möjligt. Det har ju fungerat rätt bra också förutom att skivan blev rätt ordentligt försenad, men det är väl bara att räkna med. Och största anlednignen till att det gick så pass bra är att vi fick Twilight som distributörer, tycker de har gjort ett bra jobb.
Vi lämnar bolagstrubblet för att tala om UNDIVINEs influenser som Holmer menar kommer från svensk döds och black. Att många med mig osökt tänkt på DISSECTION är således inte speciellt märkligt, men UNDIVINE har inga planer på att bli kända som en kopia av andra akter.
- På "A Deceitful Calm" vet jag inte direkt om vi tillför något nytt, däremot förfinar vi kanske ett redan existerande koncept. Men det nya materialet är väldigt mycket mer eget, mycket mangel men fortfarande väldigt specifika låtar med egen identitet. Och om jag får säga det själv så är det väldigt mycket UNDIVINE över det! Tror vi börjar närma oss ett eget sound inom stilen så att säga.

Ny platta på G
I skrivande stund är materialet till UNDIVINEs andra fullängdare inspelat och klart sedan en tid tillbaka. De ovannämnda bekymren med skivbolaget gör emellertid att ett releasedatum är omöjligt att fastställa i dagsläget, men Holmer hoppas att ett nytt bolag får upp ögonen för bandet så att skivan ser dagens ljus senast under våren. Sångaren har alltså ingen aning om när, eller ens om, skivan kommer att släppas, men kan i alla fall garantera att låtarna är förbaskat bra.
- Det är som sagt mer mangel, den är mycket hårdare och mörkare än "A Deceitful Calm". Jag är jävligt nöjd med både min egen och de övrigas insats på skivan.
Med andra ord finns det all anledning att hålla tummarna för att skivan släpps så snart som möjligt. I väntan på att rätt bolag skall nappa på det nya materialet sysselsätter sig UNDIVINE med att sammanställa låtar för en tredje fullängdare, något jag finner tämligen märkligt då detta borde vara ett perfekt tillfälle att ge sig ut på vägarna. Av diverse anledningar har det dock inte blivit något turnerande för Gävlekvintettens del i samband med releasen av "A Deceitful Calm".
- Vår basist, Robban, hoppade av och Krisha som tidigare spelade gitarr tog hans plats. Så vi har stått med bara en gitarrist under ganska lång tid och därför känt att det inte varit så stor idé att spela live. Dessutom jobbar alla olika skift, så vi har inte kunnat repa skitmycket. Men nu har vi fått in en ny gitarrist [Sami Mäki, und. anm.] som lärt sig låtarna, så förhoppningsvis skall vi väl lyckas spela lite mer i framtiden. Tyvärr suger Sveriges klubbscen, det är helt jävla omöjligt att få spelningar om man inte har minst två skivor och ett bra huvudband med sig, så det är ju också en rätt stor anledning...
Framtiden för UNDIVINE är alltså oklar på många håll. Det är oklart när den nya skivan kommer ut, och man har det kämpigt med att nå ut till sin publik live. Bandet blickar dock framåt med viss optimism, medvetna om att en lösning på problemen kan finnas bakom nästa krök. Och vem vet? Kanske blir 2009 ett oheligt år trots allt.
- Vi hoppas ju verkligen att vi ska få nytt skivkontrakt så vi får ut nya skivan så snart som möjligt, och lite livespelningar skulle heller inte göra ont.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.