Annons

Piet Sielck - Savage Circus

SAVAGE CIRCUS är just nu högaktuella med sin debut "Dreamland Manor". Idén bakom bandet kläcktes i trummisen Thomen Stauchs hjärna när han kände att hans kompositioner inte passade ihop med BLIND GUARDIANs nya inriktning. Han startade då ett helt nytt band. Frågan var bara vilka som skulle passa in i hans nya band. Efter att ha hört Stauchs låtar föreslog hans gode vän Piet Sielck (IRON SAVIOR) att han skulle kolla upp ett svenskt band som hette PERSUADER (Sielck producerade deras senaste alster "Evolution Purgatory").
Stauch blev eld och lågor och snart hade han värvat Jens Carlsson (sång) och Emil Norberg (gitarr) till bandet. Senare kompletterades trion av Sielck själv som för övrigt spelar både gitarr och bas på plattan. Strax före mixningen av "Dreamland Manor" hoppade Stauch av BLIND GUARDIAN och därmed förvandlades det som från början var tänkt som ett sidoprojekt till ett riktigt band.

Denna vackra och varma sensommarkväll har jag Piet Sielck på tråden. Han har ringt upp mig från sin studio i Hamburg, staden där han både föddes och bor än idag. Sielck började sin musikaliska bana vid 8 års ålder då han lärde sig spela piano. Hans nuvarande huvudinstrument gitarr började han med när han var 10. Ett antal år senare ingick Sielck i ett band vid namn GENTRY som efter några medlemsbyten blev till SECOND HELL. Han lämnade dock skutan innan bandet återigen förvandlades och bytte namn, denna gång till HELLOWEEN. Hur det sedan gick för det bandet känner väl de flesta redan till, men Sielck har gjort sig ett namn han också, både som gitarrist/vokalist i IRON SAVIOR och som producent (han säger sig dock först och främst vara musiker). 60-talist som han är (född 1964) vill han ha sin metal levererad på klassiskt vis och inte oväntat nämns band som IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST och SAXON som inspirationskällor.

Efter denna lilla introduktion om mitt intervjuoffer är det dags att börja tala om den verkliga anledningen till vår konversation, nämligen SAVAGE CIRCUS och debutskivan "Dreamland Manor". Så, Piet, hur länge har du känt Thomen Stauch?
-Det är väl ca 15 år. Jag jobbade med BLIND GUARDIAN på "Tales from the Twilight World(1990) och deras tre efterföljande album. I studion lär man känna varandra ganska väl och vi blev goda vänner.

SAVAGE CIRCUS musik påminner inte så lite om hur BLIND GUARDIAN lät under första halvan av 90-talet. Finns det inte en risk att det blir en tävling mellan dessa band?
-Inte alls, menar Piet. Det är väl snarare så att vi fyller det tomrum som uppstått när BLIND GUARDIANs musik fått en ny inriktning.
Jag spinner vidare på samma ämne och frågar om det kan vara möjligt att en del BLIND GUARDIAN-fans kommer att se SAVAGE CIRCUS som "det riktiga" BLIND GUARDIAN. Piet svarar nekande.
-Nej, BLIND GUARDIAN är BLIND GUARDIAN, SAVAGE CIRCUS är SAVAGE CIRCUS. Visst finns det stora likheter, men det finns skillnader också. Vår musik är mer riffbaserad och en låt som "Ghost Story" låter annorlunda och eget.

Från musiken till texterna. Jag ber Piet utveckla det senare området.
-Det är mycket fantasitexter. Då menar jag inte "Sagan om Ringen"-fantasy utan andra sorters berättelser. Om sånt som utspelar sig inne i huvudet och i andra världar. Jag kan ta några exempel så förstår du kanske bättre. "It - The Gathering" är baserad på Stephen Kings bok "Det", medan "When Hell Awakes" bygger på filmen "The Village". Storyn till "Tomorrowland" är i sin tur inspirerad av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" och "Mio min Mio". Även titeln på skivan syftar på det här med fantasier. "Dreamland Manor" (manor=säteri, herrgård) är dit man kommer när man sluter ögonen. Piet poängterar dock att skivan inte ska ses som ett konceptalbum.

Vidare berättar Piet att det tog ungefär ett år att göra skivan, från första låtidéerna till den färdigmixade slutprodukten, att hans favoritlåtar på plattan heter "Evil Eyes" och "Between the Devil and the Seas" och att det faktiskt var han själv som kom på namnet SAVAGE CIRCUS.De ville ha ett ovanligt namn, inget klassiskt metalnamn med något i stil med "steel" eller "leather" i sig. Piet tycker att namnet beskriver bandet ganska bra.

SAVAGE CIRCUS är ju ett tysk-svenskt band. Hur vill då Piet jämföra svensk och tysk metal?
-Generellt sett är väl svensk metal lite mer aggressiv och mörkare. Tysk metal är mer (här börjar Piet beskriva med hjälp av ljud istället för ord). Jag tror i alla fall att han menade "taktfast"...

Vad händer nu då? Finns det några turnéplaner?
-Vi för diskussioner kring detta, men det hänger mycket på hur stort det här blir. Vi är ju ett nytt band och vet inte hur mycket folk vi drar och hur stora ställen som är lagom att spela på. Det finns planer på att göra några ströspelningar i slutet av året för att sedan göra en riktig turné i början av nästa år. I så fall är det väl Europa, Japan och Sydamerika som är mest aktuellt.

Ja, med två svenskar i bandet får man väl hoppas det blir några Sverigespelningar framöver. Slutligen får mitt intervjuobjekt ordet fritt.
-SAVAGE CIRCUS har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media och bland fans. Det känns bra och jag vill gärna tacka för all support. Vi känner att vi är beredda att offra mycket energi och tid på det här.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.