Annons

Kickin Valentina vill ta nästa steg i karriären

Bandet KICKIN VALENTINA bildades 2013 i Atlanta i sydöstra USA. Fem år senare har de två plattor i bagaget och flertalet turnéer och konserter som förband till namn som SEBASTIAN BACH, QUEENSRYCHE och LA GUNS i ryggen. Siktet är inställt på att slå igenom både i USA och Europa. Metalcentrals Henrik Halvardsson fick en pratstund med basisten Chris Taylor som berättade om kärleken till HARDCORE SUPERSTAR, varför de ligger på ett danskt skivbolag och fansens otroliga lojalitet.
 
Det är lite ironiskt att bandet KICKIN VALENTINA har sitt ursprung i staden Atlanta och delstaten Georgia. Hårdrock är något som man vanligtvis inte förknippar med denna stad först och främst, utan snarare hip-hop och r´n´b. 
-Så är det. Men vi har band som MASTODON, BITERS, BLACKBERRY SMOKE och GUNPOWDER GRAY. Dessutom är BLACK CROWES och JACKYL är från vår delstat.  Tittar man dessutom på den sydvästra delen av USA i stort så hittar man namn som exempelvis BABYLON SHAKES. Så rock-scenen här är snarare regional än bara centrerad kring Atlanta, berättar Chris.
 
Men vi tar det från början. Även om KICKIN VALENTINA har sin bas i Atlanta kommer medlemmarna från olika delar av landet. Gitarristen Heber Pampillon är ursprungligen från Uruguay, men växte upp i New York/New Jersey trakten. Trummisen Jimmy Berdine är från Chicago, sångaren Joe Edwards är från Virginia och Chris Taylor är ursprungligen från North Carolina. Av olika anledningar hamnade de i Atlanta och genom sin kärlek till musiken fann de också varandra. Heber och Jimmy satte ihop bandet 2013 och fick snart tag på Joe via en annons på nätet. Chris kände Jimmy sedan tidigare från den lokala musikscenen och fick förfrågan om han var intresserad av att testa med bandet.
-Inledningsvis hade vi faktiskt en andra gitarrist i bandet, men vi gav honom sparken tre dagar innan vårt första gig. Varför? Vi höll på och repade inför spelningen, men han dök inte upp. Dessutom upptäckte vi att vi lät bättre utan honom! (skratt!). Sedan dess har det varit vi fyra.
 
Ganska omgående förstod de att de trots sina ganska olika musikaliska preferenser och bakgrunder hade de något unikt tillsammans.
- Jimmy gillar melodisk rock och powermetal, jag gillar sleazerock, punkrock och gammal trashmetal. Heber gillar bluesbaserad rock och Joe älskar hårdrock men även ELVIS. Det är ganska spretigt, men det funkar. Vi har en gemensam kärna av musik och band som vi gillar, framförallt klassisk hårdrock. Faktum är att när bandet startade ville vi låta som HARDCORE SUPERSTAR. Enkel, rak rock med glimten i ögat och en massa energi. Vi älskar det bandet!

När känner du att ni började hitta ert sound, det som kännetecknar KICKIN´ VALENTINA?
-Det var faktiskt redan ganska tidigt. När jag började i bandet hade de andra redan skrivit klart materialet till vår första ep och musiken hade börjat ta sitt eget liv. Jämför man vår första ep med senaste plattan så låter vi annorlunda.  När man har en grupp med fyra individer och alla för med sig sina egna influenser så kommer musiken oundvikligen att få ett eget sound. När vi skriver låtar tillsammans försöker vi inte låta på ett speciellt vis utan vi går in i ett rum och leker med idéer och det händer saker. På något vis verkar det funka.
 
Var målet från bandets sida alltid att få ett skivkontrakt?
-Ja. Heber kände en kille som ägde en indie-label här i Atlanta så vi släppte vår första ep på Highway 9 Records. Den åstadkom det vi ville då. 
 
Ni startade 2013 och har redan släppt två ep:s och två album. Det är raskt marscherat av ett nytt band på väldigt kort tid.
-Jag gick med i bandet det den våren samma år och vi gjorde vårt först gig på sommaren. Vi släppte ep:n mot slutet av året, så ja, saker hände verkligen snabbt för oss.
 
Ni fick sen ett skivkontrakt med ett dansk skivbolag, Mighty Music, hur gick det till?
-Bandet kom i kontakt med en kille, Ken Anthony. Han hade hört oss på en internet radio station och gillade vår musik. Ken skickade oss ett mejl och sa att han kände en kille på ett skivbolag som han kunde presentera oss för. Vi var väl lite skeptiska först. Du vet, i den här branschen får man höra en massa saker, folk pratar mycket, de lovar saker. Men den här killen gjorde verkligen det han sa att han skulle göra. Skivbolaget var Mighty Music i Danmark och de älskade vår musik och de har släppt två plattor med oss och är intresserade av en tredje.
 
 
Vad är deras roll när det kommer till er musik?
-De låter oss faktiskt göra praktiskt taget vad vi vill. De vet vad vi gör och vilka vi är. Så länge vi inte skickar dåligt material så låter de oss hållas! (skratt!). Vi har tillåtits att välja vår egen producent, Andy Reilly bland annat. Vi gillar den typen av frihet. Det passar oss.
 
