Annons

W.A.S.P. drivs av ilska

- Den här gången siktar jag mot strupen. Jag ville inte linda in det i några omskrivningar. Blackie Lawless är arg. Arg och besviken. Han är arg på den regering som idag styr USA och lämnar sin befolkning i sticket när det behöver ledarskapet som bäst. Han är besviken på hur presidenten agerar på den internationella politiska arenan. Resultatet av denna ilska och besvikelse är "Dominator". Metalcentral har som en av få utvalda svenska medier fått en pratstund med Blackie Lawless.

"Cause some here are slaves
that worships guns that spit thunder
The children that you made
Have lost their minds"

ur "The Headless Children" (1989)

Blackie Lawless ger intrycket av att vara en man på sin vakt. Han svarar avvaktande nästan fåordigt stundvis och ofta med en motfråga. Som intervjuare får man hela tiden känslan av att man håller på att göra bort sig eller säga någonting som kommer att resultera i att han lägger på luren. Inför intervjun har vi fått flera påminnelser till redaktionen om att den som gör intervjun måste vara väl insatt i den nya skivans koncept. Det är bäst att lyda.

Ilska har alltid varit Blackie Lawless främsta drivkraft. En ilska som han själv tror kommer från hans strängt religiösa uppfostran. Hans behov av uppror har alltid varit stort. W.A.S.P. har varit ett utmärkt verktyg för att få utlopp för denna ilska. Efter den 11 september 2001 var han en stolt patriot precis som många andra amerikaner och det tog sig uttryck i skivan "Dying for the World" Men när Blackie besökte New Orleans efter stormen Katrina som förstörde större delen av staden förbyttes stoltheten mot skamkänslor. Han såg hur de federala myndigheterna struntade i befolkningen och vreden växte. Och den här ilskan fick nytt bränsle dagen då han såg hur USA:s president George W Bush framför kamerorna på ett stort internationellt möte mellan världsledarna sade till Storbritanniens premiärminister att få Syrien att sluta ställa till det i Libanon. "They need to stop this shit" sade presidenten omedveten om att kamerorna rullade. Blackie tyckte att det verkade som om Blair blev behandlad som USA:s knähund och han skämdes och ilskan växte. Blackie Lawless berättar om sin syn på George W Bush som president.
- Den här administrationen som sitter i Vita huset just nu är helt utom all kontroll. Och ska jag vara helt ärlig så har vi inte sett någonting liknande i det här landet sedan Richard Nixons dagar. Det blir värre för varje dag som går. Den här gubben är i en helt egen liga.
- För att återknyta till Nixon så var han väldigt influerad som president av sina resor till Europa. För varje gång han kom tillbaka från Europa så försökte han mer och mer göra om Vita huset till en monarki. Men det är inte systemet vi har valt att ha som stadsskick här. George W Bush har en helt annan taktik. Han kör rakt över konstitutionen. Regeringen verkar hitta på nya saker vartefter saker och ting sker. Och på det sättet är Bush farligare än Nixon.
    Vad menar du med farligare?
- Det Nixon gjorde och det som orsakade hans fall var egentligen inget allvarligare sett ur ett konstitutionellt perspektiv. Han ljög bara om fel saker. Sådant pågår än idag i politiken. Men Bush ljuger inte enbart. Han använder hotet om terrorism för att montera ner den amerikanska konstitutionen bit för bit genom nya lagar som ger honom mer makt och folket mindre inflytande över sina liv.

    När jag ser nyheter från USA så får jag intrycket av att det är ett land lamslaget av paranoia och övervakning. Hur skulle du som bor där beskriva USA idag?
- 11 september 2001 gjorde oss alla rädda och arga. Att Bush blev omvald är ett direkt resultat av det som hände i New York den dagen. Så Al Quaida gjorde det värre både för oss i USA men också för resten av världen. Han (Bush) fick näring från den rädsla som fanns i landet. Men sedan dess har folk både i USA och i resten av världen fattat att vi blev grundlurade flera gånger om. Abraham Lincoln sa en gång att ett hus som är delat kan inte stå upp. Och just nu är vi delade på ett sätt som vi aldrig varit förut.
     Om du själv skulle få beskriva vad det är som gör USA till det land som du älskar?
- Folket! Jag tror nog att resten av världen fattar att när de säger att de inte gillar USA så menar de USA:s regering och inte folket. Åtminstone hoppas jag det. Det är det jag försöker säga med den här skivan. Det är en kritik mot administrationen och inte mot folket. Och ser man till presidentens popularitet i mätningar just nu så förstår man vad folk tycker om honom. Ingen sittande president sedan Nixon har någonsin haft så lågt stöd för sin politik som George W Bush. 

