Annons

Lion's Share - Ett emotionellt uppvaknande

LION'S SHARE är ett band som funnits i våra hårdrocksmedvetanden i över tio år. Från och till har de framställts som svensk hårdrocks framtid. De har gjort en musikalisk resa från den progressiva metallen till en rakare och mer klassisk variant. Och de har turnerat med storheter som DIO och MOTÖRHEAD. Kort sagt; ett spännande band som vi vill titta lite närmare på. Med anledning av deras senaste släpp "Emotional Coma" ställde vi några frågor till Sampo Axelsson och Lars Chriss.

Efter de vanliga artighetsfraserna så börjar Sampo dra historien om bandet:
" Första plattan släpptes 1995 på Century Media Records. 1997 kom andra albumet "Two" och samma år följde en period av intensivt turnerande med band som ICED EARTH, NEVERMORE, och SAXON. Året efter, 1998, bar det iväg på turné igen tillsammans med U.D.O.
" 1999, fortsätter han, kom tredje albumet "Fall from Grace" på Massacre Records. Året fortsatte med gig på Sweden Rock Festival, Monster Of The Millennium-turnén " tillsammans med MANOWAR, DIO och MOTÖRHEAD samt en turné med Dee Snider (TWISTED SISTER).
Och som om det inte vore nog så lägger han till:
" 2001 släpptes albumet "Entrance" och LION'S SHARE gjorde ett antal headlinegigs plus ytterligare ett framträdande på Sweden Rock Festival.
Efter några års break är bandet tillbaka med nytt album "Emotional Coma", ny line-up och nytt skivbolag " AFM Records.

Undertecknad bevistade Monster Of The Millenium-turnéns stopp i Norrköping. Men sölig som man är så lyckades jag missa LION'S SHARE. En öppningsakt hela vårt sällskap sett fram emot. Trots favoriter som DIO och MOTÖRHEAD så var vi lite besvikna över att behöva missa LS. Jag ber Lars som precis anslutit att intyga att vi åtminstone inte missade bandets bästa gig någonsin.
" Har inget direkt minne av just den spelningen men det var en otroligt rolig turné rakt igenom. Vi var ute i en månad och öppnade för DIO, MOTÖRHEAD och MANOWAR i stora sport- och ishallar. Alla banden var grymt trevliga och behandlade oss med största respekt. Att Ronnie James Dio är min favoritsångare och en av mina absolut största idoler gör ju inte saken sämre, småler han.
" Tror faktiskt att delar av "Unholy Rites"-videon är från det giget nu när jag tänker efter, drömmer han sig dock tillbaka.

När jag ber Sampo dra lite av influenserna så bekräftas mina gissningar.
" Bandet har ju funnits ett tag och influenserna kanske har skiftat något men dom klassiska metalbanden som t.ex. JUDAS PRIEST, SAXON, MEGADETH, BLACK SABBATH (Dio/Martin eran) märks ju tydligt.
" Det känns som bandet idag tagit ytterligare ett kliv mot rakare metal. Framförallt om man jämför med dom första skivorna som var mera prog metal.

När jag ger min bild av LS som ett band som ständigt varit aktuella som de allra största påläggskalvarna inom svensk hårdrock, och undrar om det varit pressande så säger Lars;
" Vi försöker alltid prestera på topp vilket leder till både ångest och sömnlösa nätter mellan varven. Jag är min största kritiker så pressen är nog faktiskt ännu större från oss själva. Vi lägger ner mycket tid och pengar på att LION'S SHARE ska stå för högsta kvalitet i varje led. Våra skivor är rätt tidlösa vilket förhoppningsvis kan leda till att många upptäcker dem långt efter att de släppts.
Det är något som undertecknad måste ta tag i. Att upptäcka dem alltså.

