Det våras för krautrocken
Krautrock.
Ett ord som allt oftare dyker upp i hårdrocksrecensioner.
Så är den tyska experimentmusiken här som tillfällig gäst eller som inneboende?
Vi har alla hört att vissa gener hoppar över en generation, som tunnhårighet hos män. Kanske är den teorin också tillämplig på krautrock - paraplybeteckningen för de band och kollektiv som i sextio- och sjuttiotalets Tyskland dissekerade den amerikanska populärmusiken, med samma nyfikenhet som en läkarstudent, för att sedan sy ihop den med främmande syntetmaterial och protesliknande elektronik, som en transponering av konstnären Hans Bellmers lugubra bildvärld. Till de mer lyskraftiga banden från den här scenen hör CAN, AMON DÜÜL II, POPOL VUH, FAUST, NEU!, ASH RA TEMPEL och, åtminstone konceptuellt och ideologiskt: KRAFTWERK.
Som ett teknikintresserat halvsyskon till progrocken som revolterade mot de gammalmodiga THE ROLLING STONES-tiraderna - i grund och botten en elektrifierad version av deltabluesen med rötterna i tidigt 1900-tal - gav den sig ut på en bildningsresa utan vare sig färd- eller läroplan och fann skyddspatroner i avantgardejazzen, performancekonsten, psykedelian och moderna kompositörer som Karlheinz Stockhausen och György Ligeti. Att krautrockbanden ofta uppträdde på museer och konstgallerier säger något om både målen och medlen, ambitionerna och pretentionerna.
För några år sedan kunde man ofta se mig i en t-shirt med motivet från CANs "Tago mago" (1971). Jag minns att GOJIRA-trummisen Mario Duplantier berömde mig för den; han tilltalades av komposition och färgval, men bandet? Nej, aldrig hört talas om, tyvärr. Vad hårdrockare beträffar hade motivet lika gärna kunnat vara hämtat från en electropopduos Soundcloud-sida. Då i alla fall. Om jag bara kom i t-shirten i dag är det möjligt att fler skulle berömma mig för den och på SLAYER-manér råma: "Caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!"
Något har nämligen hänt de senaste åren. Visst, MAYHEM samarbetade med Conrad Schnitzler från TANGERINE DREAM och KLUSTER redan 1987 på ep:n "Deathcrush" och i periferierna har den med gott spårsinne kunnat nosa fram krautrocklämningar på sina håll. Men, nu räcker ena handens fingrar inte längre till för att räkna de band som bortom allt rimligt tvivel har varit och nallat ur krautrockens arvegods. Namn som ORANSSI PAZUZU, ALUK TODOLO, CULTED, HORSEBACK, LOCRIAN och STARA RZEKA, för att ta ett stickprov. Knappast några mainstreamband, men om KRAFTWERK är den evolutionära gren från vilken all elektronisk topplistemusik knoppats av kanske krautrocken åtminstone kan pollinera metalscenen med några nya tankefrön. Att den tyska experimentmusiken går en ny vår till mötes är helt uppenbart, men för att den sedan ska övergå i sommar och blomstra på allvar krävs, som Ida sjunger, att någon sätter fart. Här är det många bäckar små som gäller.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.