Annons

Easy Action - Glammens gudfäder är tillbaka

Innan den stora glamvågen slog igenom med band som POISON, MÖTLEY CRÛE och WARRANT fanns svenska EASY ACTION, som tillsammans med HANOI ROCKS utgjorde fundamenten i den stundande glamrörelsen. Bandet fick aldrig den erkännelse de förtjänade men är nu tillbaka och gör äntligen den hyllade debuten tillgänglig för allmänheten. Metalcentral ringde upp Kee Marcello för att ta reda på om gammal hårspray någonsin falnar.

När jag ringer upp en otroligt trevlig och gladlynt Kee Marcello i dennes hem är det inte utan en viss vördnad. Det rör sig trots allt om mannen vars solon jag dyrkade hemma i pojkrummet och fortsatt högakta under alla år, kort och gott en av mina absoluta favoritgitarrhjältar. Jag lyckas dock behålla min sans och sätter fokus på artikelns huvudämne: EASY ACTIONs återförening och återsläpp av debuten. 

Hur står det till med EASY ACTION i dagsläget?
" För närvarande ligger vi mest i startgroparna inför den 13:e november då det kör i gång på allvar. Vi har planerat in några repdagar och sen ska vi göra några tv- och radiosaker här i Sverige och sen ska vi väl följa skivans releaseväg. Tanken är att den ska ut i Japan och runt i världen, det beror mycket på var intresset är och så vidare. Men det var ungefär som när vi spelade på Sweden Rock Festival 2006, vi hade ingen aning om vad vi skulle få för mottagare, det är ju ändå 20 år sedan. Så jag tänkte: antingen blir det närmast sörjande eller några få där men det var fullpackat med folk. Det var massor med kids som hade skrivit plakat med låtarna på och dom där snubbarna och brudarna var ju inte födda när vi höll på, så de måste ju ha snott morsan eller farsans plattor.
Grabbarna ska lira tillsammans med TWISTED SISTER 13: e november i Lisebergshallen och 14: e i Solnahallen i Stockholm. Det blir en grym kick-off med en sådan Glamfest.  Kee berättar dock att han inte känner grabbarna i TWISTED SISTER, han har träffat en hel del folk genom tiderna men aldrig Dee Snider med anhang. Men han är glad och positiv till det hela och menar att det inte är vardag man har glamfest av den digniteten i Svedala. 

Återutgivning
Nu ger EASY ACTION åter ut sin debut, kryddad med nio bonusspår. Skivan släpptes ursprungligen precis innan cd-formatet slog igenom. Nu ges den ut över hela världen och det roliga med extraspåren är att det rör sig om grejer bandet fått mail om genom åren som de lyckats samla ihop. Till exempel en livespelning från Stockholm 1989 då de gjorde en återförening, den enda återförening de gjort, med undantag från den nuvarande. Därefter följer en låt från Sweden Rock Festival 2006, "Round, Round, Round" som var en singel som aldrig hamnade på någon platta eftersom bandet aldrig gjorde någon uppföljare. Den sistnämnda är mixad av Eddie Kramer som också är KISS producent. Sen är det lite annat smått och gott, som "In The Middle of Nowhere" från skräckfilmen som de spelade in, betitlad "Bloodtracks", en fantastiskt kultförklarad rulle. Som en liten kuriosa kan nämnas att när filmmakarna såg att de kunde använda sig av EASY ACTION som varumärke, döpte de om filmen till "Shocking Heavy Metal".
" Debuten släpptes i två versioner. En som släpptes i Sverige och en annan som släpptes över hela världen via Warner Brothers och då tog vi bort en låt, "Turn Me On", och lade istället till "Rock On Rockers" och så gjorde vi en ny version av "End Of The Line" så alla de här låtarna är med. Man vill ju bjussa på något extra när man gör en re-issue, så det blir lite mer än tio låtar liksom, det blir nästan ett album till där. Det är exakt tjugo låtar.
Plattan förtjänade ett bättre öde än den fick. Vi var ju lite för tidiga. Bara några år sedan så började ju den amerikanska glamvågen och där har det ju lånats kraftigt från både oss och HANOI ROCKS. De har ju varit väldigt inspirerade av ScanGlam som de kallade det, Skandinavisk Glamrock. Jag har alltid tyckt att det varit tråkigt för vi hade en bra grej på G där. Vi hade en massa bra låtar och dessutom ett jättebra skivkontrakt. Vi var ju det första hårdrocksbandet från Sverige som fick ett direktkontrakt med ett amerikanskt bolag. Så allting var upplagt för att bli totalsuccé men vi var väl lite för tidiga.

Hur trivs ni ihop som band efter så många år isär?
" Det är bara jag och Zinny från original line-upen av olika orsaker men de gamla medlemmarna stödjer det helhjärtat. Jag och Zinny har ju alltid hållit kontakten. När jag gick med i EUROPE och flyttade till Los Angeles bildade Zinny SHOTGUN MESSIAH och vi bodde faktiskt väldigt nära varandra i LA, två, tre kvarter bara. EASY ACTION var ju ett polarband, vi var ett gäng kompisar som började spela.

Jag är inte så bevandrad i omständigheterna kring ditt avhopp från EASY ACTION Kee, men det hela berodde på att du rekryterades av EUROPE va?
" Nja, först droppade skivbolaget oss och då gick jag och Zinny olika vägar. Sen gjorde jag en platta som vi aldrig skulle ha kallat EASY ACTION, med Tommy Nilsson på sång. Därefter gick jag med i EUROPE, oktober 1986. När jag kom till LA så bodde alltså redan Zinny där.