Du nämnde tidigare att er första ep låter annorlunda jämfört med er senaste skiva ”Imaginary Creatures” från 2017. Utveckla det.
-Den första ep:n producerade vi själva. Vi ville att den skulle låta lite råare, lite rakare rock ´n´ roll liksom. Sen kom Andy in i bilden och har producerat allt med oss sedan dess. När det var dags att göra ”Imaginary Creatures” ville vi ha ett mer fylligt sound. Vi ville att det skulle låta ”stort”, men även modernt, och Andy hjälpte oss med det. När det kommer till själva låtskrivandet är vi väldigt traditionella dock. Vi är inte ett av de band som skickar runt filer och färdigställer en låt eller en platta via internet. De flesta av låtarna har vi jammat fram tillsammans. Många av låtarna har vi faktiskt spelat ute och testat på vår publik för att se deras reaktioner innan de hamnade på skiva. Ta exempelvis ”Roll Ya One”. Vi spelade den live ett tag men droppade den. Vi ändrade namnet på titeln, texten och arrangemanget för vi var aldrig riktigt nöjda med den innan vi hittade rätt. ”Turns Me On” är en annan låt som vi spelat mycket ute innan. 
 
Vad skulle du säga är den största anledningen till er framgång efter så kort tid som band?
-Uthållighet! Det plus att vi har haft tur att folk har fastnat för oss och vår musik. Jag har spelat i miljontals band tidigare, men de flesta tog sig aldrig längre än en spelning på den lokala rockklubben så man vet aldrig om saker kommer att ta fart eller inte. Vi är ärliga och äkta. Till och med från början visste vi vad vi ville göra: Vi ville ha kul och göra saker på vårt sätt. Vi har aldrig brytt oss om vad som är trendigt eller ej. Vi bryr oss faktiskt inte. Vi vill helt enkelt spela musik som vi gillar och bli framgångsrika genom det. Det verkar som folk kan relatera till den attityden.
 
Minst sagt. Era fans verkar otrolig hängivna.
-Ta tillexempel Monsters of Rock-kryssningen som utgår från Miami varje år. Vi ville gärna spela där och la upp en notis på vår hemsida där vi skrev: ”om ni gillar bandet och vill se oss spela på kryssningen, så rösta på oss och kör hårt”. Och det gjorde de. De bombarderade hemsidan på Facebook med meddelanden och de skrev direkt till arrangören. Det var fansen som fick oss dit. Deras röster är högre och räknas mer än våra egna, så enkelt är det.  Ärligt talat, vi hade inte åstadkommit hälften av det vi gjort hittills utan våra fans.
 
Hur skapar man en sådan hängivelse och lojalitet gentemot ett band på så kort tid?
-Vi interagerar en massa med fansen på våra shower och på sociala media. Vi kommunicerar hela tiden med dem direkt på exempelvis Facebook och umgås också med dem i samband med våra konserter. Vissa band sitter i sina loger innan sina gig och efter showerna går de direkt till sina hotell. De vill inte träffa någon och de vill inte stanna kvar efter showen och umgås med fansen. Vi ser inte på det så. Vi är fyra killar som älskar att spela musik och att hänga med folk. Det tror jag är en av de anledningar till att vi har ett så starkt band till våra fans. De gillar uppenbarligen vår musik också. Gör de inte det spelar det ingen roll hur cool du är eller inte (skratt!).

Vad händer härnäst för KICKIN VALENTINA? Du nämnde att skivbolaget Mighty Music var intresserade av att släppa en tredje platta med er. Är det aktuellt?
-Jag har ingen aning faktiskt! Det vore underbart att kunna ha en ny skiva ute nästa vår, men jag vet helt enkelt inte om det blir så. Vi måste skriva fler låtar, komma in i en studio och få ihop det. Vår senaste skiva började vi skriva i oktober 2016 men den släpptes först i augusti året efter, så det tar tid. Det är vårt sätt att arbeta på, men vi får se.
 
Turnéer då? Spelar ni mest på USA:s östkust? Jag vet att ni är sugna på att spela mer i Europa.
-I början var vi förband till alla hårdare rockband som spelade i Atlanta: BUCKCHERRY, QUEENSRŸCHE, SKID ROW med flera. Nu giggar vi bara här kanske tre gånger per år. Vår marknad i USA är alltifrån North Carolina, Texas, Wisconsin, Ohio, till Las Vegas och Kalifornien. Vi tillbringade en månad i Tyskland ifjol höst. Vi öppnade för bandet NITRO GODS och sen gjorde vi några egna shower. Vi gillar verkligen Europa och skulle vilja turnera där både oftare och längre. Vi har spelat i Köpenhamn två gånger och de gillar oss. Folk kör i timmar med bil för att se oss spela på konserter och festivaler. Vi har sett Sweden Rock Festivalens line-up och den är verkligen otrolig! Vilken bredd på rockmusik och vilka band och artister! Något sådant har vi inte här i USA och får nog aldrig heller. Sverige är verkligen högt på vår lista över länder som vi vill spela i och vi hoppas kunna konkretisera det snart.
 

/Henrik Halvardsson
 
 
 
Fotnot: Samma dag som denna artikel publicerades meddelade KICKIN VALENTINA att de gått skilda vägar med sångaren Joe Edwards. Den huvudsakliga anledningen ska vara att han med väldigt kort varsel berättat för bandet att han inte kunde närvara på den kommande Tysklands-turnén där de bland annat skulle ha spelat på Bang Your Head-festivalen. De kvarvarande medlemmarna hälsar att de har säkrat en tillfällig ersättare medan de samtidigt letar efter en permanent sångare.
 
 
 
 

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.