Spotify - artisternas bästa vän eller värsta fiende?
Musikbranschen är i en övergångsperiod.
Gårdagens sanningar är på väg att bli dagens lögner.
Är Spotify vägen till frälsning eller fördömelse?
I början av november bestämde sig Taylor Swift för att avlägsna sin låtkatalog från Spotify. Av reaktionerna att döma var det som om en kontinentalplatta lyfts bort ur musikvärlden. Båda sidorna mobiliserade sig och intog sina förväntade positioner. Alla ville ha en åsikt att bränna av från höften, hur lös den än var. Det är en "skjut först, fråga sedan"-mentalitet som är särskilt tacksam på exempelvis Facebook, där man alltid kan ta sig ur en knipa genom att trycka på utloggningsknappen.
Till att börja med: att kritisera Taylor Swifts bojkott av Spotify är inte att ifrågasätta hennes bestämmanderätt. Ingen har förespråkat en tvångsanslutning till musiktjänsten. Beslutet är helt och hållet hennes (eller ja, troligtvis måste det godkännas av flera instanser inom affärsimperiet). Och beslutet i sig är inget att förvånas över. I kvartalskapitalismens tidevarv är det naturligt att kortsiktiga vinster tränger undan de större frågorna, som hållbarhetsperspektiv och långtidseffekter. Taylor Swift är en av få artister som fortfarande säljer skivor i miljonklassen och som gör sig en redig hacka på det format som sakta men säkert är på väg att bli en subkultur för nostalgiska fetischister. ("Har du hört om Martina på tredje våningen? Det sägs att hon har ett rum fyllt med cd-skivor!" "Du skojar? Hon som verkar så ordentlig...")
Officiellt heter det att Taylor Swift inte vill stödja en musiktjänst som till största delen består av gratisanvändare, eftersom det bidrar till en devalvering av musiken och i förlängningen av arbetsinsatsen bakom. Aktionen får därmed något solidariskt och idealistiskt över sig: jag handlar utifrån min övertygelse om att artister förtjänar bättre än att behandlas som välgörenhetsarbetare. Taylor Swift som facklig förhandlare mitt uppe i en avtalsrörelse, typ? Nog för att svinrika världsartister kan ha ädla syften och drivas av annat än egennytta, men om hon verkligen menade allvar med sitt linjetal är det skivbolagen hon borde gå till storms mot, som är den stora förmånstagaren i den strömningsbaserade ekonomin. Avtalsstrukturen gynnar de aktörer som in i det längsta stod med huvudet i sanden och sparkade bakut mot vad helst som närmade sig deras guldägg.
Som en följd av manövern har folk vänt sig till Youtube i stället, där trafiken till Taylor Swifts videor ska ha ökat med hela hundra procent. Enligt ett räkneexempel från nyhetsförmedlaren Mashable innebär det en vinstökning i storleksordningen 10.000-40.000 dollar, som på affärsmässigt vis ska fördelas mellan de olika parterna. På Spotify hade samma antal spelningar resulterat i en avräkning på mellan 120.000 och 168.000 dollar.
Om Taylor Swift, i solidaritet med sina sämre bemedlade kolleger, vill markera mot den grasserande gratiskulturen - Spotify är reklamfinansierad och bygger på samma affärsmodell som kommersiell tv och radio, inget nytt med andra ord - borde hon till att börja med ha klart för sig att skivförsäljning aldrig kan bli mer än en sidoinkomst för en förkrossande majoritet band och artister, hur musiken än distribueras. Spotify och likvärdiga tjänster är därför en exponeringsyta, ett skyltfönster som ska locka in kunderna i butiken, där konsertbiljetter och annan kringförsäljning sedan står för de stora kassaflödena. Det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna, som det heter. (Vill man fördjupa sig i ämnet höll producenten och musikern Steve Albini nyligen ett föredrag om det, som man i sin helhet kan ta del av här.
Att inte vara i takt med sin tid kan stå en dyrt, som skivbolagen bittert fått erfara, och frågan är hur många, utöver Taylor Swift, som faktiskt har råd med det. Kanske visar det sig att det i längden kostar mer än det smakar, också för världens just nu bäst säljande artist.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.