Annons

Nocturnal Rites - norrlänningar som inte vet bättre

Jonny Lindkvist, NOCTURNAL RITES sångare och frontman, är genomsvettig och har bar överkropp. Han står på scen i Västerås i december 2005 och bandet har just nått höjdpunkten på spelningen när de första takterna till "Fools Never Die" tas. Han frågar publiken om vi mår bra och när han sträcker mikrofonen mot oss svarar vi för full hals: Jaaaa!

Jag minns att jag gick hem från den där spelningen med ett leende på läpparna. Jag var lycklig.

Kvällen hade bjudit på en sådan där helgjuten hårdrockspelning där allting stämde. NOCTURNAL RITES levererade energi, spelglädje och hade en närvaro på scen som få svenska band lyckas uppbringa. Samspelet mellan bandet och publiken var total. Det var höjda nävar, allsång, posering med gitarrer och en sångare som tog plats och var en scendiva i klass med vilken Bruce Dickinson eller Rob Halford som helst. På den inhemska scenen kommer jag bara att tänka på Joey Tempest under sina glansdagar som ende konkurrent. Hur som helst gjorde NOCTURNAL RITES mig upprymd den där kvällen i december 2005.
- Vi gillar att spela live. Eftersom man sett en hel del andra band spela både på festivaler och här hemma i Umeå. Man lär sig fruktansvärt mycket av att titta på andra band. Vissa ser helt livrädda ut på scen och det ser inte bra ut. Men när band har intensitet och öser på scen då blir man peppad själv. Så det måste vara ös. Och min personliga åsikt är att jag inte bara kan stå och plocka med strängarna. Det ska vara liv i luckan! Men vi är väl galna idiotiska norrlänningar som inte vet bättre, säger bandets gitarrist Fredrik Mannberg.

Rastlöshet blev kreativitet
Bandet fortsatte sin turné fram till sommaren 2006 genom Sverige och Europa. Och nästan direkt efter att den avslutades den 14 juli på festivalen Bloodstock i brittiska Derbyshire hade man genomfört nära nog ett 50-tal spelningar, både som headliner och support till större akter som NIGHTWISH och GAMMA RAY, för plattan "Grand Illusion" (Century Media). En skiva som fick både publiken och kritikernas gillande. Dessutom utsågs NOCTURNAL RITES till Sveriges bästa hårdrocksband av Sveriges Radios Dist där lyssnarna röstade fram vinnaren. Efter en sådan intensiv period som 2005 och 2006 var kan man tycka att det var dags för en paus. Men NOCTURNAL RITES kände att det inte var läge för det. För många låtidéer fanns i bakhuvudet på medlemmarna och man ville inte sluta när vinden var så stark i ryggen. Alltså gick man i stort sett rakt in i studion för att spela in "The 8th Sin". Fredrik berättar hur de tänkte.
- När man är ute på turné så är det fullt tjo hela tiden och när vi kom hem så tänkte vi "jaha vad händer nu då?". Vi hade mer inspiration till nya låtar den här gången mer än vi brukar ha. Det fanns hur mycket idéer som helst så vi var tvungna att hejda oss. Vi hade runt 25 låtar. Några av dem var halvklara och en del helt färdiga. Så vi spelade in dem som var helt klara och arbetade vidare med dem.
- Just när vi ska börja skriva låtar så kommer vi på en massa gitarr- och sångslingor hit och dit. Och just när man ska sätta första låten kan man bli lite nervös för den sätter ju liksom tonen för resten av skivan. Vi strävar efter att få skivan att låta som en helhet så att det känns som en skiva så att det inte finns någon låt som sticker ut alltför långt. Men det gick som sagt överraskade bra. Jag vet inte vad det var som hände.
    Mitt intryck av skivan är att den inte har ett lika direkt tilltal som förra plattan. Det är mer intrikata låtstrukturer även om det fortfarande är medryckande refränger.
- Vet faktiskt inte vad det beror på. Vi hade idéer om att det skulle vara lite lugnare verser och mer krut i refrängerna. Och den här gången blev det verklighet av det där efter att ha haft tanken i skallen rätt länge.
    Det finns även en del mer "moderna" inslag som loopar och elektronik i låtarna utan att för den del tappa den där riktiga hårdrockskänslan i materialet. Hur har ni hittat balansen mellan dessa två element?
- Jag tycker faktiskt att vi lyckats väldigt bra med att blanda det mer brutaltunga med hårdrockens refränger och verser. Vi vill inte att det ska låta alltför nytt utan hålla kvar hårdrocken. Men du vet hur det är, vi har influerats av det vi hör på radio och TV. Vissa idéer har vi kläckt efter att ha hört vanliga poplåtar på MTV och byggt vidare på det.
    Så du är nöjd med förra skivan "Grand Illusion" och de framgångar ni skördade med den plattan och turnén?
- Ja vi fick ju bra kritik både för plattan och våra shower. Plattan lät oss ju göra spelningar på festivaler i USA och en headlinervända i Japan så det har varit väldigt trevligt faktiskt.