Elaka tungor talar om att EASY ACTION bara återförenats för att mjölka pengar ur den nya glamvågen, vad är din respons till det?
" Vi har aldrig ens tänkt i de banorna, säger Kee med ett skratt. Finns det ens pengar i musikbranschen längre? Det finns säkert en del som tror att det är därför vi är tillbaks och det kanske det är indirekt, men det hela började med att det var någon som gjorde en festival nere i Europa och ville ha oss och HANOI ROCKS som headliners men det blev aldrig av. Men det gick massa rykten och så ringde Sweden Rock Festival och ville ha oss, så vi återförenades på begäran så att säga. Sen blev nästa steg att försöka få ut den här plattan, som vi alla gillar så mycket på cd.
" En annan rolig detalj om plattan är att vi aldrig hittade orginaltapen från inspelningarna så vi fick mastra från vinyl. Det visade sig att de som äger rättigheterna för vår skiva, Sony, hade tryckt in alla original tapes i en gigantisk lagerlokal. Förr så var man rätt dålig på att märka banden så det har varit svårt att hitta. Det skulle säkert ta tre heltidsanställda flera månader att hitta banden. Det slutade med att vi fick hitta ett mer eller mindre ospelat ex av vinylen som vi fick mastra ifrån.       

Nya band
EASY ACTION var ju bland de absoluta föregångarna till glamscenen som blev så stor på det åttiotal vi alla älskar, därför känns det otroligt intressant att ta reda på hur Kee och hans bandkamrater ser på alla de nya Sleaze- och Glam-band som dykt upp på senare tid. Tycker han att de förstått grejen eller är de helt ute och cyklar?
" Ja, det är blandad frukt där *skratt*. Jag gillar CRAZY LIXX, tycker de låter riktigt bra. Jag har inte hört så mycket av CRASHDÏET, men jag föredrar CRAZY LIXX framför det jag hört. Jag tycker mest det är kul bara, det är kanon. Det känns helt rätt att det här får en revival.
 
Vi talar vidare om hur allt går i cykler, om hur 80-tals scenen helt plötsligt var utbytt mot deprimerade, flanellskjortsbärande pipskäggsnissar med flottigt hår.
" Jag var i staterna när det där hände. Det var en outsagd revolution där. En dag minns jag när jag gick nedför Sunset Strip, då hade folk på sig trasiga jeans och pudelfrillor och dagen efter hade alla de ersatts med snubbar i polokragar och page. Ingen ifrågasatte något utan det bara blev så. Varje reaktion har en motreaktion antar jag. Helt plötsligt skulle alla bolag ha ett grungeband. Till och med KISS försökte göra en grungeinspirerad platta, "Carnival of Souls".

I Wan´t Action
Ett av glamrörelsens absolut största flaggskepp var POISON, med 20 miljoner sålda skivor. Bret Michaels med anhang spelade in en låt vid namn "I Wan´t Action" som av de kunniga sades vara en otroligt tydlig rip-off av EASY ACTIONs "We Go Rocking".
" Jag var helt chockad. Jag var i San Fransisco med EUROPÉ, på vår första USA-turné och då förverkligade jag en gammal dröm som jag hade att köra en cab över Golden Gatebron. Väl ute på bron sa min kompis åt mig att sätta på radion och då hörde jag refrängen till "I Wan´t Action", alltså min låt med ett annat band och med en annan text. Jag höll på att köra av bron, det hade man inte väntat sig. Sen ringde jag min manager och det kom snabbt fram att det var ganska uppenbart att det var samma refräng. Kort därefter fick vår basist kontakt med producenten till POISONs debut och denne erkände att han hade givit POISON vår skiva och föreslagit att de skulle ha gjort en cover på just "We Go Rocking". Det hela gjordes upp i rätten och de betalade oss en summa för det men kanske inte så mycket som de borde ha gjort. Men på ett sätt är det väl smickrande också.

Hur ser framtiden ut för EASY ACTION?
" Vi har gigs och promotion planerat inför den närmsta tiden, hösten och våren och därefter festivaler till sommaren. Jag och Zinny ska börja snickra på lite material nu också och se vart det leder men det är vad vi sagt hittills. I slutändan är det publiken som bestämmer, vill de se oss live och höra mer musik så blir det säkert så att vi fortsätter men just nu har vi bara skrivit upp oss på den här skivan och turnén som följer. Men vem vet?

Du har precis avslutat en turné där du rest runt och haft gitarrclinics. Hur var dina upplevelser kring det?
" Ja, det var tjugo clinics drygt på turnén. Jag har hört min röst så mycket att jag blivit halvt schizofren, haha. Men det har varit kul och lärorikt, det betyder ju väldigt mycket. Det var förvånansvärt mycket kids där och det känns som att den nya generationen av melodiska hårdrockare föds om i de yngre åldrarna nu. Det var ett glapp där på nittiotalet men nu är det massor som kommer fram. Alla spelar de gitarr och alla har de gemensamt att de bara lyssnar på band från den här tiden.

Slutligen, har du något meddelande till Metalcentrals läsare?
" Kom och se oss live för det kommer att bli helt galet bra! Vi var fantastiskt bra då men med den här erfarenheten i ryggen och med det här bandet så är vi livsfarliga. Sen kan jag meddela att vi har en hemlig pyrosponsor, så det är bomber och granater. Var beredda på överraskningar!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.