Ett band som funnits så pass länge och som dessutom tagit en del break byter givetvis en del personal. Jag frågar lite om hur det kom sig att Patrik Johansson landade bakom mickstativet.
" Det var innan jag kom med, säger Sampo. Lars fick ett tips från en polare, 2003 tror jag, som hade hört en mp3.a på Internet med Patrik. Vi gick inte ut med honom som sångare förrän långt senare eftersom vi ville jobba på i lugn och ro utan stress och krav på ny skiva.

Som låtskrivare tycker jag alltid att det är intressant att höra lite om hur musiken kommer till i olika sammanhang. Så jag ber honom berätta lite om skapandeprocessen.
" I nuläget skriver Lars och jag tillsammans, börjar basisten och fortsätter:
" Vi började skriva ihop till albumet "Emotional Coma". Nu hade ju Lars jobbat med det materialet i några år innan jag kom med och hade massa låtar klara men några spår blev det som vi skrev tillsammans.
" När det gäller låtskrivandet brukar vi börja skriva på varsitt håll " alltifrån hela låtar till korta fragment. Efter det träffas vi och lyssnar, utvecklar och sammanfogar våra idéer " om det behövs.

Undertecknads favoriter från plattan är "Trafficking", "The Arsonist" och titelspåret "Emotional Coma". Att få en musiker att plocka fram en favoritlåt från senaste plattan är lika svårt som att få honom/henne att erkänna att den nya plattan kanske inte är riktigt så stark som den förra., dvs. det är stört omöjligt. Men jag provar ändå. Sampo börjar starkt.
" Jag tycker videolåten "The Edge of the Razor" är en bra låt och kul att spela live, säger han. Men sen börjar cirkusen"
" Men dom du nämnde är också bra. Äh fan, hela plattan är bra!

Man kan nog bara återigen konstatera att det är skillnad på en artist som jobbat länge med ett material och sedan släpper det ifrån sig och en lyssnare som rent krasst kan bilda sig sina egna uppfattningar om låtarna på bara några genomspelningar. 

Sampo berättar vidare att trummorna las i Boo Studio i Stockholm med assistans av Robert Wellerfors (f.d. hustekniker i Polarstudion), att mixen gjordes i Megaphone Studio av Ronny Lahti och att resten, dvs. sång, bas och gitarr, spelades in i LS mobile studio.
Jag frågar honom om de känner att de kunnat göra någonting på ett annat sätt.
" Inte som jag kan komma på nu. Det ligger massa tid och energi (= blod, svett och tårar) i det här albumet. Kanske ser man det annorlunda i framtiden med lite distans men inte nu. vi är väldigt nöjda med resultatet!

Som vanligt vill jag ha reda på om det hände något skoj eller galet i samband med inspelningen.
" Skulle väl vara när Ronny Lahti gjorde sin egen mer progressiva version av "Clones of Fate" genom att förskjuta trumfilerna en takt senare än övriga instrument. Spännande resultat måste jag säga, den kanske kommer som bonusspår i framtiden, utbrister Sampo.
På tal om bonusspår, etc hur promotar ni plattan?
" Under sommaren gjorde vi stora festivaler i Sverige och utomlands. Sweden Rock Fetsival, Metal Heart i Norge, Mälarrocken, Magic Circle festival (MANOWARs egen festival) i Tyskland, m.fl. Vi har även gjort klubbgig runtom i Svertige. Sen har vi gjort ett antal intervjuer i svensk och utländsk press och dessutom har skivbolaget annonserat duktigt i div. rocktidningar, berättar han.
" Känns som den biten av promotionarbetet funkat bra, säger han nöjt.

Sampo konstaterar att det är svårt att nå ut i bruset idag när det släpps så många plattor.
" Men det gäller att slita på och inte ge upp. Bandet är ju etablerat sen förut och det hjälper ju såklart. På plattan har vi dessutom fina gäster: bl.a. Glen Drover (MEGADETH) och Bruce Kulick (KISS) och det hjälper ju också till.
Jag frågar om det var bolaget som fixade dessa båda herrars medverkan.
" Nej, det var via egna kontakter. Bruce Kulick var i Stockholm för ett KISS Expo då vi bjöd in honom till studion. Jag är stort KISSfan sedan jag var åtta år gammal så det är givetvis lite speciellt att ha honom med på plattan. Glen Drover har jag känt sedan ett par år och vi brukar ses när han är i Sverige med MEGADETH berättar Lars.