Den uppgående solens land
Det är en aning stressad Fredrik Mannberg som ringer upp mig för att tala om NOCTURNAL RITES nionde utgåva "The 8th Sin". Han har precis kommit tillbaka från replokalen där han hämtat sina gitarrer och mellanlandar hemma för att packa väskan inför Gates of Metal-båten. Och bandet kommer att spendera stora delar av 2007 på vägarna. Under våren avverkas ett antal spelningar i Sverige och sommaren bjuder på en festivaltur runt Europa. Sen bär det av på en egen turné under hösten tillsammans med THUNDERSTONE.
Och på tal om turnerande, Japan har alltid i hårdrocksammanhang varit ett fascinerande land. Det finns det mängder av myter och legender om landet i öst. Många är banden från väst som blivit megastjärnor i Japan. Och skulle det inte vara för japanernas dyrkande av gitarrhjältar så skulle väl Yngwie J. Malmsteen vara rätt pank idag. Beryktad är även den japanska publiken. Extemt väluppfostrade sitter de på sina stolar mellan låtarna och lyssnar intresserat på vad mellansnacket har att bjuda för att sedan bli en vild mobb under själva låten. NOCTURNAL RITES har en japansk version av sin webbplats www.nocturnalrites.com och så sent som våren 2006 gjorde bandet ett antal spelningar i Japan. Fredrik berättar om sina intryck av landet.
- Att spela i Japan är lite annorlunda jämfört med Europa. Dom headbangar inte så mycket utan står mest och hoppar och tjoar. De är jättevänliga om än överpeppade. Det är ett trevligt folk på alla sätt.
    Jag har hört att den japanska publiken brukar vara knäpptyst mellan låtarna för att kunna lyssna på mellansnacket?
- När vi var där spelade faktisk WHITESNAKE och eftersom att vi hade samma bokare så fick vi komma in gratis och kika när de spelade och då var det det där klassiska att hela publiken sitter ner och lyssnar under konserten. Det kändes lite skumt att sitta i en typ biosalong och titta på WHITESNAKE.
    Har ni några större planer på att försöka erövra Japan?
- Det är väl aldrig fel att ta sig in på den japanska marknaden. Att vi har en japansk version av hemsidan vet jag faktiskt inte hur det gick till. Jag tror att det började med att det var ett fan som hade gjort en egen sida som vi sedan har länkat till direkt på vår förstasida. Men det är rätt häftigt.
    Så vi kan se fram emot en liveplatta "NOCTURNAL RITES live at the Budokan" inom en snar framtid?
- Ha ha ja varför inte, avslutar Fredrik.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ Metalcentral på Facebook för det senaste inom metal i form av recensioner, nyheter, bilder, videos och exklusiva tävlingar, direkt i din news feed.