Annons

Bolt Thrower laddar om

Brittiska BOLT THROWER är tillsammans med band som NAPALM DEATH och CARCASS intimt förknippade med grind- och death-scenen i Storbritannien vid 80-talets slut. Tillsammans var de en del av en rörelse som på många sätt förde fram den extrema metallens positioner till vad den är idag. Men föga anade både publik och band att de än idag skulle bli ihågkomna och än mindre att de fortfarande skulle vara aktiva.
Nya skivan heter "Those Once Loyal". Metalcentral tog sig ett snack med bandets fyrsträngare Jo Bench.

- När jag gick med i bandet visste jag inte ens om vi skulle få spela några spelningar. Så det känns lite obegripligt att jag är kvar i samma band 20 år och åtta plattor senare, säger Jo. Vi hade inga färdiga planer när vi började utan sa bara att vi skulle fortsätta så länge publiken och vi själva uppskattade det. Åren har bara flugit förbi men vi tycker fortfarande att det är lika roligt som under de tidiga åren men hur länge till det kommer att fortsätta får vi ju se.

Läser man boken "Choosing Death" av Albert Mundrian så får man en god inblick i denna extrema scen som startade runt åren 1986-87. Jo minns åren i Birmingham med omnejd med värme. Det fanns då ingen direkt scen att tala om men det var en familjär stämning som var en bra grogrund för de lokala banden och som tillät ett ständigt experimenterande. Det fanns inte heller någon direkt konkurrens mellan banden vilket också bidrog till att de utvecklades var och en för sig till unika konstellationer. 
- Jag minns den tiden med glädje. Det fanns ingen riktig konkurrens mellan banden. Alla gjorde sin egen grej och därför blev variationen så stor. Det fanns ju inte heller någon riktig scen att tala om. När BOLT THROWER började spela ute var det mest för punkare. Death metal existerade ju inte som begrepp så alla försökte hitta sin egen identitet. 
- Vi spelade tillsammans med ENT, DOOM, INTENSE DEGREE, CARCASS och DEVIANT INSTINCT, en blandning av alla möjliga genrer, men på något sätt funkade det. Det fanns inga egotripper. Det var en rolig tid som jag minns med värme. Det var ju också runt den tiden som vi gjorde vår första sejour hos John Peel och spelade in för honom på radion.

Legendarisk radiopratare
John Peel är ett namn många kanske känner till men inte riktigt kan placera. Begreppet "Peel Sessions" är kanske mer bekant och härstammar från just John Peel. Denne brittiske dj på Radio One har betytt otroligt mycket för musiklivet inte bara i Storbritannien utan också i världen i övrigt. Inte minst när det gäller death- och grind metal. När jag i våras intervjuade Barney Greenway från NAPALM DEATH så framhärdade han ivrigt John Peels betydelse för bandets genombrott. Peel spelade debuten "Scum" flera gånger för sin miljonhövdade publik och hans intresse för extrem musik förde honom så småningom till BOLT THROWER. Men vad var det exakt som gjorde John Peel så stor? Jo Bench menar att han hade en förmåga att hitta det som var speciellt och att han hade ett öppet sinne.
- John Peel var unik. Kom ihåg att detta var långt före Internet och han var den enda kanalen till ny musik för många. Han hade ett öra för vad som var bra och unikt oavsett vad det var för sort. Allt från THE FALL till afrikansk världsmusik. Han hörde något som ingen annan hörde.
- Om du ville höra ny musik så var det John Peel på Radio One du skulle lyssna på. Utan honom skulle det förmodligen inte finnas något BOLT THROWER. Det kommer inte att finnas någon mer som honom. Vila i frid.