Axelsson berättar också att mottagandet av plattan varit grymt bra.
" Fantastiskt! Bra recensioner och den tilltalar både nya och gamla fans vilket är kul.

Annars är framtiden på sätt och vis redan här för LION'S SHARE i så måtto att de redan skriver material till nästa album.
" Just nu skriver vi nytt material till nästa album. I vår kommer vi att göra klubbgigs och till sommaren satsar vi på festivaler. Plattan släpps i dagarna i Japan sen blir det Ryssland, Sydamerika och USA, börjar han rabbla. 
" Vi kommer även vara med på en live-DVD som spelades in i somras på Magic Circle- festivalen tillsammans med bl.a. MANOWAR och GAMMA RAY.
 
Och som om inte det räckte som tidsfördriv så har Sampo ett litet soloprojekt också. Jag ber honom att berätta om det.
" Projektet heter ROAD To RUIN och består av Lars Chriss (gitarr), Matti Alfonzetti (sång), Thomas Broman (trummor) och Sampo Axelsson (bas).
" Idén till ROAD To RUIN föddes när Lars och jag skrev låtar till "Emotional Coma". Vissa av låtarna passade inte in i stilen vi var ute efter för LION'S SHARE men var samtidigt för bra för att hamna i byrålådan. Så vi tänkte att vi drar igång ett projekt med klassisk hårdrock typ RAINBOW, WHITESNAKE, THIN LIZZY, etc. Debutplattan släpptes den 26 oktober på Metal Heaven Records. Mottagandet har varit väldigt bra hittills med fina recensioner och omdömen. Definitivt en platta för de som gillar klassisk hårdrock! Det finns smakprov på vår MySpace: www.myspace.com/roadtoruintheband.
Något som undertecknad ämnar kolla in. Det låter definitivt som ett släpp i min smak.

Under snacket kommer vi in på musikindustrin i stort. Då landar man givetvis i problematiken med nedladdning av musik. Illegal då alltså...
" Tyvärr ser jag ingen ljusning i nuläget. Det behövs riktiga krafttag ifrån beslutsfattare och politiker för att komma till rätta med det här, inleder Sampo.
" Visst, det har ett stort pr-värde att musiken sprids på Internet " man når många nya lyssnare. Men man vill bestämma själv vilka låtar som ska ges bort gratis och framförallt så kan man inte ge bort ett helt album som kostat 150 000:- konstaterar han. 
" Det är svårt att säga hur framtiden blir men som det är nu kan det inte fortsätta.
Undertecknad kan bara hålla med. Det finns ju inte så många andra yrkesgrupper som gillar att jobba gratis så varför skulle ex. musiker vilja göra det?

Intervjuobjektet blir mycket gladare då jag ber honom kommentera läget för hårdrocken.
" Läget ser bra ut! Mycket nya band och ett stort intresse för både ny och äldre hårdrock. Kul att se en yngre publik som hittar fram till hårdrocken, jublar han.

Vi avhandlar också som hastigast var SM-guldet i hockey för innevarande säsong kommer att hamna. Lars är helt övertygad om att det kommer att firas ungefär mitt i Sverige fram i april.
" Timrå IK så klart!

Jag ber dem avslutningsvis adressera läsarna:
" Hårt rockande hälsningar till alla Metalcentrals läsare " kul att vi fick vara med!  Vi syns framöver! Kolla in www.myspace.com/lionsshare eller www.lionsshare.org för senaste nytt.

Därmed är det bara att tacka för en inblick i hårdrocksvärlden som den ter sig för lejonparten av oss, dvs. vi som uppskattar rak okonstlad hårdrock med fötterna i framförallt 80-talet.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.