Bibeln enligt Blackie Lawless 
Blackie börjar citera och argumentera och Undertecknad blir lite nervös för Blackie börjar fråga vad jag tycker om ett citat av Thomas Jefferson som lyder "frihetens träd måste då och då gödas med blodet från patrioter" och frågar sedan med myndig röst "well, you think about that for a minute Magnus" och blir sen tyst. Kallsvett. Jag hasplar ur mig något om att ja det där var ju stora ord. Ett svar som möts med ett uppfodrande "Yes. Isn´t it?" Sen ett par sekunders tystnad till där jag är övertygad om att han blivit skitsur och snart ska slänga på luren. För att inte gå i debatt om vad jag tycker om patrioter så styr jag in samtalet på religion istället. Jag frågar om just det faktum att Bush är religiös har spelat in i det som nu händer i USA och världen.
- Jag trodde det till att börja med vilket har att göra med att jag själv är uppfostrad i en strikt kristen familj så jag vet hur människor med en stark tro tänker. Men allt eftersom tiden har gått så blir det allt mer klart för mig att så inte är fallet. Jag nämner det i låten "The Burning Man" med raderna "the God he's listening to ain't mine". Med andra ord så menar jag att den gud han pratar med är inte samma gud som jag pratar med.
    Du använder ofta bibliska liknelser i dina texter. Har det med din uppväxt att göra?
- Egentligen tycker jag nog mest att det är väldigt bra metaforer som kan lära oss någonting. Ett gammalt ordspråk säger att om man inte lär av det förflutna så är man dömd att misslyckas i framtiden. Men som svar på din fråga så använder jag nog dessa metaforer också för att jag är uppväxt med dem och jag tycker att det finns bra saker i de religiösa texterna som vi kan lära oss bra saker av. Man får goda råd som förhindrar att man skjuter sig själv i foten.
    Du verkar också vara väldigt väl insatt i amerikansk historia. Du har citerat många stora män under den här intervjun"
- Men det är ju från historien vi kan lära oss någonting precis som med religionen. Nu kommer det en ny generation som tror att de vet allting men så är det inte. Man måste se tillbaka för att förstå och kunna undvika att göra om samma misstag. De här människorna som jag citerar och som är en del av historien har redan stoppat handen i lågan och bränt sig om du förstår vad jag menar. Ska vi göra samma sak bara för att förstå att vi kommer att bränna oss?

Struntar i topplistorna
    Skulle du kalla W.A.S.P. för ett politiskt band?
- Absolut! Det har vi varit sedan slutet på 80-talet när vi släppte "The Headless Children". I och med den plattan så tog jag bandet till en helt ny nivå. Det har främst att göra med att man växer som artist. Man vill utvecklas och förändras. Jag har alltid fått intrycket av att människor är rädda för ordet "förändring". På något sätt tror jag att det har med att folk uppfattar det ordet som att man måste ge upp något för att förändras. Men jag har alltid sett det som att man förändras genom att lägga till någonting mer.

Efter 23 år sedan debuten och ett stort antal plattor så kanske man skulle kunna ana en avmattning i karriären för W.A.S.P. Men Blackie Lawless har inga planer på att börja avsluta sitt liv som sångare i ett av hårdrockhistoriens mest legendariska band. Tvärtom så tycker han att det både är roligare och viktigare än någonsin att fortsätta. Han förklarar hur han ser på sig själv som artist.
- Det jag gör är egentligen samma sak som du gör; vi är båda reportrar. Vi rapporterar det vi ser med den skillnaden att jag skriver det på vers. Så som jag ser det kommer jag att fortsätta med det här resten av mitt liv. Jag har lärt mig att de skivor man spelar in speglar den man är just vid det tillfället.
- Den du var för fem år sedan är inte den personen som du är just nu. Det du tycker och känner förändras under tiden som livet går vidare. Det enda sanna sättet att arbeta som artist är att reflektera det du är just när du skriver det. Bryr du dig bara om vad som är populärt just nu och vad som slår på försäljningslistorna då är du bara någon som spelar in skivor. En sann artist reflekterar samtiden och tar ögonblicksbilder över den tid de lever i. Och det är vad jag gjort med "Dominator"!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.