Annons

Hypertension - För thrashen i tidenGrabbarna i Östersundbaserade HYPERTENSION utgör i mitt tycke ett av Sveriges mest intressanta band inom thrashen just nu. Influerade av klassiska gäng som RAZOR och EXODUS har de tagit råthrashen in i 2000-talet och trots medlemmarnas ungdom (eller tack vare!?) lyckas de förvalta arvet mycket väl.

- Majoriteten av låtarna är thrash i grund och botten, men det finns en hel del inslag av annat också. Tror att det är viktigt. Skulle vi göra en ren thrashplatta skulle det nog bli svårt att toppa våra förebilder. Lite nytt perspektiv på det hela behövs. Detta tillstår basisten och sångaren Henrik Låsgårdh, som tillsammans med tvillingbrorsan/gitarristen August och trummisen Axel Holmström utgör bandet.
Trots att bröderna är unga – de nådde i somras den aktningsvärda åldern 18 - är de på intet sätt oerfarna. Enligt Henrik fann de varandra musikaliskt så tidigt som i elvaårsåldern och kärntruppen består än idag. 
- En del medlemmar har kommit och gått genom åren, men för lite mer än ett år sedan var det bara vi tre kvar, så då tog vi namnet HYPERTENSION och började satsa lite hårdare.

"När old-schoolattityden är viktigare än att musiken är bra är det så gott som dödsdömt."

Hemstadens musikliv har knappast hjälpt till att forma bandets intresse för att lira tuff metal. En snabb sökning på Metal-archives.com ger en lista på blott 37 bandnamn och av dessa är det få som skvallrar om ett sprudlande och kvalitativt musikliv i staden. Excellenta dödsplutonen AEON får ses som ett sällsynt undantag. HYPERTENSION är således ganska ensamma i sin strävan att producera norrländsk kvalitetsmetal.
- Det finns väl en del band som anser sig spela metal, men vi har egentligen inte något gemensamt med något av dem. Historiskt sett är nog 220-VOLTs första singel det bästa som kommit ur denna stad.
Att HYPERTENSION främst hämtar sina influenser från åttiotalet står klart så fort man slår på de två låtar som utgör debutdemon "Envenomed by Vipers" vilken släpptes i januari i år. Titeln på kommande debuten "Primeval Tyrants Prevail" handlar om just detta.
- Det handlar mycket om att våra förebilder i princip uteslutande består av äldre band; vilket vi lokalt sett är helt ensamma om. Man känner sig ganska isolerad bland alla moderna band här i stan. Detta bör inte tolkas fel. Gör man inget annat än att kopiera de gamla banden blir det oftast inte heller så kul, men det har gjorts så mycket bra musik som är helt okänd för de flesta och som förtjänar att leva vidare i ny form.
Men att uteslutande inrikta sig på old-school thrash "bara för att" är ändå inget som tilltalar vokalisten.
- Att ett band spelar thrash är allt annat än en kvalitetsstämpel, det finns mycket trist skit. När old-schoolattityden är viktigare än att musiken är bra är det så gott som dödsdömt. Men gräver man lite bland dussinbanden finns det en hel del bra. Mina tre favoriter är HELLISH CROSSFIRE, DEATHHAMMER och ANTICHRIST.
Många av de nya thrashbanden som kör på det råare old-school stuket kompletterar gärna helhetskänslan med exklusiva släpp på kassett och en totalvägran att finnas på nätet. HYPERTENSION hör inte till dessa men med tanke på hur tonåringar av idag konsumerar musik var jag självklart också tvungen att fråga hur vokalisten ställer sig i debatten kring digitalt vs fysiskt format.
- Folk får väl göra som de vill, men själv vill jag alltid ha fysiska produkter. Downloads, Spotify och dylikt använder jag mig inte alls av. Vinyl och kassett köper jag, men samlingen består mest av cd. Tycker det är smidigast att lägga in plattorna på Ipoden, så att man kan lyssna när som helst. Skulle jag köpa all musik på vinyl och kassett skulle jag aldrig hinna med att lyssna på allt, men båda formaten har definitivt sin charm.

Spelar för sitt eget höga nöjes skull

Nu i oktober går bandet in i studion för att spela in sitt debutalbum utan något skivbolag i ryggen. Skivan släpper de troligtvis själva kring årsskiftet om inget bolag kommer viftande med kontrakt innan dess. Förhoppningarna inför inspelningarna och det kommande släppet är relativt modest ställda.
- Vi hoppas självklart att så många som möjligt kommer att gilla den, men det spelar egentligen ingen roll så länge vi själva är nöjda. Har man ej hört oss tidigare får man gärna ta en provlyssning, speciellt om man älskar thrash av den rätta sorten. Gillar man det blir vi glada. Vi hoppas att resultatet kommer att bli så bra som möjligt. Att få till ljudet bra är lite svårt, det gäller att ha fingertoppskänsla, men det visar sig.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.