Annons

Richard Kruspe - Bernstein - Rammstein

Mitt första möte med det tyska undret kom 1998 då chockrockarna Marilyn Manson ställde in sin Hultsfredsspelning, något som fick det att tåras i mången gothrockares ögon. Men vi som var på plats fick gott om plåster på såren, för ersättare blev ett, åtminstone för mig, okänt tyskt industri metalband vid namn Rammstein.
Den kvällen glömmer jag sent, för jösses vad nöjd jag var när jag gick och lade mig i mitt regntyngda tält. Jag hade precis sett en timmeslång uppvisning i tysk perfektion. 

Anledningen till att de spelar så pass aggressiv musik och har en väldigt "biffig" attityd på scen härstammar i deras uppväxt i det forna Öst/Västtyskland.
Richard säger att det nog är så för större delen av dem som växte upp under den tiden, men att det handlar om att få ur sig sina aggressioner och frustrering på olika sätt. Vissa valde sport, andra valde att spöa på folk, killarna i Rammstein valde musiken. Då bandet kommer från Tyskland och sjunger på sitt modersmål kan man ju tro att de skulle ha svårt att nå ut till en större publik utöver den tysktalande delen av världen, men så är ju definitivt inte fallet. Richard förklarar detta med att det finns ett par viktiga faktorer som spelar in:

För det första: Musiken. Den måste vara äkta. Richard spelade musik långt innan han bildade Rammstein.
- Att kopiera något redan etablerat är som att ljuga för sig själv, och folk kommer inte att ta dig på allvar. Det spelar ingen roll vilket språk du sjunger på, om du är "på riktigt" så kommer du föra fram dina känslor och folk kommer att kunna ta emot det ändå. När jag var 13 kunde jag inte förstå ett ord av vad mina idoler sjöng, men det spelade ingen roll. För mig var det enda viktiga att jag blev berörd av musiken i sig. För det andra handlar Rammsteins framgång mycket om att vi är så pass visuella, vi är ju ett liveband, ett rent spektakel på scen. På scen tar vi upp roliga såväl som allvarsamma saker. Efter en konsert säger många att de kände sig som barn igen, de har kul genom att de själva blir en del av upplevelsen.

Att provocera och chockera är idag ett nödvändigt ont för att få uppmärksamhet i den allt mer trångbodda musikscenen, där band som Marilyn Manson, Cradle of Filth m.fl. står i frontlinjen. Jag ber Richard berätta hur de ser på dylika band, och hur mycket som är spel för gallerierna när det kommer till deras egen attityd med välpumpade kroppar och pyromani? 
- Vet du vad det största problemet är med tyskar? Folk säger alltid att tyskar inte har någon humor, men det beror på att vi som ett folk inte har tillräckligt stort självförtroende. För att kunna vara ett fungerande folk måste vi kunna skratta åt och med oss själva. Om du ser en Rammsteinkonsert så kan du räkna med att du kommer skratta. Visst är de band du nämner spännande att se på visuellt sett, men om du glömmer att tvätta bort sminket innan du går hem för dagen så har du problem med dig själv. Vi tar dock givetvis oss själva på stort allvar, men vi har alltid båda fötterna på jorden.

För att fortsätta på det visuella planet: Om jag säger Leni Riefenstahl, vad säger du då? Jag undrar om hon varit en förebild för er? (Författarens anm.: Leni Riefenstahl är en mycket känd tysk kvinnlig fotograf, vars bilder bandet använt i sin video till Depeche Mode-covern "Stripped". Bilderna är från de tyska olympiska spelen i Berlin 1936, vilket var en otrolig propagandafest för nazismen) 
- Först och främst pionjär när det kom till att klippa och sammansätta filmer, och en mycket stark kvinna. Kanske det är därför vi har sådan respekt för henne, jag menar, hon gjorde en film under vattnet när hon var 98 år gammal!

