Annons

Johannes Persson - Cult Of Luna

- Vi fick reda på häromdagen att skivan fick 10/10 i Metal Hammer, senast en skiva fick det var Metallicas svarta! Så nu sitter vi bara och väntar på att miljonerna ska börja rulla in...

Det är en nöjd Johannes Persson som på skön, rumphuggen norrländska pratar om mottagandet av "Salvation". Fast han tar snabbt tillbaka uttalandet om potentiella miljoninkomster och konstaterar i stället att septetten är lika förvånad varje gång det vankas skivsläpp och folk faktiskt köper plattan. Vilket nu rimligen borde ske i ännu större utsträckning än tidigare; utan att för en sekund ge avkall på sin kompromisslöshet har Umeås finaste valt att vandra samma väg som exempelvis själsfränderna ISIS gjort på nya "Panopticon".
Mer luft och liv i arrangemangen, lite mindre oresonlig tyngd i anslaget. Dessutom medverkar popkillen TIGER LOU på två spår och naturligtvis låter det fantastiskt. Att bandet hamnade här var oundvikligt, resonerar Johannes.

- Efter förra skivan ("The Beyond") kände vi att det blev lite för hårt, vi kunde inte spela alla låtar live och stå för en sådan show.
Vi har haft ett jävla problem med det där, skrockar han.
För snabbt och hårt är inte riktigt våra musikaliska preferenser, dessutom blir dynamiken lidande om manglet blir för massivt.

Även om samtliga bandmedlemmar - utöver Johannes heter de Klas Rydberg (sång), Erik Olofsson (gitarr), Thomas Hedlund (trummor), Magnus Lindberg (ljudteknik, slagverk, gitarr), Andreas Johansson (bas) och Anders Teglund (elektronik) - enligt uppgift lyssnar på i princip alla tänkbara sorters musik finns det ändå vissa som varit extra viktiga i skapandeprocessen den här gången. Johannes menar att det inte nödvändigtvis hörs för lyssnaren, men för honom är det en väsentlig skillnad mot innan.

- Jag som låtskrivare kan höra väldigt tydligt musik jag lyssnat på under låtskrivandet; det har varit hela den här postrockgrejen... har lyssnat extremt mycket på MONO, SIGUR ROS, RADIOHEAD, BJÖRK, EXPLOSIONS IN THE SKY, MOGWAI. För första gången kan jag höra var influenserna kommer ifrån. På "The Beyond" lyssnade jag inte på musik alls, då var jag så jävla förbannad på alla jävla NEUROSIS-jämförelser. "Ok, då ska jag inte lyssna på ett skit!"

Att många fortfarande drar de där ganska onödiga NEUROSIS-parallellerna stör inte nämnvärt.

- Jag skiter i vilket, suckar gitarristen. Något som är väldigt kul är att när CULT OF LUNA började hade ingen hört NEUROSIS. Ingen påstod att vi rippade dem, men det var väldigt mycket snack, så vi kände oss oskyldigt anklagade. På nästa skiva var det jättemycket ISIS-referenser i stället.
Vi känner Aaron (Turner, ISIS frontfigur), han var den första som fick höra demon. Han diggade det så mycket att han släppte en extremt slutsåld sjua med oss på sitt bolag Hydra Head - och detta var alltså innan vi hade hört ISIS! Men eftersom ISIS och NEUROSIS är grymt bra band, så är det inget att uppröras över.

I bästa symfonirockanda är CULT OF LUNA glada för konceptskivor, så även "Salvation". Helhetstänkandet är mer påtagligt än någonsin och allt - omslag, texter, musik - har ägnats den största omsorg för att de olika elementen ska samverka.

- Vi ville göra det vi brukar göra, fast mycket bättre den här gången.
Vi har alltid varit för konceptuella skivor, alla skivor har grundlagt sig vid ett koncept, en röd tråd som går igenom allting. Tidigare har det varit obskyra grejer, nu ville vi göra allt mycket mer konkret. Allt som har med "Salvation" att göra utgår från samma tema. Innan har det varit kringkritik av mycket och det är det nu också till viss del. Det är en historia som är uppdiktad fast ändå inte. Temat om skuld och önskan att ta sig därifrån är grundstenen och det är i alla fall något jag kan hitta i mitt liv och som människor här i västvärlden verkligen är hemma med, ingen kommer undan.

- I och med att du lever ditt liv här i västvärlden är du skyldig till så förbannat mycket jävla skit. Kläderna du köper på H&M, skorna du köper var som helst... du stöder aktivt saker som får andra människor att må förbannat dåligt. Käka på McDonalds, åka bil... var fan tror du bensinen kommer från? Det är ju sant att "ignorance is bliss", vet du inte om det så behöver du inte må dåligt av det, men du lever ett dåligt liv fortfarande. Det är lite som dilemmat i Matrix med det blå och röda pillret.
När du tagit det blå pillret kan du inte komma tillbaka. Du kan inte sluta veta något. Du kan sluta bry dig, men du kommer att må förbannat dåligt över det.

Ni i bandet har alltså tagit det blå pillret?

- Jag har gjort det åtminstone. Då blir det en konstant kamp om hur man lever och vilka kompromisser man kan tänka sig att göra. Man kan aldrig leva ett liv helt skrupelfritt. Hela skivans tema kretsar kring en karaktär som börjar se saker i andra sammanhang och börjar se sin egen del i det hela. Men eftersom ingen annan ser det här känner han sig väldigt ensam och utlämnad, tyngden på hans axlar blir för mycket. Han söker efter ett sätt att komma ifrån sin skuld, därav skivtiteln. Allt är en frågeställning kring hur man ska leva sitt liv och göra det gott, hur man ska tänka och handla. Det är absolut inget normativt album som skriver på näsan "så och så ska du göra", det är mer frågande hoppas jag.

Att dessa tankar uppstår just i Umeå, med sin långa hardcoretradition och sitt stora avstånd till resten av landets musikmetropoler, känns helt naturligt. Hade CULT OF LUNA kunnat existera eller ens uppstå i Stockholm eller Göteborg? Johannes håller med mig om att det måste vara något visst med staden som formar dess musiker och deras förhållningssätt till kreativt skapande i alla former.

- Att bo i Umeå är förbannat bra om man är konstnär eller musiker.
Det finns en form av eget tänkande. Vi som kommer från hardcorescenen har lärt oss från dag ett att man kan göra saker själv, sen tror jag också att den här kulturella isoleringen från storstäderna gör att vi är någorlunda immuna mot trender och kan skapa något eget i stället.
Det är sjukt att det kommer så extremt bra - och numer också framgångsrika - band från en väldigt liten kärna av människor här.
Och bredden är enorm. Har du hört talas om DEPORTEES?
Om inte kommer du att göra det snart ändå. De lirar grym soulcountry och ligger på Virgin. Vidare har vi ISOLATION YEARS, PERISHERS, (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY, CULT OF LUNA, KOMA - alla kommer från samma scen. Det är en jätteliten bekantskapskrets, så det kan inte vara en slump. Det måste vara något i mentaliteten som gör att det blir så bra musik.

Jonn Jeppson

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.