Två decennier av brutalmangel kräver en enorm mängd tid och energi. BOLT THROWER har trots tidens tand lyckats bibehålla energin och den kreativa lågan. Med en åsnas envishet så har det ständigt kommit nya skivor även om konceptet inte ändrats nämnvärt sedan de tidiga alstren. Vad är det som får medlemmarna i BOLT THROWER att gå upp varje morgon och fortsätta spela ihop?
- Ja du ibland undrar jag. Vi blir ju inte yngre, tro mig. Allvarligt talat så är det energin i det här bandet som får oss att fortsätta. Musiken är naturligtvis en orsak till detta. Vi skriver bättre låtar idag så det sporrar oss. Vi gillar fortfarande att turnera och det finns alltid något att se fram emot. Visst finns det tillfällen jag bara vill packa ihop och tacka för mig men jag kan faktiskt inte föreställa mig ett liv utan bandet.

Fascinerande ämne
Krig har alltid varit favoritämnet för BOLT THROWER. Bandet har till och med tagit sitt namn efter ett synnerligen obehagligt vapen. Men tro inte att bandets texter bara är fria fantasier om stora slag och tappra soldater. Tvärtom. Tematiken är betydligt mer djupgående än så och grundas i ett genuint intresse för att utforska människans psyke i krigssituationer och de värderingar som styr krigets inre väsen. Och detta har bandet hållit fast vid sedan lång tid tillbaka.
- Ända sedan dag ett då vi skrev våra första texter om krig så bestämde vi att det skulle vara ett återkommande tema. Det är någonting vi alltid varit intresserade av och vi har skrivit om krig i olika vinklingar. Det handlar inte om specifika slag eller krig utan mer om värderingar och meningen med begrepp som "ära" i olika tidsepoker. Vi försöker att gå lite djupare än att bara skriva om att döda allt och alla. Vi tycker alla att det är ett viktigt ämne så vi kommer att fortsätta med det.

Men att sträcka sig så långt som att tala om BOLT THROWERS texter som samhällskommentarer vill inte Jo göra. Hon tycker att det räcker med att läsa dem för vad det är. Men visst får man tolka dem hur man vill. Det visar bara på att texterna betyder olika saker för olika människor menar hon.
- Vi försöker som sagt gå lite djupare. Ämnet säger en del om mänskligheten eller hur? Livet blir inte mycket bättre. Men folk tolkar våra texter olika och det är fantastiskt att höra. Det skulle vara tråkigt om det bara fanns en enda tolkning.

Nygammal sångare
Karl Willet är tillbaka i bandet och för första gången på länge känns BOLT THROWER som ett band säger Jo. Och att det var just han som skulle komma tillbaka bakom mikrofonen efter Dave Ingram var det ingen tvekan om. Han var den bäste och ende kandidaten. Det har varit svårt för Ingram att fylla Karls plats.
- Vi funderade på om vi skulle hitta någon helt ny sångare men Karl var det bästa alternativet. Om han hade sagt nej vet jag faktiskt inte vad vi skulle ha gjort. Vi skulle nog inte lagt av men det hade blivt ohyggligt svårt att fortsätta. Som tur vad så sa han ja.

Så med en ny skiva och en turné väntandes bakom hörnet så ser Jo fram emot nästa år i BOLT THROWERS karriär. Även Karl som inte gjort en spelning på över tio år ser fram emot nästa år.
- Vi siktar på att ha så kul som möjligt. Det var mycket jobb att spela in skivan men nu får vi skörda frukterna. Recensionerna har varit strålande och alla fans verkar förväntansfulla inför den kommande turnén. När det gäller spelningar så hoppas vi bara att folk dyker upp och lyssnar. Vi ser verkligen fram emot att få komma ut och spela igen speciellt nu när Karl är tillbaka.

Och till Sverige kommer BOLT THROWER för första gången på mycket länge. Under april månad spelar bandet i Göteborg, Stockholm, Umeå, Lund och Örebro. Och Sverige är ett land som Jo Bench ser framemot att besöka.
-Vi är ganska exalterade över det faktum att vi ska få komma till Sverige igen. Vi har fått så mycket e-post från fans i Sverige som tjatat på oss att komma dit. Det kommer att bli hur bra som helst. Tro mig!  

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.