Nu tar vi en djupdykning in i riktigt mörka vatten ett tag. Bandet har nämligen en låt med på filmmusiken till den mycket omtalade och kontroversiella filmen "Lilja 4-ever" av Lukas Moodysson (Vill ni veta vad den handlar om kan ni gå in på www.imdb.com och söka efter Lilja 4-ever). Politiskt intresserad som jag är vill jag ta reda på varför det tyska monsterbandet manglar metal till en av de mest realistiska filmer som gjorts i detta land på länge. Men Richard verkar vara helt ovetandes om filmens handling eller varför de medverkar i filmmusiken.
Däremot så står han fullt bakom alla former av stöd för att stoppa barnprostitution, då han själv har en dotter på 13 år. Han säger nu att han har än mer skäl att själv se filmen, och jag hoppas han gör det snarast, det är en rörande skildring som får en att rysa av obehag.

Tragedin som heter Columbine High School i USA är ju välkänd, och som så många andra band blev även Rammstein indragna i soppan som gick ut på att hitta en syndabock, för det kunde väl inte vara föräldrarnas fel att deras ungar skjuter ner sina skolkamrater? Nä, bättre då att skylla allt på den där hemska hårdrocken!
Hur tror då Richard att Rammstein kommer att bli emottagna när de kommer till USA på den stundande turnén?
- Du vet, det där var bland de största lögnerna sedan lögner uppfanns!
Det är alltid den lätta vägen ut att skylla på musiken, när det i själva verket är samhället som missat sina skyldigheter. Vem som helst som har en hjärna vet att allt annat är skitsnack. Jag menar, ta mig själv som exempel: om jag vore lycklig skulle jag inte göra [sådan här] musik, allt hänger ihop med varandra.
Ingen skulle ju skylla på Mozart om de hade lyssnat på klassisk musik. 

Till hösten är det sagt att det skall komma ytterligare ett tillskott i deras snabbt växande diskografi, där det utöver fyra fullängdare (varav en är en liveskiva) och ett par DVDskivor även finns hela 13 singlar. På bandets officiella hemsida www.rammstein.com fick registrerade fans chansen att provlyssna på omixat material från det som skall bli tyskarnas nästa släpp. De verkar mycket nöjda. Jag bad Richard berätta lite om det framtida alstret, vilket enligt ryktesvägar skall vara annorlunda jämfört med tidigare material. Och jag undrade också varför bandet tryckt ur sig så pass mycket extramaterial på bara fyra släpp?
- Alltså, folket kommer ju att höra att det är Rammstein som spelar, vi har ju inte bytt bandmedlemmar eller så, och förhoppningsvis kommer vi aldrig att behöva göra det heller. Men jag menar, för varje skiva kommer vi att låta på ett nytt sätt. Helt enkelt för att vi är i en ny tid, ett nytt känslomässigt läge. Vår musik låter nu på något sätt mer mänskligt. Bandet kom till slut till en punkt där vi nästan blev slavar till datorerna. Nu, i replokalen, försöker vi hitta oss själva som gitarrist eller trummis osv. Fattar du? Det var inte alls lika mycket maskiner som gjorde jobbet, utan jag kunde känna mig säker i mig själv genom att veta att det är vi som musiker som spelar. 

Singelregnet beror på att de älskar att agera framför kameran, och det enda sätt de kan få göra det är genom musikvideor. Det går ut på att få fram än fler dimensioner i varje sång genom att det visuella även kommer i spel.
Det hjälper även oss stackars satar som inte fattar ett jota av vad de sjunger att få något hum om vad låtarna handlar om.
Det händer ju ofta att band gör udda versioner av sina låtar på singlar.
Nog för att Rammstein använder både dator och synt på sina skivor samt att de har gjort en cover på Depeche Modes "Stripped", men att ta hjälp av det ultimata fjollpopbandet Pet Shop Boys för att göra en remix måste väl ändå vara att ta i eller?
- Ärligt talat hade jag inget med det där att göra! Fniss. 
Det finns en kille som gjort en stråkorkestertolkning av Rammsteins material, och samma person råkade även ha arbetat med Pet Shop Boys, Bob Dylan, Beastie Boys med flera. Vi kände att detta kunde vara en kul grej att göra, då PSB trots allt är ett av de största popbanden i Europa.

Tyvärr kan inte Richard svara på om de kommer över till våra breddgrader under sin turné, men den som väntar får se. Kommande singeln "Mein Teil" skall vara ute i slutet av augusti. En video finns också att se på för oss som inte fattar tyska. Tiden för vår intervju börjar ta slut, och vi avslutar med att lova varandra att ses om/när de kommer på besök. Hoppas Du, käre läsare, också kommer!

Mattias Nilsson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.